Niewłaściwa całka

0

jak rozwiązać całkę w Matlabie np. całka od zera do niekończoności z e^(-x) pytałam się koleżanek i też nie wiedzą jak to zrobić
ja próbowałam tak

syms x 
int(exp(-x),x,0,inf)
0

A jak policzyć całkę która w granicach całkowania ma -nieskończoność do plus nieskończoność

1
Nikto0 napisał(a):

jak rozwiązać całkę w Matlabie np. całka od zera do niekończoności z e^(-x) pytałam się koleżanek i też nie wiedzą jak to zrobić
ja próbowałam tak

syms x 
int(exp(-x),x,0,inf)

Miło by było gdybyś napisała co Ci wyszło i dlaczego uważasz, że jest źle.

Nikto0 napisał(a):

to chyba jest dobrze bo znalazłam to http://faculty.cooper.edu/smyth/TechCompanion/Calc1/Ch08/ImproperIntegrals.htm

Tak też wychodzi 1:

fun = @(x) exp(-x);
integral(fun, 0, inf)
Nikto0 napisał(a):

A jak policzyć całkę która w granicach całkowania ma -nieskończoność do plus nieskończoność

fun = @(x) exp(-x);
integral(fun, -inf, inf)

Wychodzi NaN.

1

a możesz całkę w granicach -nieskończoność do plus nieskończoność zapisać podobnie jak ja bez tego fun, bo my tak na lekcji nie robiliśmy

syms x
int(exp(-x),x,-inf,inf)

Octave daje takie wyjście:
ans = (sym) oo

0

a jak policzyć całkę w granicach od minus nieskończoności do plus nieskończoności tylko taką która istnieje np. dx/(1+x^2)

1
syms x
int(1/(1+x^2),x,-inf,inf)

ans = (sym) pi

Wolfram potwierdza.

1

Dziękuję za pomoc :)

0

ja sobie tak calkuje ;)

calkuje.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1