VBS FTP Download Upload

0

Witam.
Mam problem z wysyłaniem / pobieraniem plików do i z ftp. Otóż za każdym razem jak uruchomię plik vbs za pomocą schedulera albo w c++ mam coś takiego:
ActiveX component can't create object 'Chilkat_9_5_0.Ftp2' Code: 800A01AD
natomiast ten sam plik vbs jak uruchomię ręcznie (kliknę nie niego dwa razy) wszystko jest OK. Zero problemów.

Może mi to ktoś wyjaśnić a przede wszystkim pomóc rozwiązać. System jaki używam to Windows Server 2012 R2 (stąd scheduler ;))

1

w jaki sposób uruchamiasz przez schedulera? Spróbuj następujących alternatyw:

C:\windows\sysWOW64\cscript createObj.vbs
C:\windows\system32\cscript createObj.vbs
0

Możesz to zrobić na dwa sposoby po pierwsze Chillkat nie jest standardowym komponent VBS najpierw powiedz mi czy posiadasz jakiś serwer z obsługa PHP , może ten serwer http przecież obsługiwać pliki i robić za twó "FTP", odpowiedź czy posiadasz, to Ci coś napisze , bo ostatnio też potrzebałem takiego czegoś.
Z VBS

edit:
Masz szczęście, że dzisiaj mam dobry humor bo z reguły nie lubię ludzi wyręczać i stawiasz weekend piwo za to, ale Ci to napiszę bo mam trochę więcej wolnego czasu.

Zacznijmy od pobierania w VBS patrz i się ucz.

 strd = "http://adres"         <-- przypisujemy zmienne możesz użyć również ftp://
strf = "D:\sciezkaZapisuPliku"

  Set c = CreateObject("MSXML2.XMLHTTP")   <-- Tworzymy obiekt MSXMLdzięki LHttpRequest, klienci mogą pobrać i przesłać dane XML bezpośrednio do serwera WWW bez przeładowywania dokumentu
  c.open "GET", strd, false
    c.send()
   If c.Status = 200 Then 
      Set o = CreateObject("ADODB.Stream")         Otwwieramy obiekt Stream z rekordu lub adresu URL z otwartej metody
      o.Open           
      o.Type = 1 
        o.Write c.ResponseBody               
            o.SaveToFile strf                  - zapis 
      o.Close
    

    End if

Pamiętaj, że skrypt odwoluje się do kontrolek ActiveX i programy AntyWirusowe mogą z tego powodu się pluć i traktować skrypt jak intruza

A co do uploadu to napiszę Ci jutro bo zaraz idę spać, a poza tym mam zlecenie na głowie.

0
reptile333 napisał(a):

w jaki sposób uruchamiasz przez schedulera? Spróbuj następujących alternatyw:

C:\windows\sysWOW64\cscript createObj.vbs
C:\windows\system32\cscript createObj.vbs

Pomogło:
C:\windows\system32\cscript

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1