Program na www po stronie serwera

0

Mam taki problrm z kumplem z uczelni.

Mamy program zapisany w delphi i musimy umiescic go na serwerze linuxowym.
Osoba odwiedzajaca strone podaje swoj plik graficzy, plik jest podawany do programu odpalanego po stronie serwera i zwraca mu przetworzony plik.
Jest to plik graficzny.

Program napisany w delphi na linuksie nie pojdzie. SLyszalem o Kyliksie ale nigdy nie uzywalem :)

Jak moza zrobic to co trzeba zrobic ale zeby sie nie narobic ?? ale redundancja ;P

Prosze o wszelka pomoc

Z góry dzięki

0

kylix to delphi tyle, że na Linuxa i przy przerabianu programów się nie narobisz tylko musisz mieć LINUXA :)

0

Mistrzu, a powiedz mi cos więcej o tym Kylixie.
Jak to się używa ?? Może znasz jakieś zródła z helpem po polsku albo jakieś tutki.

btw. Program jest w wersji okienkowej i czy na serwerze nie trzeba jakiejs dystrybucji z interfejsem graficznym instalować ?? Czy wystarczy standardowa instalacja linuxa ??

Pozdrawiam i dzieki za to info. Przynajmiej wiem co to jest Kylix, bo do tej pory znałem tylko nazwe :) Jeszcze tylko jak tego uzywać

0

Jeżeli program z delphi był pisany z paletą komponentów CLX - to wystraczy że odpalisz Kylix'a (IDEdelphi dla linuksa) i naciśniesz F9.... Oczywiście wymagany jest menager okien, qt itd... oprócz tego jakieś 5 MB na biblioteki Kylix'a, bez których nie odpalisz programu poza jego IDE... Możesz też skorzystać z OpenSource'owego programu o nazwie Lazarus.. ma on dużą zgodność z delphi i do działania wymaga FPC... moim zdaniem jest szybszy i mnie zasobożerny od Kyliksa... jeżeli nie chcesz instalować na serwerze okien, to po prostu zrób aplikacje konsolowa, wtedy one beda Ci zbedne (i w tym przypadku polecam szczególnie Lazarusa/FPC z dyrektywą - delphi)

wiecej informacji:

Kylix: http://www.borland.pl [Kylix jako taki nie jest już rozwijany, najnowsa wersja wyszła razem z D7 i od tego czasu projekt umarł...]
Lazarus: http://lazarus.freepascal.org
FPC: http://freepascal.org

[Dopisane]

Najnowsze wersje FPC/Lazarus mają możliwość cross-compilacji.. (na pewno tez spod linuksa; tych z windows nie dotykałem...) wiec nie musisz zmieniac systemu, aby skompilować program na inne platformy...

0

No to już jest coś.

Tylko problem będzie z przerobieniem alpikacji na konsolową bo program nie jest nasz, to czyjaś praca magisterska, a sam program jest bardzo rozbudowany. więc przerabianie raczej nie bedzię najlepszym pomysłem. Bo równie dobrze mozna by to przerabiać np pod PHP.

A żeby ruszyła wersja okienkowa to co trzeba zrobić na serwerze, co doinstalować ??

Właśnie przeglądam stronkę z Projektem Lazarus :)

I jeszcze czy dobrze zrozumiałem: Kylix wymaga dodatkowych plików na serwerze, a Lazarus nie wymaga ??

btw. masz jakies opisy do kylixa lub lazarusa po polsku ??
np. jakie pliki z kylixa trzeba na serwer wrzucic zby wszystko dzialalo itd

0

biblioteki kylixa są tu: http://adrian_haczyk.w.interia.pl/kfaq.htm
Potrzebuje on menagera okien - KDE/GNOME etc....

Lazarus nie optrzebuje bibliotek, jak zainstalujesz kompilator (FPC) to masz wszystko. Sam Lazarus to tylko graficzne środowisko....

0

Czyli mogę ściągnąć tylko Lazarus Windows Binaries
Lazarus-0.9.2.2-20041004-win32.exe
Skompilować pod tym źródło i wynikowy exe będzie już chodzić pod Linuxem ??

I na serwerze nie muszę już nic więcej instalować ?? Żadnych bibliotek Lazarusa.

Tylko chyba trzeba zainstalować jakieś srodowisko graficzne, prawda??
Bo wiesz, ja z Linuxa nie jestem dobry :) Wręcz wcale się nie znam.

Najwyżej możemy na GG pogadać, ja jestem zawsze wieczorem.

0

jak napisałem, nie jestem pewny, czy ta opcja jest w binarkach dla windows... a poza tym nie ma co kryć, że te binarki dla MS są niedopracowane... Jest to po prostu środowisko które musisz sobie sam skompilować na swoim sprzecie... wtedy chodzi dobrze.... A co do srodowiska graficznego - jeśli ma być to program zoknami to tak - musisz zainstalować KDE\Gnome etc.... Ale nie wiem, po co serwer ma mieć oprawe w okienkach.... :/ poza tym jest jeszcze jedna sprawa.. Ten program nie może wykorzystywać WinAPI i innych funkcji z windows!!!!

0

Spoko, no najwyzej bede sie bawic w przerabianie na konsole, ale to bedzie robota niemila, bo program nie jest przeze mnie pisany. Jesli sa tam jakies obejscia czy inne poprawki znane samemu autorowi, no to kaszana.

Ale przynajmniej nie ma tam WinApi. Tylko kilka TImage i Butonów. TImage mozna przerobic na TPicture a Buttony niepotrzebne.

No tylko problem z programen, jak jest napisany. Procedor i funkcji na 6-8 ekranow :D

0

A tylko taka moja mala sugestia :) nie lepiej przerobic tego programu w php? :> jest taka biblioteka gd ktora jest odpowiedzialna za zabawe grafika w php :) Mysle ze to mogloby byc najlepsze rozwiazanie :) Jesli chcesz mi zaraz odpowiedziec ze nie umiesz php to ja ci od razu pisze ze to jest swietna okazja aby sie go nauczyc ;)

0

Gd? A co to jest? To w ogole dziala? Ktos tego uzywa? [diabel]

Jak chcesz miec maksymalne mozliwosci i swobode w przetwarzaniu grafiki, to polecam ImageMagick++ (pod C++ oczywiscie). Dobrze sprawdzone, dobrze udokumentowane i uzywane przez tysiace programistow na swiecie. Ma mozliwosci wieksze niz niejedna wypasiona aplikacja graficzna.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1