Program pobiera kod z innego pliku i wykonuje go :)

0

Więc, tak, mam mały problem, gdyż przeszukałęm prawie cały internet polski :) No i nic nie znalazłem, zostało mi tylko to:

W rzecz wchodzi, że nie wiem jak zrobić coś takiego żeby program czytał KOD ( nie tekst, tylko KOD ) i żeby go wykonał :) Jakby pierwszy program otwierał drugi program :)

AAA, pracuje w Turbo Pascal 7.0 :)

0

hm.. moze {$i Plik} ? choć zapewne nie :]

0

Ciekawe zagadnienie. Jeśli dobrze zrozumiałem, to program ma odczytać kod (binaria assemblera) np. z pliku *.com i go wykonać. Proponowałbym zapisać kod po odczytaniu w jakimś miejscu w pamięci kompa i za pomocą asemblerowego "jmp" lub "call" przejść do niego. Wadą tego rozwiązania będzie totalny brak kontroli nad kodem i
ogólnie dziwne zachowanie programu. Kod będzie wykonywany jako ten program który go wywołał. Poza tym nie na każdej platformie da się uruchomić kod znajdujący się poza sekcją kodu (np. na stosie). Tak BTW: po co Ci to?

0

żeby "wykonać" KOD jak to sam napisałem trzeba go skompilować czyli po prostu chcesz napisać komplator:) :P

0

ten temat nadaje się bardziej do 'nietuzinkowych...' napisz jaki system, jakie typy plików a napiszę Ci jak to ogólnie wygląda...

0

jezeli tp7 to najprosciej bedzie zaladowac coma do pamieci i zwykly skok tam z wczesniejszym wyzerowaniem rejestrow i zmiana adresu stosu

0

najlepiej wsadx do swojego programu obsługę np. perla, wtedy będziesz mógł pisac kod w perlu, który zostanie wykonany przez maszynę perla z poziomu twojego programu... tak samo mozna w pythonie, C#...

0

w pascalu to chyba było: exec(nazwa_pliku,parametry);

0

Kiedyś napisałem takie coś =) wczytywało kod pliku *.com do pamięci, wykonywało ten kod i wracało z powrotem do miejsca wywołania. Jak znajdę to podam kod, jeżeli chcesz takiego gotowca =P

0

Toż to już do banalny OS :D

0

No ale exec robi to samo i zajmuje linijke a o to chyba chodzilo, wiec nie wiem po co te nietuzinkowe tematy :P.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1