Ustawienia rejestru dla nowego usera

0

Witam.

Kombinuję jak, po utworzeniu w XP nowego usera i zalogowaniu się na niego wprowadzić/zmodyfikować ustawienia w rejestrze.
Na razie udało mi się poprzez plik *.inf do którego mam wpis w:
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
Niestety niektóre ustawienia zostaną zastosowane dopiero po przelogowaniu się.
Ustawienia jakie zamierzam wprowadzić dotyczą tylko gałęzi HKCU.
Explorer nie uwzględnia przy pierwszym zalogowaniu m.in. wartości UserPreferencesMask z rejestru (dotyczy ona ustawień wizualnych).
Najbardziej mi zależy na ustawieniu nowych kursorów.
Problem w tym, że trzeba wydać jakieś polecenie, aby Explorer użył ich od razu (bo wpisy w rejestrze są).
Wie ktoś może jak to zrobić?
Da radę przy wykorzystaniu jakiegoś systemowego polecenia/CMD, czy będę musiał skrobnąć sobie programik?

0

Powinieneś załadować hive \system32\config\systemprofile\ntuser.dat do HKLM i tam wprowadzić domyślne ustawienia dla przyszłych pokoleń. Wspomniany klucz .default jest dla konta systemowego a nie dla nowych userów.

0

Też myślałem wcześniej o tym pliku.
Tylko, że ja to muszę zrobić programowo - nie poprzez rejestr.
Dokładniej - modyfikuję sobie XP za pomocą nLite, a jak wiadomo - on też jakieś ustawienia wprowadza.
Dodatkowo instaluję sobie łaty systemowe - to też może mieć znaczenie dla tego pliku.
No więc chciałbym już po instalacji wprowadzić moje ustawienia dla przyszłych użytkowników.
Wiesz jak zmodyfikować ten plik?

Teraz kilka innych pytań.
Po tym co mi napisałeś załadowałem sobie plik do rejestru wg. tego co napisali tutaj:
http://support.microsoft.com/kb/146050

1.) Ma znaczenie do którego głównego klucza załaduję ten plik?

2.) Ten plik jest modyfikowany na bieżąco jak zmieniam w edytorze jakieś jego klucze lub wartości?

3.) Zauważyłem, że w załadowanym kluczu NTUSER nie ma klucza:
Control Panel\Cursors
a ja chcę ustawić nowe kursory.
Jeśli wprowadzę ten klucz z odpowiednimi wartościami to system weźmie je pod uwagę?

0

Wybacz pomyłkę, ale to nie o to hive mi chodziło, miało być \Documents and Settings\Default User\NTUSER.DAT. Przynajmniej w XP to hive jest kopiowane do właściwego profilu.

  1. Nie ma znaczenia gdzie je załadujesz, masz tylko dwie możliwości: HKEY_LOCAL_MACHINE i HKEY_USERS.
  2. Dopiero po wyładowaniu rejestru wszystkie zmiany są zapisywane w pliku. Gdy przypadkowo usuniesz jakiś ważny klucz to wywołanie BSOD'a może naprawić błąd najmniejszym nakładem pracy.
  3. Musisz go utworzyć.

System udostępnia funkcje takie jak RegLoadKey, wiec nie potrzeba regedita. Nigdy nie wchodziłem w szczegóły nLite, ani w to jak jest tworzony domyślny profil, ale zawsze można kazać instalatorowi uruchomić program który zmodyfikuje istniejące pliki rejestru tuż po zalogowaniu pierwszego użytkownika.
Możesz też wyeksportować aktualne ustawienia typu tapeta, style, kursory w opcjach desktopu do pliku który zwyczajnie uruchamiasz po zainstalowaniu systemu i już masz prawie wszystkie swoje ustawienia.

0
sapero napisał(a)

Wybacz pomyłkę, ale to nie o to hive mi chodziło, miało być \Documents and Settings\Default User\NTUSER.DAT.

Tak tak, wiem o tym, nawet na tej stronie M$ co podałem widać z którego pliku korzystałem, także spoko :)

Na razie nie mam więcej pytań. W wolnym czasie pokombinuję.
Tymczasem dzięki za wskazówki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1