Proste pytanie UML (API dla zew. systemu)

0

Witam
Modeluje system meteorologiczny, który zbiera dane z czujników, okresowo je wysyła do zewnętrzengo systemu, a ten generuje z nich prognoze i ją odsyła z powrotem. Co ważniejsze dla tego posta system zewnętrzny może poprosić tworzony system o archiwalne pomiary i prognozy z konkretnego okresu by sam się mógł ocenić.

Mam pytanie jak zamodelować to "coś" co pozwoli tamtemu systemowi pobrać zarchiwizowane pomiary i prognozy w celu samooceny ? (diagram klas)

Ja zrobiłem klase "wymiana" i jednej metodzie "pobierzDane(czas)". Klasa wymiana jest w asocjacji z klasami "pomiar" i "prognoza". Obszar w jaki m umieściłem klasę wymiana oznaczyłem jako "API dla zew. systemu", ale to chyba nie tak powinno być???

Proszę o w miare możliwości konkretną poradę w tej sprawie

dziekuje z góry

0
wkropce napisał(a)

Witam
Modeluje system meteorologiczny, który zbiera dane z czujników, okresowo je wysyła do zewnętrzengo systemu, a ten generuje z nich prognoze i ją odsyła z powrotem. Co ważniejsze dla tego posta system zewnętrzny może poprosić tworzony system o archiwalne pomiary i prognozy z konkretnego okresu by sam się mógł ocenić.

Mam pytanie jak zamodelować to "coś" co pozwoli tamtemu systemowi pobrać zarchiwizowane pomiary i prognozy w celu samooceny ? (diagram klas)

Ja zrobiłem klase "wymiana" i jednej metodzie "pobierzDane(czas)". Klasa wymiana jest w asocjacji z klasami "pomiar" i "prognoza". Obszar w jaki m umieściłem klasę wymiana oznaczyłem jako "API dla zew. systemu", ale to chyba nie tak powinno być???

Proszę o w miare możliwości konkretną poradę w tej sprawie

dziekuje z góry

Ja tego nie rozumiem. Opisujesz problem calkiem dokladnie a pozniej tworzysz klasy "z kosmosu". Dlaczego nie zrobisz klasy Prognoza, Pomiary, podklasy PomiaryArchiwalne oraz klasy MeteoSystem ? Mozna wtedy wykorzystac piekno OOP i przyslonic metode PobierzPomiary(Data). Ktora w zaleznosci od tego czy jest PomiaryArchiwalne czy Pomiary zwroci Ci dane aktualne lub zarchiwizowane. Mozesz to robic w klasie MeteoSystem, ktora pelnila by role fasady. W zasadzie mozesz rowniez uzyc metody szablonowej, bo do prognozy bedziesz uzywal tych samych krokow, a roznica jest tylko to czy pobierasz dane archiwalne czy jakies tam (chyba bierzace). Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1