spring hibernate i struts

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-06 20:19
pionier
0

witam wszystkich...
dostałem zlecenie nauczenia się tych technologii... jednak mam mały problem tyczy się on nie tyle samej technologii co javy generalnie...
problem może dla was dość banalny jednak ja nie mogę sobie z tym poradzić. Ściągnąłem wymagane pliki i cały szczęśliwy zaopatrzony w odpowiednie faq manuale i artykuły chciałem ruszyć z kopyta do nauki. Jednak pojawił się problem Java nie widzi mi żadnej z klas.
Zmienna środowiskowa CLASSPATH wygląda następująco
.;..;C:\JAVA;"D:\Program Files\Java\jre1.5.0_09\lib\ext\QTJava.zip"
Zmienna PATCH tak
D:\Program Files\Java\jdk1.5.0_09\bin;C:\Inprise\vbroker\bin; %SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;C:\struts-1.3.5;C:\JAVA

Do katalogu C:\java poprzerywałem tak spakowane jak i rozpakowane zipy a mimo to jak kulą w plot nic nie działa Java tego nie widzi aplikacje się nie kapslują.

Spróbowałem troszkę to obejść i zaimportować to do elipsa jednak przy próbie kompilacji banalnego programu wyskakują dziwne błędy

Kod prostego programu helloworld

package spring_kurs;

import org.springframework.beans.factory.support.DefaultListableBeanFactory;
import org.springframework.beans.factory.support.PropertiesBeanDefinitionReader;
import org.springframework.beans.factory.xml.XmlBeanFactory ;
import org.springframework.core.io.ClassPathResource ;
import org.springframework.core.io.Resource ;

public class HelloWorldEx {
    public static void main(String[] args){

        Resource xmlConfigFile = new ClassPathResource("c:\\helloworld.xml");

        XmlBeanFactory xmlFactory = new XmlBeanFactory(xmlConfigFile);

        HelloWorld bean = (HelloWorld) xmlFactory.getBean("HelloWorld");

        bean.hello();
    }
}

Po kompilacji tego dostaje takie błędy:

log4j:WARN No appenders could be found for logger (org.springframework.core.CollectionFactory).
log4j:WARN Please initialize the log4j system properly.
Exception in thread "main" org.springframework.beans.factory.BeanDefinitionStoreException: IOException parsing XML document from class path resource [c:/helloworld.xml]; nested exception is java.io.FileNotFoundException: class path resource [c:/helloworld.xml] cannot be opened because it does not exist
Caused by: java.io.FileNotFoundException: class path resource [c:/helloworld.xml] cannot be opened because it does not exist
    at org.springframework.core.io.ClassPathResource.getInputStream(ClassPathResource.java:137)
    at org.springframework.beans.factory.xml.XmlBeanDefinitionReader.loadBeanDefinitions(XmlBeanDefinitionReader.java:351)
    at org.springframework.beans.factory.xml.XmlBeanDefinitionReader.loadBeanDefinitions(XmlBeanDefinitionReader.java:334)
    at org.springframework.beans.factory.xml.XmlBeanFactory.<init>(XmlBeanFactory.java:73)
    at org.springframework.beans.factory.xml.XmlBeanFactory.<init>(XmlBeanFactory.java:61)
    at spring_kurs.HelloWorldEx.main(HelloWorldEx.java:14)

Zapewniam ze plik XML znajduje się w odpowiednim miejscu zwykły program wypisujący zawartość pliku na ekran radzi sobie z nim bez problemowo.
POMOCY !:] bo mnie już szlak z tym trafia! :/

Pozostało 580 znaków

2006-12-12 13:41
0

Umieszczasz ten plik w zlym miejscu. Jak sama nazwa wskazuje, to jest ClassPathResource, czyli musi byc na CLASSPATH Twojej aplikacji. Wrzuc go do katalogu ze zrodlami projektu i odwoluj sie po samej nazwie (bez "C:\"). Odnosnie tego, ze nie mogles uruchomic aplikacji poza eclipsem, to tez miales zle ustawiony CLASSPATH. Na CLASSPATH powinies miec sciezki do wszystkich bibliotek (wszystkich jarow). Przy czym nie wystarczy umiescic sciezki do kat. W KTORYM sa jary, tylko musisz miec po jednej sciezce do kazdego jara z osobna.

Pozostało 580 znaków

2006-12-13 16:13
pionier
0

co do pierwszej czesci umiescilem ten plik w tym samym miejscu co projekt jednak rezultat jest ten sam pliku nie znaleziono...
a drugiej czesci z ustawieniem sciezki classpath nigdy sie tym nie bawilem i do tej pory eclipse swietnie sobie z tym sam dawal rade. Pozatym z tego co opisujesz to tych sciezek w classpathu musialoby byc wtedy calkiem sporo. Juz zalamuje rece i zastanawiam sie czy aby system nie wali sie powoli skoro takie cuda odchodza.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0