Wzorce projektowe klasy CASE

0

Idiotyczny temat, więc jak łatwo się domyślić chodzi o coś związanego ze studiami. ;)

Słyszał ktoś kiedyś o tym? Być może nie tak to się powinno nazywać, bo z wzorcami projektowymi nie ma chyba nic wspólnego. Z tego co się dowiedziałem od starszych kolegów z pracy, to 20 lat temu padła koncepcja tworzenia aplikacji za pomocą generatorów kodu, które z jakichś tam diagramów opisujących specyfikacje byłyby w stanie wygenerować kod całej aplikacji. Idea utopijna i niewykonalna, ale ponoć np. Oracle miało takie coś w swojej ofercie.
Wie ktoś coś więcej na ten temat? Może się spotkaliście z tym? Albo chociaż ktoś podlinkuje jakieś źródła?
Z góry dzięki.

0

Ale to chyba żadna nowość że można generować np. deklaracje klas na podstawie diagramów i odwrotnie? Choćby jakis enterprise architect to potrafi, jakieś darmowe zabawki typu staruml pewnie też.

0

Tu właśnie (z tego, co rozumiem) nie chodzi o deklaracje klas z diagramu klas tylko o kompletną aplikację z czegoś, co przypomina przypadki użycia.

0

@somekind, większość narzędzi do projektowania SAP ma to w sobie. Generalnie piszesz/klikasz tylko workflow i dalej "samo działa". Drogie i mało efektywne. Enterprise Architect też ma taki "feature", ale na mniejszą skalę. Raz w życiu to widziałem w akcji... nigdy nie weszło na produkcję, bo po uruchomieniu ilość bugów przewyższała ilość linii kodu. Takie to szkaradne i nieużyte.

0

Hmm... No to się zaczyna składać w jakąś logiczną całość. Bo wykładowca jest prawdopodobnie jakimś wdrożeniowcem SAPa, i bardzo dużo o nim mówi na wykładach. Tylko SAPa, to ja nigdy w życiu na oczy nie widziałem. Wiesz może jak dokładniej się to nazywa? Jakaś konkretna nazwa narzędzia czy coś?

0

@somekind, tego ci nie powiem. Po prostu nie pamiętam :) Zresztą te narzędzia kosztują tyle kasy, że najprawdopodobniej nigdy nie będę zmuszony z nich korzystać. Uproszczonym narzędziem do tego typu zadań jest Oracle Forms czy Access w zakresie "przetwarzania danych i raportowania z bazy".

0

Jednym z takich narzędzi jest chyba WebRatio stworzone przez jakąś włoską firmę. Tworzy w tym się systemy internetowe w oparciu o diagramy WebML.

http://case-tools.org/tools/webratio.html

0

Ja aktualnie mam zajęcia na których wspomina się, że później będziemy "próbować" generować kod z różnych diagramów.
Z tego co już widzę, wszystko wydaje się mało spójne.
Dysponujemy w szkole narzędziem IBM Rational Architect z możliwością generowania kodu w Java z diagramów.
Do .NET też są dodatki, ale niestety/stety nie jest nam pisane ich używanie.
Jak będę coś więcej wiedział dam feedback.

0

http://www.sparxsystems.com/products/ea/index.html Jak powiedzieli przedmowcy, da sie uzywac i tak to sa narzedzia do generowania kodu. Uzywam wersji Corporate, co umozliwia umieszczenie projektu w repozytorium i jednoczesnego uzytkowania przez wielu klientow. Cos na wzor repozytorium SVN. Sprawa fajna, ale trzeba sie duzo naklikac, zeby sie nauczyc o co come on. Cale SAP samo w sobie jest ciekawym tematem. Mozna powiedziec informatycy, wymyslaja dodatkowe oprogramowanie zeby miec nadczym pracowac :D W ostatnim miesiacu tworzylem model bazy i warstwy danych. W trakcie rozwijania projektu mozna aktualizowac model za pomoca reverse engeneering. Nie chce robic reklamy ani mowic o tym zle, ale nadaje sie tylko jesli projekt ma zamiar byc utrzymywany dluzej i gdy mamy czas zaplanowac projekt. Zazwyczaj jednak architektura powstaje w trakcie rozwiazywania jakichs problemow. W mojej praktyce SAP i CASE uczestniczy moze w 40%.
Narzedzia sa wewnetrzne (z oficjalnych MS Project i SharePoint) wiec nie bede rzucal nazwami, ale testowalem ostatnio na CEBIT http://www.cubeware.de/ (SAP) i regularnie uzywam Enterprise Architect (CASE)

PS. Nie mam zainstalowanej polskiej klawiatury, sorry za braki ogonkow :(

0

Używam EA od 4 lat i to nie o to chodzi. Ale dziękuję. :|

1

http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA491299
http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=43184
http://www.iso.org/iso/catalogue_detail.htm?csnumber=43189

BPNM - Business Process Modeling Notation http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Process_Modeling_Notation

//Computer-aided Software Environment (or CASE) is a set of programming tools which use a common interface, and is used to design, develop and debug software.

A CASE environment therefore comprises of tools that provide a visual model of an application, tools that create code through visual interfaces and finally a debugger for testing the final code.//

Na tyle co sie orientuje, sa standardy ktore opisuja sposoby modelowania, albo przebiegi procesow, ale chyba dalej nie jestem na drodze rozwiazania twojego problemu. Jak bedziesz mial rozwiazanie to napisz prosze o co sie rozchodzilo, bo ciekawosc mnie zrzera :)

Tutaj sa opisane narzedzia CASE http://case-tools.org/tags/uml.html

Pozdrawiam

0

IBM Rational Software Architekt ma możliwość generowania kodu w java lub C# z diagramu klas.

0
opcja napisał(a)

IBM Rational Software Architekt ma możliwość generowania kodu w java lub C# z diagramu klas.

Tu właśnie (z tego, co rozumiem) nie chodzi o deklaracje klas z diagramu klas tylko o kompletną aplikację z czegoś, co przypomina przypadki użycia.

0
  • Co to jest: zielone i ma kółka?
  • Żaba, kółka były dla zmyły.

No i mniej więcej tyle w temacie tego wątku, zwrot "wzorce projektowe" był użyty dlatego, bo prof. tak sobie nazywa narzędzia CASE. (Równie dobrze mógłby je nazwać Maciek.)

Dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedzi. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1