przeslanie obrazu z kamery do drugiego komputera?

0

Witam mam następujący problem:

Jest komputer z karta wizyjna do ktorej jest podłączone 5 kamer. i jak zrobic zeby ten obraz z komputera do ktorego są podlaczone kamery był udsotepniony dla drugiego komputera w ogole w innym mieście, wiec odpada połączenie sieciowe LAN, jedynie tylko przez interent,
..oraz zeby ten obraz z kamer był rowniez udostępiony do Laptopa z internetem satelitarnym.

co potrzebuje: jakies programy? dodatkowy sprzet?
konkretnie co jak.

Dzieki za odp. pozdrawiam.

0

niech obrazy się zapisują w pliku i postaw zwykły serwer www - apache czy cokolwiek innego

0

Bardzo serdecznie polecam program Active WebCam. Nie widziałem lepszego - ma wszystkie potrzebne i niepotrzebne opcje: strumieniowe przesyłanie obrazu (i dźwięku) do klienta, serwer www, wysyłanie obrazów na ftp, dostęp zdalny z innego komputera, motion detection i związane z nim zdarzenia (np wysyłanie obrazu na email). Program co prawda nie jest darmowy, jednakże nawet jeśli się go nie zarejestruje nie traci się nic z jego funkcjonalności.

0
AdamK86 napisał(a)

wiec odpada połączenie sieciowe LAN

naaaa, instalujesz hamachi na obu kompach i masz LAN miedzy nimi. http://www.hamachi.cc

0
CyberKid napisał(a)

naaaa, instalujesz hamachi na obu kompach i masz LAN miedzy nimi. http://www.hamachi.cc

Nie wiem jak to bedzie sie mialo do obrazu ale np w grach ten program sie nie sprawdza w ogole, sa takie lagi ze szkoda slow.

0

Wiec tak,

  1. Ustawiasz program zeby twozyl zdjecie co pare sec i zapisywal np ca c:/fotka.jpg
  2. Tutaj mamy wiele opcji do wyboru

    == udostepnianie pliku przez serwer www + skrypt PHP pobierajacy fotke od nowa co pare sec, refresh :]
    Bardzo mile i proste, polecam każdemu...

Ewentualnie opcja dla pracocholika programisty
odpalasz delphi i piszesz program przenoszacy plik c:/fotka.jpg na twoje konto na webpark.pl :]
I serwer masz z glowy...

Bo po 1
1 Program do robienia fotki masz za free
2. Serwer www masz na free
3. skrypt za free masz na kazdym szanujacym sie portalu


/
/== FTP...
Zapisujesz fotke jak w poprzednim wypadku...

Tutaj też 2 mozliwosci...
Te fotke wysylasz co pare sec swoim wlasnym programem na webpark.pl lub kazde inne konto przez ftp :]
Nastepnie piszesz klienta jako program ktory laczy sie z twoim kontem i w tym konkretnie programie pokazuje obraz, odswieza go itp...

Polecam...
sam zadecyduj...

Wiadomo sa rozwiazania platne, ale poco jak to co opisalem wyzej mozesz zrobic samemu i to za free. !

0

no dzieki za odp. mysle ze teraz bedzie mi latwiej.
tylko teraz tak..
czy powyzsze programy są w stanie sterować kamerami? nie jedna kamera, tylko wszysykimi?
no i to musi byc bezpieczne, niedostepne dla ogolu, tylko dla 2 innych komputerow - z tego wzgledu ze to są kamery w sklepie.

Dzieki pozdro, czekam na dalsze rozwiniecie tematu:)

0
mitring napisał(a)
CyberKid napisał(a)

naaaa, instalujesz hamachi na obu kompach i masz LAN miedzy nimi. http://www.hamachi.cc

Nie wiem jak to bedzie sie mialo do obrazu ale np w grach ten program sie nie sprawdza w ogole, sa takie lagi ze szkoda slow.

no ale przeciez male lagi dla takiego rozwiazania raczej nie zaszkodza. A poza tym taki maly OT to ostatnio korzystajac z najnowszej wersji hamachi spokojnie bez zadnych lagow gralem z kumplem w Tibie ( zakladajac wlasnego OTSa ) oraz w StarCrafta. Chodzilo pieknie. Moje lacze to 128 odsiep i 512 dosiep a lacze kolegi 128 dosiep a odsiep nieznany. Nie probowalem jeszcze innych gier ale w sieci stoi masa sieci do ktorych mozna sie przylaczyc i pograc w Quake czy SOFa itd. Poza tym pingi tez piekne mialem do roznych osob korzystajacych z hamachi wiec nie rozumiem o co Ci chodzi. Byc moze korzystales z jakiejs starszej wersji badz miales cos napieprzone po drodze miedzy Toba a osoba z ktora chciales zagrac. Tak czy owak jak juz napisalem nawet gdyby byly te lagi to wg mnie takiej sprawie jak przesylaniu obrazu z kamery maly lag nie zaszkodzi.

0
CyberKid napisał(a)

A poza tym taki maly OT to ostatnio korzystajac z najnowszej wersji hamachi spokojnie bez zadnych lagow gralem z kumplem w Tibie ( zakladajac wlasnego OTSa ) oraz w StarCrafta. Chodzilo pieknie.

Fakt mialem starsza wersje bo to jakis czas temu bylo nie wiem jak najnowsza wersja sie sprawuje, jak mowisz ze smiga pieknie to chyba tak jest :) zaraz sciagne i moze wrescie zagram w kumplem w Pro Evo [diabel] :d

0

dobra:) powiedzmy ze mam jeden z powyzszych programow i jak teraz mam to skonfigurowac?
wpisywac IP komputera gdzie są kamery oraz IP do ktorego komputera ma isc obraz?
bo ja nie wiem nigdy z tym styku nie mialem, a to ma byc bezpieczny przekaz, niedostepny dla ogólu..
wiec co pokolej?

Dzieki pozdrawiam

0

Jesli masz program Hamachi to na kazdym kompie musi byc on zaisntalowany z tego co pamietam ;) A jak tworzysz nowa siec to jest mozliwosc chyba autoryzacji tzn. przylaczenie do sieci wymaga login / haslo

http://forums.hamachi.cc

0

dokladnie, dostajesz wlasny IP i mozesz zakladac / przylaczac sie do sieci. Jezeli chcesz wyslac obraz do zdalnego komputera to musisz owa siec zalozyc a osoba obslugujaca zdalny komputer musi sie do nie j przylaczyc. Jezeli chodzi o bezpieczenstwo to polecam http://hamachi.cc/security

BTW pamietaj ze mozesz to tylko zainstalowac na Win XP/ 2000 i na Linuxie

0

(seba22)

Ewentualnie opcja dla pracocholika programisty
odpalasz delphi i piszesz program przenoszacy plik c:/fotka.jpg na twoje konto na webpark.pl

Przeniesienie pliku na server ftp wcale nie jest takie trudne, wiec nie jest to dla pracocholika programisty ;) kodzik do tego ma pare linijek ;)

P.S. Jest ten kod nawet gdzies w FAQ Delphi na tym forum jakby ktos byl zainteresowany :D
</quote>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1