system wypozyczania ksiazek

Odpowiedz Nowy wątek
2007-10-08 21:54
0

Witam

Mam do zrobienia kompletny system obsługujący bibliotekę. Założeniami są:
I
a) konto administratora który zarządza bibliotekarzami, dodaje i usuwa książki itp;
b) konto bibliotekarza który rejstruje studentów i nauczycieli, wypożycza książki na podstawie rewersu złożonego przez wypożyczającego przez internet itp;
c) konto wypozyczającego-student i nauczyciel ze stosownymi przywilejami
II
System ma umożliwić wyświetlanie informacji o stanie konta danego użytkownika, historii wypożyczeń danego egzemplarza, tworzenia statystyk itp
III
W razie awarii musi istnieć opcja odtworzenia systemu

Chciałbym zaciągnąć opinię co do techniki którą najlepiej byłoby wykorzystać.

Pozostało 580 znaków

2007-10-08 22:32
0

Baza danych sql
I.
Tabela Userzy w której są informacje o uprawnieniach...i tutaj widzę conajmniej 2 rozwiązania:

  1. 'rodzaje uprawnień' : 1, 2, 3
    1 - admin, czyli może wszystko
    2 - bibliotekarz, czyli może wszystko to co admin prócz grzebania przy kontach adminów, to będzie można sprawdzić dzięki uprawnieniom edytowanego konta...
    3 - wypożyczający, czyli może tylko przeglądać

  2. Kolumny dla poszczególnych uprawnień i w każdej z nich ustawianie +/- ...

Zaraz po zalogowaniu usera wszystkie opcje w programie, do których nie powinien mieć dostępu powinny stać się nieaktywne...

W drugiej tabeli dane o książkach.

II. Dzięki sql powinno być to proste i przyjemne ;)

III. Regularny backup bazy.

W skrócie tak to widzę :)

pzdr.


<span style="color: darkblue">Wielki majestat wielkiego gmachu,
Wybrany przez inkwizytora struktur. </span>

- Wallace Stevens

Pozostało 580 znaków

2007-10-08 22:40
0
gibony napisał(a)

Chciałbym zaciągnąć opinię co do techniki którą najlepiej byłoby wykorzystać.

zasięganie rady jest wtedy, kiedy podajesz założenia i SWOJE propozycje i prosisz o ich ocenę. To co zrobiłeś to jest SZUKANIE JELENIA!


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-10-08 23:13
0

Wygląda jak dość duża praca na zaliczenie. Czy Ty masz napisać aplikację w jakimś środowisku? Czy może cały serwis w ASP|php? .. Tak czy tak należy zacząć od porządnego zaprojektowania bazy danych, stworzyć relacje, uprawnienia itd a później klepać kod - mogę to zrobić, ale to nie będzie tanie :-)


Pozostało 580 znaków

2007-10-09 00:32
2007-10-09 01:08
0

Nie szukam gotowego rozwiązania tylko sposobu rozwiązania tego zadania. Ponieważ jest to moj pierwszy tak duży projekt chciałem dowiedzieć się jak to w miare prosto zrobić. Gdyby nie fakt iż czytelnik może złozyc zamowienie poprzez stronke www zrobiłbym to tak: baza danych (tabele: ksiazki, czytelnicy i wypozyczenia wraz z relacjami między nimi)+prosta aplikacja napisana w javie ktora obsługiwałaby wymienione w pierwszym poscie czynnosci w zaleznosci od tego kto sie zaloguje. Problem pojawił się gdy narzucona została funkcja złozenia rewersu poprzez stronke www. I własnie tutaj nie wiem jak to ugryźć. Generalnie pozostaje taki problem-czym prosciej będzie to zrobic: php, jsp czy asp. Dodam iż zadna z tych technologii nie jest mi znana :-P

Pozostało 580 znaków

2007-10-09 01:54
0

no popatrz a ja jakoś nie potrafię tego wyczytać w pierwszym poście... Czyżbym zaczął ślepnąć :>

BTW zrobisz to zarówno w php jaki i jsp czy asp. A którą wybrać to w Twoim wypadku pytanie tylko, co jest Ci bliższe. Jeśli znasz jave to pewnie jsp będzie najłatwiejsze, chociaż php nie jest wcale trudne.


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-10-09 11:29
0

Ja to widze tak
1) baza danych+program w javie dla admina/bibliotekarza+stronka www
2) Czy moze da radę zrobic to bez jsp/asp/php tylko 2 programiki-serwer dla admina/bibliotekarza+klient dla studenta/wykladowcy podczepione do bazy danych.

Co będzie bardziej...normalne? :>

EDIT
Po dłuższym przemyśleniu zdecydowalem sie na serwis www (php+mysql) który w całości będzie obsługiwał wszystkie potrzebne funkcje.

Pozostało 580 znaków

2007-10-09 19:57
0

Jeśli znasz Javę (w szczególności robiłeś coś w Swingu), to oblukaj Click Framework:
http://click.sourceforge.net/
Takie rzeczy robi się w tym IMHO dużo prościej i szybciej niż w PHP.

"Click is designed to be very easy to learn and use, with developers getting up and running within a day"

Przetestowałem. To jest prawda.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0