Program sprawdzajacy wpisane imie

0

Witam!Posiadam nastepujacy problem:chcialbym w delphi 6 napisac program ktory zawieraqlby komponenty takie jak:edit oraz button.Chodzi mi o to aby program sprawdzal tekst wpisany w edit i jezeli byloby wpisane np.Adam wyswietlilby sie tekst o fajnie a jezeli zostaloby wpisane inne imie to wyswietlaloby witaj i w tym miejscu imie.Dodam ze jestem nowy na forum i jestem kompletnym lajkiem w programowaniu wiec pytam sie zaawansowanej spolecznosci tego serwisu.Prosze o podanie kodu jakim moglbym sie posluzyc do stworzenia tego programu.Z gory dzieki.p.s sorry za literowki ale pisze z telefonu

0
blazej222 napisał(a):

Prosze o podanie kodu jakim moglbym sie posluzyc do stworzenia tego programu.
Może warto zacząć od podstawa, np. http://4programmers.net/Delphi/Kompendium, a dopiero później brać się za pisanie programów???

0

Dodam ze jestem nowy na forum i jestem kompletnym lajkiem w programowaniu wiec pytam sie zaawansowanej spolecznosci tego serwisu.

Pamiętaj, że skoro jesteś laikiem z programowania to pisz na początek w dziale Newbie;

Napisz dokładnie z czym masz problem i pokaż to, co do tej pory zrobiłeś; Jeśli nie masz w ogóle żadnego kodu - zostanie to uznane za wyłudzanie gotowca i zostaniesz odesłany do kursów programowania i Google;

0

na razie jedyne co udalo mi sie wyklepac to to:
Var
Imie : String;
if ( strtoint(edit1.text) <>Adam ) then
begin
showmessage('O fajnie!');
end
else
begin
showmessage('Witaj'+ ( strtoint(edit1.text) );
end;

End.

Wiem ze cos jest zle ale nie wiem co.Czy moglby mi ktos powiedziec jak to edytowac zeby dobrze dzialalo?

0

Zmienne czy własności typu string i w ogółe string porównujemy czy deklarujemy na przykład tak: 'Adam', także porównannie musisz poprawić. Poza tym poczytaj co robi funkcja StrToInt, bo jest ona tutaj akurat zbęda i powoduje kolejny błąd uniemożliwiający kompilacje. I koniecznie, tak jak radził @furious programming poczytaj kursy wyjaśniające podstawy języka, bo błądzisz totalnie po omacku. A bez znajomości elementarnych podstaw jakiegokolwiek języka oraz jego zasad i składni daleko nie zajdziesz, wymyślając kod zamiast pistać kod, który ma działać. Po prostu musisz wiedzieć co robisz i jak poprawiać ewentualne błedy kompilacji samemu, jeżeli się pojawiają.

1

A skąd tam ci się wzięło to strtoint??? To masz dosłownie "zamień string z edita na liczbę"... bez tego byłoby prawie dobrze:

var
  Imie : String;
begin
  if Edit1.Text = 'Adam' then
    begin
    ShowMessage('O fajnie!');
    end
    else
      begin
      ShowMessage('Witaj '+ Edit1.text);
      end;
0

Ok przeczytam sobie i jutro dam znac.
@Edit Madmike dzieki jeszcze moge prosic w jakim rozdziale moglbym znalezc wyjasnienie tych wszystkich rzeczy bo na razie przeczytalem tylko 1 i niecaly 2

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1