Kod Javy w przeglądarce

0

Witam serdecznie

Znam się dobrze tylko na c++ więc wybaczcie jeśli moje pytanie jest debilne...

Czy jest możliwe napisanie czegoś (najlepiej czystego apletu Javy) co umożliwiłoby pisanie kodu Javy i uruchamianiu go na bieżąco w przeglądarce?

Chciałbym napisać coś w stylu materiałów dydaktycznych które umożliwiałyby użytkownikowi napisanie/poprawienie kawałka kodu w przeglądarce i zobaczenie wyników.

Jest to w ogóle możliwe?
Jeśli tak to czego szukać, na czym się skupić?
(technologia w sumie dowolna)

0

Witam

Jesli dobrze zrozumiałem co chcesz zrobić, to mozesz spokojnie napisac aplet, który będzie służył za edytor.NAstepnie wpisane zródłow bedzie wysyłane na serwer( jak jeszcze się bawiłem w pisanie apletów to komunikacja taka odbywała się w oparciu o obiekt HttpConnection, teraz być moze jest coś wygodniejszego), tam kompilujesz i odsyłąsz wyniki.
Aplet sam w sobie z tego co wiem nie ma praw do wywoływania zewnętrznych programów ,takich jak np. kopilator javy( kiedys obiło mi się o uszy ,że jest mechanizm podpisów ,który by coś takiego umożliwiał ale to tylko tyle)

pozdrawiam

0

Dzięki Paweł za info!

Tak przypuszczałem że samym apletem tego nie załatwię...

Ale jakbyś mógł jeszcze tylko powiedzieć co rozumiesz pod pojęciem „serwer” (tomcat, jboss a może IIS ;-) )?

0
hp845 napisał(a)

Dzięki Paweł za info!
Tak przypuszczałem że samym apletem tego nie załatwię...
Ale jakbyś mógł jeszcze tylko powiedzieć co rozumiesz pod pojęciem „serwer” (tomcat, jboss a może IIS ;-) )?

1)Dowolny serwer który może obsłużyć takie zmienne jak POST .
Skrypt serwera może być wykonany w PHP,JSP,ASP.NET wszystko jedno.
2)Powinien móc skolejkować żądania od klientów , następnie wywołać program który jest na serwerze

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: PetalBot