Wątek przeniesiony 2023-07-10 14:46 z C/C++ przez kq.

Co to jest system kontroli wersji?

0

Witam. Mam pytanie co to jest version control system występuje to pojęcie tutaj w ramce warning https://www.learncpp.com/cpp-tutorial/basic-debugging-tactics/

11

narzędzie do sledzenia i utrzymywania historii zmian kodu.
Obecnym standardem przemysłowym jest git.

0
MarekR22 napisał(a):

narzędzie do sledzenia i utrzymywania historii zmian kodu.
Obecnym standardem przemysłowym jest git.

Programuje w C++ w QtCreatorze czy powinnam zainstalować git?

12

Nieważne jaki język programowania.
Umiejętność używania kontroli wersji jest po prostu niezbędna.
Popatrz i przeklikaj sobie:

0
MarekR22 napisał(a):

Nieważne jaki język programowania.
Umiejętność używania kontroli wersji jest po prostu niezbędna.
Popatrz i przeklinaj sobie:

A są jakieś darmowe kontrole wersji?

2

Git jest darmowy.

4

git to projekt wystartowany przez Linusa Torvalds'a z powodu irytacji na ówcześnie istniejące rozwiązania.
Powstał jako narzędzie do utrzymywania kodu Linux wiec z definicji jest otwarty i darmowy.
Przeskok jakościowy był tak duży, że wymiotło konkurencję (w tym samym czasie powstał mercurial, który działa tak samo, ale powiązanie z Linux dało fory git-owi).

Wszyskie innye rozwiązania sa używane jedynie z przyczyn historycznych lub z powodu korporacyjnych absurdów.

Wszystkie usługi, które podlinkowałem są darmowe dopóki repozytorium kodu jest publiczne. Niektóre mają też darmowe prywatne repozytoria pod innymi warunkami.

3

@Nikto0:

mam dwie teorie
albo jesteś trollem i wrzucasz dla radochy po czterech latach podstawowe zagadnienia

alba jakimś dziwnym zrządzeniem losu selekcjonujesz najbardziej podłe źródła wiedzy

A cytowany rozdział to jakiś horror (zachęcam Kolegów do klikniecia)
https://www.learncpp.com/cpp-tutorial/basic-debugging-tactics/

Inne rozdziały jak diabeł od święconej wody uciekają od najmniejszej abstrakcji, tylko przykłady dla mało sprawnych, oddzielnie tłumacząc formatowanie ... no właśnie, nawet nie ma słownictwa ...zespołu if, oddzielnie tłumacząc formatowanie while.
Swoje nauczone upodobania jako zalecenia
Best practice
Integral loop variables should generally be a signed integral type.

Sądzę że zarządzanie nastawione na kliknięcia, i dlatego czytelnik musi zużyć milion lat na przerobienie całości.

0

Zainstalowałam Gita i zarejestrowałam się na GitHub czy potrzebny mi jest GitHub Deskopt? Co dalej?

5
Nikto0 napisał(a):

Zainstalowałam Gita i zarejestrowałam się na GitHub czy potrzebny mi jest GitHub Deskopt? Co dalej?

Poczytaj/pooglądaj tutoriale na temat tego czym jest Git i Github i czym się różnią, bo na tą chwilę to chyba błądzisz i nauka na wyrywki bez poznania podstaw jest stratą czasu

2
Nikto0 napisał(a):

Zainstalowałam Gita i zarejestrowałam się na GitHub czy potrzebny mi jest GitHub Deskopt? Co dalej?

Na początku potrzebujesz tylko git.

0

Rzeczywiście nikt tego nie rozwiązał poprawnie pytania.
Same szczątkowe informacje.

A technologia mega ciekawa, każdy plik porwónujesz hashem jakokolwiek uzyskanym, jeśli jest inny hash to zapamiętujesz zawartość pliku i możesz dowolną zwartość hashu przywrócić.

Nie wiem na ile nie rozumiesz gita, ale dobrze się narzędzia nauczyć i potem swojego tworzyć jak coś.

0
lizme napisał(a):

Rzeczywiście nikt tego nie rozwiązał poprawnie pytania.
Same szczątkowe informacje.

A technologia mega ciekawa, każdy plik porwónujesz hashem jakokolwiek uzyskanym, jeśli jest inny hash to zapamiętujesz zawartość pliku i możesz dowolną zwartość hashu przywrócić.

Nie wiem na ile nie rozumiesz gita, ale dobrze się narzędzia nauczyć i potem swojego tworzyć jak coś.

Tylko ze git nie porównuje plików hashami.

Bliżej prawdy byłoby powiedzieć że git zapamiętuje stan plików w każdej rewizji, i to nie pliki mają hashe tylko committy.

