Jak odczytać rozdzielczość po stronie serwera?

0

Mam takie pytanie bo wiadomo, że jest zmienna typu $_SERVER która jest tablicą i ma takie parametry jak http_user_agent lub remote_addr a czy można jakoś zbadać inne parametry jak np. rozdzielczość lub coś innego dodatkowego.

Gemius musi badać na podstawie tych zmiennych rozdzielczość ?

1

Nie ma rzetelnego sposobu na odczytanie rozdzielczości ekranu w PHP, bo pamiętaj że PHP uruchamiane jest na serverze - możesz uruchomić taki skrypt nawet w środowisku który nie ma interfejsu graficznego, więc nie ma czegoś takiego jak "rozdzielczość".

To co możesz zrobić to napisać skrypt w JavaScript który wczyta szerokość okna i wyśle go do PHP.

1

Nie, _SERVER nie poda rozdzielczości
Jakieś techniki w JavaScripcie, i wypracowana przez nie informacja wstecznie musi byc przekazana na serwer.

0
tomixtomi0001 napisał(a):

Mam takie pytanie bo wiadomo, że jest zmienna typu $_SERVER która jest tablicą i ma takie parametry jak http_user_agent lub remote_addr a czy można ..

Żeby było jeszcze śmieszniej, zmienna _SERVER ma niewłaściwą nazwę / zbyt rozciągniętą specyfikację.
Pola jakie wymieniasz dotyczą "klienta" czy "requestu" a nie serwera.
Jeden z (mniejszych) koszmarków rozwoju PHP

0

Frameworki webowe - a w twojej historii występuje Lavarel - miewają narzędzia / komponenty do tego.
Jakieś "client info" albo "browser info"

1

Pytanie jeszcze, po co ci ta informacja? Bo wyczuwam możliwy problem XY.

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Frameworki webowe - a w twojej historii występuje Lavarel - miewają narzędzia / komponenty do tego.
Jakieś "client info" albo "browser info"

Zrób mi dobrze i przestań się wypowiadać na temat na który wyraźnie nie masz pojęcia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1