[winxp] problem z explorerem,znikajacy

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-31 08:29
sa
0

Wtam.
COs sie stalo z kompoem i nie uruchamia sie program explorer. Gdy go probuje odpalic recznie poprzez ctrl+shift+esc potem uruchom i explorer to pojawia sie i znika. Czego to moze byc wina? Czy jest jakas alternatywa dla explorera?

Pozostało 580 znaków

2006-07-31 11:48
0

na moje.. to jakiś "paskud" działający w tle i ciągle wyłączający proces "explorer.exe".
używasz antywirusa jakiegoś?

//dop.

sam mialem kiedys takiego wirusa, który ciągle wyłączał: edytor rejestru, msconfig i aktualizator antywirusa.
odkryłem który proces to wirus, jednak jak go przerwałem uruchamiał się od nowa. był jeszcze drugi proces który uruchamiał ten pierwszy, gdy by ktoś go usunął. (oba nawzajem się uruchamialy jak jeden został przerwany).

Wiec napisalem program który w tej samej chwili przerywa oba procesy, i dziala w tle w razie gdyby wirus znowu zaskoczyl.

Potem oczywiscie przeskanowalem dysk i reinstalowalem Winde.:)

Pozostało 580 znaków

2006-07-31 13:18
0

Zbadaj w Menedżerze zadań, czy nie masz uruchomionych jakichś dziwnych programów, których nazwy udają nazwy usług systemowych, np. sservices.exe.
Porównaj z listą usług http://www.ss64.com/ntsyntax/services.html, pozabijaj wszystkie procesy spoza tej listy, a po każdym "zabójstwie" spróbuj uruchomić explorera.
Jeśli to nie pomoże, uruchom msconfiga i wyłącz wszystko w autostarcie. Jest szansa, że będzie explorer będzie już działał, jednak jeśli po restarcie systemu któryś z nich będzie ponownie włączony, to masz już winowajcę. Wyszukaj go, po czym przenieś go, na przykład na pulpit. Jeszcze jeden restart i powinno być OK.

Jedyny program antywirusowy, któremu ufam, to ja sam.


My jsme Borg. Odpor je marny, budete analovani

Pozostało 580 znaków

2006-07-31 16:15
zrozpaczony
0

zabijanie procesow nie pomaga :( to musi byc cos innego

Pozostało 580 znaków

2006-07-31 17:02
0

może masz tak samo jak ja miałem. że są dwa porcesy i jeden uruchamia drugiego gdy go wyłączysz.

Pozostało 580 znaków

2006-07-31 17:20
zrozpaczony
0

wylczylem wszystko prawie to co sie dalo nawet te krytyczne co mi wyskoczylo ze za 60sekund sie wylacza kopmter i dalej sie nie uruchamialo

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 00:17
0

może byc tak, że jak wyłączysz proces, on za chwilę się znowu włączy.

sprawdz w msconfig czy nie ma obcego wpisu przy uruchamianych ze startem.
oraz sprawdz wpis w rejestrze (to chyba ten):
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Klucz: SHELL = explorer.exe

sprawdz czy za explorer.exe nic nie ma.

ja mialem przypadek, ze było kilkadziesiąt spacji (tak żeby nie było widać tego co za nimi jest), a po spacjach wpis wirusa.

warto sprawdzic wszystkie mozliwosci.

Pozostało 580 znaków

2006-08-01 00:43
dsadsa
0

sprawdzone, zadnych skutkow ;/ czy moglbys mi wyslac swojego plika explorer.exe na [email protected] ,moze mi sie uskodzil

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0