Nazywanie klas w oprogramowaniu Enterprise

0

Przegladam temat Programistyczne WTF jakie Was spotkały i trafiłem na post:

chalwa napisał(a):

Pierwsze spotkanie z oprogramowaniem typu Enterprise.

SomeDomainNameStatusMessageNotificationMapperFactory
SomeDomainNameStatusMessageNotificationBodyBuilder
I setki podobnych generycznych klas. Właśnie przestało mnie to śmieszyć.

Zeby skrocic i dać konkretny przykład to np klasa WelcomeMessageNotificationBodyBuilder ktora ma budowac tresc powitalnej notyfikacji, ktora sie pokaze w notyfikacjach uzytkownikowi po zalogowaniu (np jak na Facebooku). Jak sie powinno takie klasy nazywac?

0

Mozesz ich w ogole nie nazywac.
W Javie masz klasy anonimowe, wiec takiego buildera mozesz zbudowac np z klasy Object.
W innych jezykach masz tez np. strategie, event handlery oparte o lambdy, formatowanie stringow...

2

Mozesz ich w ogole nie nazywac.
W Javie masz klasy anonimowe, wiec takiego buildera mozesz zbudowac np z klasy Object.

Wut? Nie rozumiem w ogóle o co Ci chodzi xD

2
marab napisał(a):

WelcomeMessageNotificationBodyBuilder

Nie widzę nic złego w tej nazwie, ba podoba mi się.

0

A jednak @chalwa i 12 plusujacych osob maja inne zdanie, wiec wlasnie ciekawi mnie jak inaczej takie klasy nazywac.

0

A co to jest „oprogramowanie enterprise”? ;)

Również nie widzę w tej nazwie nic złego.

1

Sens tego posta był humorystyczną odpowiedzią na to co zobaczyłem otwierając solution explorer na bocznym pasku. Zobaczyłem ścianę liter jak w matrixie. Otwierając nowe dokumenty nie wiedziałem, który jest, który i mój mózg nie był w stanie zapamiętać różnic między nimi. Zacząłem je rozróżniać po strukturze metod i korzystając z "find usages" ;)

Po dłuższym zastanowieniu te nazwy są sensowne. Ale nie są kompatybilne z moim mózgiem przyzwyczajonym do operowania na słowach, a nie zlepkach typu: Osterreichischalttechnischmusealneunzehnhundertjahrigegutfunktionierendhocheffektivdreifach-expasionsdreizylindrischdampfmaschinenaussteller

Z jednej strony można by to uporządkować przestrzeniami nazw, ale wtedy ctr+space zwariuje od ilości podpowiadanych BodyBuilderów. Myślę, że mam za małe doświadczenie, żeby to zrobić sensowniej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1