SQL - co warto umieć.

0

Dzień dobry, niedługo chciałem zacząć wysyłać CV do firm na młodszego/juniora programistę aplikacji internetowych. Moje pytanie, co warto umieć z dziedziny SQL? na pewno tworzyć relacje i umiejętne posługiwanie się:
-JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOIN, GROUP BY, LIKE, ORDER BY, CASE, IF.
-Zmiana nazw poszczególnych kolumn w SELECT (as).
-Wiedzieć w jakiej kolejności wykonywane jest zapytanie, najpierw from, później where itp.
-Tworzenie tabel, kolumn i wierszy oraz umieszczanie tam rekordów.
-Na czym polega i gdzie jest wykorzystywany w SQL iloczyn kartezjański.

Te pojęcia opanowałem, pytanie co jeszcze ? Nie uczę się tylko na tę rozmowę, ale chcę się w tym kształcić.

1

Warto douczyć się jeszcze jakiejś rozszerzonej wersji SQLa zawierającej procedury, pętle itp. Najpopularniejsze to PL/SQL (pod systemy bazodanowe Oracla) i T-SQL (pod MS SQL Server)

1

Warto by jeszcze nauczyć się:
Procedur, funkcji, widoków, triggerów, constraintów, indeksów.

0

Z mojej strony dodam od siebie funkcje analityczne.
Powiem tak im dalej w las tym więcej drzew. Niby wiesz mnóstwo rzeczy a nagle okazuje się że jest jeszcze więcej do ogarnięcia.
Przeczytaj i ogarnij jakąś dobrą książkę do PL/SQL albo T-SQL.
W sumie od strony administracyjnej też warto bazę znać. Nie tylko dlatego że pojawiają się pytania na rozmowach o Archivelog/ No Archivelog czy przzestrzenie Undo/ Redo ale czasem wyskakuje coś co możesz zrobić tylko od strony administracyjnej a błąd wskazuje na coś zupełnie innego.

1

A według mnie nie warto za bardzo uczyć sie tych PL/SQL, T-SQL etc, teraz za bardzo nie pisze sie procedur w bazach danych, stosuje sie głównie podstawy SQL i przede wszystkim ORM (nie zmienia to faktu że umieć dobrze korzystac z ORM trzeba umiec bazy danych)

1

Czarny Szewc, mała szansa by w pytaniach na juniora wyszli poza tematykę tych zagadnień które już opanowałeś. Tyle ode mnie.

1
scibi92 napisał(a):

A według mnie nie warto za bardzo uczyć sie tych PL/SQL, T-SQL etc, teraz za bardzo nie pisze sie procedur w bazach danych

Tu się nie zgodzę. Pewne rzeczy jest dużo wydajniej zrobić poprzez wywołanie procedury niż zabawą przez ORMa. Do synchronizacji danych między aplikacjami również procedury są często wykorzystywane. Wszystko zależy od systemu. Jak masz pecha możesz też trafić na projekt gdzie zapis do bazy odbywa się poprzez wywołanie procedury. Ktoś to tez musi utrzymywać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1