Ring Programming Language

2

Witam,

Język programowania Ring wydaje się obiecujący.
[Ring Programming Language]
(https://ring-lang.github.io/)

Pozdrawiam,
Gal Zsolt
(~CalmoSoft ~)

4

Jakie ma zalety? Dlaczego mialbym się go uczyć?

0

Hello Adam,

Język jest prosty, stara się być naturalny, zachęca do organizacji, ma przejrzystą i wizualną implementację. Jest wyposażony w kompaktową składnię i zestaw funkcji, które pozwalają programiście tworzyć naturalne interfejsy i deklaratywne języki specyficzne dla domeny w ułamku czasu. Posiada bardzo mały, elastyczny i inteligentny garbage collector, który oddaje pamięć pod kontrolę programisty. Obsługuje wiele paradygmatów programowania i zawiera przydatne i praktyczne biblioteki. Język został zaprojektowany z myślą o produktywności i rozwoju skalowalnych rozwiązań wysokiej jakości.

Pozdrawiam,
Gal Zsolt
(~ CalmoSoft ~)

2
CalmoSoft napisał(a):

Język jest prosty, stara się być naturalny, zachęca do organizacji, ma przejrzystą i wizualną implementację. Jest wyposażony w kompaktową składnię i zestaw funkcji, które pozwalają programiście tworzyć naturalne interfejsy i deklaratywne języki specyficzne dla domeny w ułamku czasu. Posiada bardzo mały, elastyczny i inteligentny garbage collector, który oddaje pamięć pod kontrolę programisty. Obsługuje wiele paradygmatów programowania i zawiera przydatne i praktyczne biblioteki. Język został zaprojektowany z myślą o produktywności i rozwoju skalowalnych rozwiązań wysokiej jakości.

Lanie wody i bardzo ładna reklama języka Racket XD
Czyli jakić wiele i niczym się nie wyróżnia :P

0

@KamilAdam: Witam Adam,

Szanuję twoje domniemanie i być może nawet masz rację. Myślę, że to w ogóle obiecujące.

Greetings,
Gal ZSolt
(~ CalmoSoft ~)

1

Wiesz, żeby język się przebił musi mieć coś ekstra i to musi rozwiązywać problemy biznesu plus dobrze żeby stała za tym językiem wielka korporacja. Z języków za którymi nie stoi wielka korporacja to w ostatnim czasie chyba tylko Rust się przebił bo obiecuje niskopoziomowe programowanie bez wycieków pamięci

2

WitamAdam,

Ring język programowania to innowacyjny i praktyczny wieloparodowy język skryptowy ogólnego przeznaczenia, który może być osadzony w projektach C / C ++, rozszerzony o kod C / C ++ i / lub używany jako samodzielny język. Obsługiwane paradygmaty programowania obejmują imperatywne, proceduralne, obiektowe, funkcjonalne, metaprogramowanie, programowanie deklaratywne przy użyciu struktur wbudowanych i programowanie naturalne. Język jest przenośny (Windows, Linux, Mac OS X, Android itp.) i może być używany do tworzenia konsol, graficznych interfejsów użytkownika, stron internetowych, gier i aplikacji mobilnych. Język został zaprojektowany tak, aby był prosty, mały, elastyczny i szybki. Dynamic Typing i Weakly Typed, który tłumaczy kod źródłowy na kod bajtowy, a następnie wykonuje go za pomocą Ring Virtual Machine, który jest zintegrowany z programem z Ring Compiler. Pierwsza wersja języka (około 100 000 wierszy kodu C/C++/Ring) zostanie wydana 25 stycznia 2016 r.

Greetings,
Gal Zsolt
(~ CalmoSoft ~)

Opinie o ring programming language:
https://ring-lang.github.io/doc1.16/ringapps.html#quotes-about-ring

2

Na stronie głównej masa marketingowego bełkotu.
Nie wynika z tego nic konkretnego - po przeczytaniu strony nadal nie wiem po co miałbym tego używać?

Podstawowe cechy:

  • interpretowany
  • dynamiczny
  • obiektowy oparty na klasach
  • z automatycznym zarządzaniem pamięcią
  • elastyczny składniowo (DSL)
  • łatwo zagnieżdżalny w C++

Języków o zbliżonych cechach jest dużo i nie widzę sensu wprowadzania kolejnego:

  • Python
  • Ruby
  • Smalltalk
  • Lua (abstrahując od OOP)

Co do samego projektu języka, to już na wstępie widzę, że wiele rzeczy jest źle:

  • kolekcje przekazywane przez referencje ale typy proste przez wartość
  • przypisania jednak zawsze przez głęboką kopie
  • wypisywanie jest słowem kluczowym
  • case insensitive w XXI w, wtf?
  • nacisk na DSLe - możliwość konstruowania DSLi nie sprawdziła się dotąd nigdzie - patrz Scala;

No i 100k linii w C++ to ma być mały język?
Interpreter Lispa zajmuje mniej niż 1000 linii C - to jest mały język.

