Jak przypisać zmiennej wartość z pola tekstowego?

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-09 11:21
Cornel86
0

Witam!

W C++ jest taka funkcja, która np. zmiennej x przypisuje wartość z pola tekstowego.
x = StrToFloat (textField -> Text);
Jak takie coś można zrobić w Javie?

Z góry dzięki, pozdro.

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 12:25
0

String txt = textField.getText();

Pozdrawiam BookaYashee

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 13:53
Cornel86
0

Yyy... trochę źle pytanie sformułowałem. Dokładnie, to chodzi mi o takie coś, że do zmiennej x typu float chce przypisać wartość z pola tekstowego, żeby potem wykorzystać do liczenia. Taki mały kalkulator se robie... :d

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 14:29
0

Ale jestem wredny. Od początku wiedziałem o co ci chodzi, a odpowiedziałem tak jak było w temacie postu ]:->

przy pomocy uzyskanego stringa txt(patrz wyzej), wywołujesz

float x = Float.parseFloat(txt);

Pozdrawaiam BookaYashee

Pozostało 580 znaków

2007-01-09 19:42
Cornel86
0

Dzięki bardzo. Pozdrawiam :d

Pozostało 580 znaków

2007-01-10 00:24
yaca
0
Cornel86 napisał(a)

W C++ jest taka funkcja, która np. zmiennej x przypisuje wartość z pola tekstowego.
x = StrToFloat (textField -> Text);

bredzisz [rotfl]

Pozostało 580 znaków

2007-01-10 11:25
Cornel86
0

Hmm... Być może bredzę, ale u mnie się kompiluje...

Teraz znowu nie wiem jak zamienić z powrotem float na String [glowa]
A tak przy okazji: Do przycisku mam przypisaną funkcję, która w polu tekstowym wyświetla "1". Kiedy kilka razy wciśnie się przycisk, to stale jest jedna "1". Jak zrobić żeby jedynki były dopisywane?. "111111...".

Pozostało 580 znaków

2007-01-10 13:52
matias
0

StrToFloat nie jest funkcja jezyka C++ a tylko biblioteki, ktorej uzywasz, sadze, ze jakiegos Borland Buildera?

Tak wlasnie wyglada poziom wiedzy ludzi, ktorzy zamiast uczyc sie programowac, ucza sie programowac w srodowisku graficznym.

Odnosnie zapisania do stringa (javy nie znam wogole) to prawdopodobnie masz metode dzialajaca na tym stringu, cos w stylu zaprezentowanego juz float x = Float.parseFloat(txt);
moze to bedzie cos takiego string str = String.parseString("%f", jakis_float); idunno :>

Pozostało 580 znaków

2007-01-10 14:00
0

float f = 4.5F;
String st = Float.toString(f);

Co do textFielda to moge sie tylko domyslac o co ci chodzi,
ale sadze ze musisz pobrac wartość z textFielda, ktora bedzie typu String, dodać do niej zadana wartosc, a dopiero pozniej ustawic ja

Pozdrawiam BookaYashee

Pozostało 580 znaków

2007-01-10 14:02
Cornel86
0

No używam Borladnda do C++ [wstyd].
Dzieki, pozdro.

Pozostało 580 znaków

2007-01-10 14:08
Cornel86
0

Teraz to już wszystko co mi do szczęścia potrzebne ;-P

Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0