3
Riddle napisał(a):

Bliżej prawdy byłoby powiedzieć że git zapamiętuje stan plików w każdej rewizji, i to nie pliki mają hashe tylko committy.

Wszystko ma hashe w gicie: pliki, katalogi (tree) czy commity https://git-scm.com/book/en/v2/Git-Internals-Git-Objects . Więc to co mówi @lizme jest prawdą: pliki o tej samej zawartości są trzymane w tym samym miejscu w pamięci.

1

Jak ktoś chce używać młotka to nie potrzebuje wiedzy na temat rodzajów stali czy metod wytaczania trzonków, ta wiedza na pewno jest bardzo ciekawa i na późniejszym etapie można sobie ten temat pogłębić, na początku lepiej dostosować podpowiedz do poziomu pytającego.

Jak nie było systemów kontroli wersji to robiło się kopie projektu do innego folderu i odpowiednio nazywało :)
(znam osoby które nadal to robią :D, ale starsze niz ja wiec chyba trzeba im to wybaczyć )
Git robi dokładnie to samo, tylko że ta cała historia jest zapisana w folderze .git.
Kopiowanie całęgo folderu jest nieefektywne bo jest masa zdublowanych plików , wiec git zapisuje tylko różnice.
I przy okazji masa innych ciekawych rzeczy ....

Obecnie praktycznie uzywa sie głownie GIT-a ale warto wspomnieć że kiedyś był SVN i CVS i parę innych których ja już nie ożywałem ;)
I miały trochę inne podejście od problemu (wersjonowały per plik a nie folder)

5
Marius.Maximus napisał(a):

git zapisuje tylko różnice.

To popularny mit, i w sumie dobrze oddaje ideę, ale nie jest prawdziwy — commitom dużo bliżej do zapisów stanu, niż zapisu różnic.

Różnicowo działa Darcs, i Pijul.

0
Riddle napisał(a):
Nikto0 napisał(a):

Zainstalowałam Gita i zarejestrowałam się na GitHub czy potrzebny mi jest GitHub Deskopt? Co dalej?

Na początku potrzebujesz tylko git.

Aktualnie korzystam z kursu Gita i tutaj jest jakiś wiersz poleceń chyba w GitHub Deskopt ale ja mam ten program i nie wiem jak to otworzyć
kurs na yputubie użytkownika overment część druga jak zapisać zmiany - kurs gita po polsku #2/12 nie mogę tutuaj przesłać linku bo autor nie zezwolił na to
w mniej więcej 1:38 min

0

Zakładam że używasz windowsa. Zatem po zainstalowaniu GITa u siebie, wystarczy że w dowolnym folderze klikniesz prawy przycisk myszki a potem open git bash here. Będziesz miał wiersz poleceń w którym możesz używasz komend GITa. Takie coś na start Ci wystarczy

0
kixe52 napisał(a):

Zakładam że używasz windowsa. Zatem po zainstalowaniu GITa u siebie, wystarczy że w dowolnym folderze klikniesz prawy przycisk myszki a potem open git bash here. Będziesz miał wiersz poleceń w którym możesz używasz komend GITa. Takie coś na start Ci wystarczy

Ale chciałabym podążać za tym kursem i nie wiem czy przy pomocy Git Bash będę mogła to zrobić

1

W pracy nie będziesz używać git desktop tylko wiersz polecen. W takim razie zmień kurs bo nawet z nim sobie nie radzisz :)

0
kixe52 napisał(a):

W pracy nie będziesz używać git desktop tylko wiersz polecen. W takim razie zmień kurs bo nawet z nim sobie nie radzisz :)

to może ktoś napisać jak w GitHub Deskopt uruchomić wiersz poleceń? i czy na youtubie użytkownik którego podałam używa GitHub Deskopt czy może coś innego?

0

Może ktoś odpowiedzieć na pytanie powyżej?

0

Z tego co wiem to GithubDesktop też ma Git Bash. Uruchamiasz więc Git bash i tam wpisujesz polecenia.

1

@Nikto0:

"Open in Command Prompt"

screenshot-20230716194209.png

0
jurek1980 napisał(a):

Z tego co wiem to GithubDesktop też ma Git Bash. Uruchamiasz więc Git bash i tam wpisujesz polecenia.

Ale Pan z kursu na youtubie którego podesłałam nie wchodził chyba w GitHub Bash

5

Bo ten gosc (z ciekawosci sprawdzilem) korzysta po prostu z unixowego shella. Konkretnie to wyglada na macosa. Ale to nie ma znaczenia. Serio. Przeciez nie bedziesz chyba kupowac MacBooka zeby miec wszystko identycznie? :)

0

https://learngitbranching.js.org/?locale=pl nie mogę tutaj przejść poziomu drugiego najpierw dałam komendę git branch bugFix a potem próbowałam git checkout <bugFix> i tutaj był błąd Jak to zrobić?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1