0

@Krolik: Cześć Krolik,

Dziękuję bardzo za uwagi i sugestie.
Osobiście lubię język programowania Ring.
Jestem zaangażowany w jego rozwój, jestem 6 w międzygwiezdnym tapie deweloperskim. Od samego początku studiuję (25 stycznia 2016 r.)
Cześć

@Krolik: Cześć Krolik,

Dziękuję bardzo za pomocne komentarze, sugestie i pomysły. Mam nadzieję, że choćby kilku, uda mi się to zrobić. Język programowania Ring ma zaledwie 6 lat i myślę, że rozprzestrzenienie się zajmie około 4-5 lat.
Życzę ci dobrego dnia, dobrej pracy, a potem przyjemnego puchu.
Cześć
Gal Zsolt
(~ CalmoSoft ~)

@Krolik: Cześć Krolik

Możesz mieć rację w wielu sprawach, ale nadal lubię język programowania Ring i uważam go za obiecujący.

Cześć,
Gal Zsolt
(CalmoSoft)
CalmoSoft HomePAge:
https://calmosoft.webnode.hu/

@CalmoSoft: Witam

Jeśli tak bardzo spieramy się o język programowania Ring, coraz więcej osób o nim usłyszy i niektórym może się to spodobać, a wtedy dyskusja nie poszła już na marne. 😊

Witam,
Gal Zsolt
(CalmoSoft)
CalmoSoft HomePAge:
https://calmosoft.webnode.hu/

9

Gadasz sam ze sobą?

Ogólnie mam wrażenie, że ten cały wątek to spam napędzany botami. Bałbym się używać takiego języka, bo pachnie scamem.

0

Cześć,

Co jest nie tak z tym, że wyjaśniam tutaj język programowania Ring?

Cześć,
Gal Zsolt
(~ CalmoSoft ~)

6

Przede wszystkim złe jest to, że piszesz przez Google Translatora. Pisz po angielsku lub znajdźcie kogoś kto potrafi pisać po polsku. Niestety strona nie zawiera nic poza laniem wody. Jaki konkretny problem rozwiązuje ten język? Tylko nie pisz, że to język miliona paradygmatów, mały, prosty, ale niezawodny bo to nic nie znaczy. Druga ważna sprawa - kto finansuje rozwój języka oraz najważniejsze -jaki soft/projekty zostały zrealizowane w Ringu? Ofc. chodzi o komercyjny soft. Na razie wygląda mi to jak projekt znudzonego naukowca, który nie ma realnego zastosowania, ani nie został przetestowany w boju. Zamiast reklamy na forach w takich dzikich krajach jak Polska, warto go użyć. Piszecie, że pracujecie jako programiści - znajdźcie problem w swoich firmach/projektach, który może rozwiązać Ring i zastosujcie go produkcyjnie.

0

Masz rację co do prawie wszystkiego. Dziękuję za sugestie.

4

No jak dla mnie to wychodzenie z zagnieżdżonych pętli to jest najlepszy ficzer tego języka. Wreszcie nikt nie będzie pisał, że trzeba do tego goto używać. :P

exit 2     # exit from 2 loops
0

Opracowałem grę logiczną Fifteen Puzzle Game.

0

@CalmoSoft: Dziękuję bardzo za słowa pochwały, programuję tylko hobbystycznie, na razie nie zarabiam na tym żadnych pieniędzy.

0
CalmoSoft napisał(a):

@CalmoSoft: Dziękuję bardzo za słowa pochwały, programuję tylko hobbystycznie, na razie nie zarabiam na tym żadnych pieniędzy.

image

0

Cóż… nie bede kopał leżącego. Niemniej w obecnej formie jest to tylko egzotyczna ciekawostka, ew. poligon dla zabawy autorów.

0

@pieczarek: Ciekawy komentarz, szanuję Twoje zdanie.

0
pieczarek napisał(a):

Przede wszystkim złe jest to, że piszesz przez Google Translatora.

To chyba bot, a nie człowiek piszący przez Google Translatora?

1

Z małych badań wychodzi, ze to jest Węgier po MBA, na stronie Ringa twierdzi, że jest Software Developerem, ale nie zarabia na tym forsy, ale za to jest mistrzem przykładów. Dość sporo zdjęć na Insta, oraz profil na Ln. Świat jest pełen freaków, jedni piszą jakieś irracjonalne języki, inni pracują latami nad programami przewidującymi losowania Lotto. No i dobrze, dlatego świat jest kolorowy.

0

@pieczarek: Ciekawy komentarz, szanuję Twoje zdanie.

1

@CalmoSoft: napisz mi coś miłego

0

@slsy: OK.

1

@CalmoSoft:

@slsy: Have a nice day, a good job and a pleasant rest afterward.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1