Roadmap dla programisty Haskell

0

Jak w temacie. Jakie frameworki? Ktoś coś wie? Jakie biblioteki? Narzędzia do budowania? W zasadzie wszystko co jest używane komercyjnie?

Wiem że normalnie odpwiedź jest "naucz się jezyka i biblioteki standardowej", no ale dla Haskella biblioteka standardowa jest tak cieńka że aż wstyd

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

0

To jest pytanie typu jaki framework do języków Idris i Scala 3 na 2023 rok. Trudne pytanie ponieważ w Polsce mało ludzi w nich pisze. Łatwiejsza odpowiedź do Kotlina bo tu nasuwa się Ktor

Do Scali 3 znam odpowiedź. To co poleca Adam Warski i SoftwareMill. Teraz chyba Tapir wjeżdża jako nowy sposób opisu endpointów. No i oczywiście Catsy Effects

Co do Idris to zastanawiam się czy ktoś pisze w tym aplikacje? Bardzo mało bibliotek. IMHO to już bardziej prawdopodobne spotkać PureScripta na produkcji. Jak masz wrappera na Reacta/Reduxa (czy co tem teraz modne) to cieszysz się prawdziwie typowanym JSem i więcej nie potrzebujesz

A z Idrisem to pamiętam jak Bartosz Milewski chciał użyć Lensów dla Idrisem i skończyło się tak że sam sobie te Lensy napisał XD

1

Ja pisząc coś w Haskell uzywam:

  • ghcup (narzędzie do zarządzania wersjami ghc, hls, cabal)
  • hls + VSCode (haskell language server)
  • cabal (budowanie projektu)
  • servant (libka do API coś w stylu tapir dla Scala)
  • Effectfull albo MTL
  • relude jako zamiennik standardowego Prelude
  • hasql do dostępu do bazy postgres
  • Amazonka do AWS
  • co-log jako logger

Jest jeszcze kilka mniejszych ale to zazwyczaj szukam na hackage.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1