Prosty program sprawdzający kombinacje

0

Witam! Zajmuję się grami liczbowymi aczkolwiek jeżeli chodzi o programowanie to jest zielony, a więc proszę o pomoc tutaj.
Planuję przetestować jedną ze swoich nowych metod ale potrzebuję w miarę sprawnego i prostego sposobu.
Posiadam rozbudowany zbiór konkretnych kombinacji, nazwijmy go "A" oraz drugi mniejszy "B".
Zależy mi teraz na tym aby jak najszybciej sprawdzić czy kombinacje ze zbioru B znajdują się w zbiorze A.
Tutaj pytanie do Was, jak zrobić to najsprawniej?

3

Co to sa te kombinacje, i jakiego jezyka programowania używasz?

0
lion137 napisał(a):

Co to sa te kombinacje, i jakiego jezyka programowania używasz?

Jeżeli chodzi o kombinacje to jedna konkretna zawiera 6 niepowtarzających się liczb - zakres 1-49.
W zbiorze "A" mam takich kombinacji kilkaset, w zbiorze "B" - kilkadziesiąt, oczywiście na bieżąco zbiory te powiększają się.
Jeżeli chodzi o programowanie to tak jak pisałem jestem zielony - żadnego języka nie używam ale jeżeli będzie trzeba to zacznę

1

Wystarczy Ci MS Excel/OpenOffice Calc.
Programowanie ograniczone do kilku formułek.

0
Spine napisał(a):

Wystarczy Ci MS Excel/OpenOffice Calc.
Programowanie ograniczone do kilku formułek.

Dzięki bardzo ! Właśnie całkowicie zapomniałem o Excelu, a widzę że nawet wersja na maca jest.

A jeszcze jedno pytanie. Jeżeli chciałbym ułatwić sobie pracę jeżeli chodzi o wyżej wspomniane kombinacje i tworzyć je automatycznie to jaki język będzie najlepszy? Powiedzmy mam zbiór 6 liczb oczywiście niepowtarzających się - {x1,x2,x3,x4,x5,x6} i chciałbym aby {x1,x2,x3,x4} były liczbami konkretnie wybranymi przeze mnie (dla przykładu 1,2,3,4), a pozostałe dwie {x5, x6} dobrane przez komputer tak aby uzyskać wszystkie możliwe kombinacje z cyframi od 5 do 49. Znacznie ułatwiło by mi to pracę bo inaczej wszystko robię na ten moment osobiście.

1

Nie wiem, jak tam w Excelu, ale w Pythonie, to można łatwo zrobić.

0

Wejdź na forum Delphi, tam jest specjalista od gier liczbowych ;-)

0
MachineGunPanda napisał(a):

A jeszcze jedno pytanie. Jeżeli chciałbym ułatwić sobie pracę jeżeli chodzi o wyżej wspomniane kombinacje i tworzyć je automatycznie to jaki język będzie najlepszy?

Jak najprostszy. Python idealnie się nada.

Powiedzmy mam zbiór 6 liczb oczywiście niepowtarzających się - {x1,x2,x3,x4,x5,x6} i chciałbym aby {x1,x2,x3,x4} były liczbami konkretnie wybranymi przeze mnie (dla przykładu 1,2,3,4), a pozostałe dwie {x5, x6} dobrane przez komputer tak aby uzyskać wszystkie możliwe kombinacje z cyframi od 5 do 49. Znacznie ułatwiło by mi to pracę bo inaczej wszystko robię na ten moment osobiście.

Tzn chcesz wygenerować wszystkie (45 * 44 / 2) kombinacji bez powtórzeń? Przykładowo:

import itertools

numbers = range(5, 49 + 1)
combinations = itertools.combinations(numbers, 2)
print(list(combinations))

https://onlinegdb.com/SJML3DMXw

Nie musisz nawet nic instalować, proste skrypty możesz wykonywać online np na: https://repl.it/languages/python3

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1