Jak zdiagnozować losowe wyłączanie się komputera?

0

Witam,

Pół roku temu składałem nowy komputer, niestety karta graficzna po miesiącu użytkowania okazała się martwa i czekając na nową musiałem używać z bardzo starej malutkiej karty. W końcu karta graficzna do mnie przyszła, zamontowałem ją i zaczęły się moje problemy. 

Komputer sam z siebie się resetuje. 

W czym może być problem? Czasami zresetuje się raz dziennie, czasami co 15 minut, częściej jak gram w jakieś wymagające gry, a czasami jak po prostu przeglądam sieć. Próbowałem już to naprawiać różnymi filmikami na yt lecz nic nie pomogło. Reinstalowałem sterowniki, bawiłem się w różnych ustawieniach autostartu, skanowałem komputer programami.

Jeszcze mam problem z aktualizacją Windowsa, gdy ją robie wyskakuje błąd. Może to jest jakaś przyczyna?

 Jutro zrobię całkowity format komputera i wymienię pastę chłodzącą, może w tym będzie problem.

Użyłem też innej, bardzo podobnej karty graficznej i to samo.

Czy jest szansa, że jakiś inny podzespół -  przez to że używałem komputera na bardzo starej i małej (w wielkości dłoni), z jednym wiatrakiem o średnicy szklanki - po prostu się zniszczył?

Proszę o pomoc :)

Poniżej specyfikacja komputera:

Karta Graficzna - Sapphire Radeon RX 6800 Gaming OC 16GB GDDR6

Procesor - AMD Ryzen 7 5800X

RAM - Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Beast RGB

Zasilacz - FSP/Fortron HYDRO K PRO 750W 80 Plus Bronze

Dysk SSD - Crucial 1TB M.2 PCIe NVMe P3 1TB M.2 PCIe

Płyta główna - MSI b550 a pro atx ryzen am4

Chłodzenie procesora - Silentiumpc fortis 5 argb 140mm CID99

Obudowa - Genesis irid 505 argb

0

Też tak miałem, okazało się że miałem wyłączony wiatraczek od grafy, i jak robiłem cokolwiek co wymagało 3d (nawet otworzenie Google Maps w Street View) to się przegrzewała, i komp się wyłączał. Sprawdź czy nie masz wadliwego chłodzenia tam.

0
Riddle napisał(a):

Też tak miałem, okazało się że miałem wyłączony wiatraczek od grafy, i jak robiłem cokolwiek co wymagało 3d (nawet otworzenie Google Maps w Street View) to się przegrzewała, i komp się wyłączał. Sprawdź czy nie masz wadliwego chłodzenia tam.

Jak to sprawdzić? Każdy wiatrak się kręci.

0

swego czasu miałem co jeden, dwa dni "niebieski ekran smierci"
U mnie pomogło zainstalowanie najnowszych sterowników do wszystkiego co znalazłem w programie https://sdi-tool.org/

teraz cyna bez ołowiu to i komputery szybko padają :D

0

Włącz monitor temperatur, miej go cały czas na drugim monitorze i sprawdzaj czy coś się przegrzewa tuż przed. Możliwe i bardzo prawdopodobne też że masz zbyt słaby zasilacz do nowej karty, to by się zgadzało jeśli przed wymianą karty było wszystko ok.

0
Marius.Maximus napisał(a):

swego czasu miałem co jeden, dwa dni "niebieski ekran smierci"
U mnie pomogło zainstalowanie najnowszych sterowników do wszystkiego co znalazłem w programie https://sdi-tool.org/

teraz cyna bez ołowiu to i komputery szybko padają :D

Właśnie aktualizuje wszystko przez ten program i dam znać.

2

zacznij od dziennika zdarzeń w windowsie - tam powinieneś mieć info co się stało.
To jest po prostu reset, wyłączenie, BSoD, coś innego?

0
obscurity napisał(a):

Włącz monitor temperatur, miej go cały czas na drugim monitorze i sprawdzaj czy coś się przegrzewa tuż przed. Możliwe i bardzo prawdopodobne też że masz zbyt słaby zasilacz do nowej karty, to by się zgadzało jeśli przed wymianą karty było wszystko ok.

Temperatury są w porządku.

Temperatura podczas odpalonego chroma i discorda:

screenshot-20240124112248.png

Temperatura podczas grania w EA FC 24 144fps wysokie:

screenshot-20240124112306.png

Możliwe, że coś się stało z zasilaczem. Kupię nowy i zobacze czy będzie działać. Jak nie to zwrócę.

abrakadaber napisał(a):

zacznij od dziennika zdarzeń w windowsie - tam powinieneś mieć info co się stało.
To jest po prostu reset, wyłączenie, BSoD, coś innego?

Wyskakuje pare błędów tutaj 3 które mogą coś mieć z tym wspólnego:

screenshot-20240124112324.png
screenshot-20240124112336.png

screenshot-20240124112345.png

0
Marius.Maximus napisał(a):

swego czasu miałem co jeden, dwa dni "niebieski ekran smierci"
U mnie pomogło zainstalowanie najnowszych sterowników do wszystkiego co znalazłem w programie https://sdi-tool.org/

teraz cyna bez ołowiu to i komputery szybko padają :D

Zrobione, nie pomogło. Odpaliłem EA FC 24 i po 5 minutach gdy układałem skład się zresetował. Monitorowałem temperatury i zużycie komponentów - było świetne.

0
obscurity napisał(a):

Włącz monitor temperatur, miej go cały czas na drugim monitorze i sprawdzaj czy coś się przegrzewa tuż przed. Możliwe i bardzo prawdopodobne też że masz zbyt słaby zasilacz do nowej karty, to by się zgadzało jeśli przed wymianą karty było wszystko ok.

Tuż przed zresetowaniem się komputera nic się nie zmieniło, temperatury, użycie były super.

1

A może jest za słaby zasilacz.

0
tomixtomi0001 napisał(a):

A może jest za słaby zasilacz.

Zasilacz raczej nie jest słaby. 750W To raczej wystarczająco. Bardziej prawdopodobną opcją jest to, że coś się w nim popsuło.

0
abrakadaber napisał(a):

zobacz to https://community.amd.com/t5/processors/ryzen-5900x-system-constantly-crashing-restarting-whea-logger-id/m-p/423321#M34115

Okej, tego jeszcze nie próbowałem.
Disable CBP and PBO and run it at default settings (3.7 ghz and xmp on). That works for me. - To mam zrobić w biosie?

MSI suggested to try increasing the DRAM Voltage by 0.05 V, which I did. System seems to be stable, no crashes so far - neither in idle or while gaming. - To również w biosie?

0
Meefju napisał(a):

MSI suggested to try increasing the DRAM Voltage by 0.05 V (...). - To również w biosie?

Raczej takie rzeczy się teraz robi przez dołączone oprogramowanie, ale w biosie też powinieneś to znaleźć

0

Mi się resetował kilka razy dziennie, ale tak miesiąc wcześniej padł touchpad, połączyłem fakty i po odłączeniu touchpada od płyty głównej przestał się resetować xD

0
abrakadaber napisał(a):

zobacz to https://community.amd.com/t5/processors/ryzen-5900x-system-constantly-crashing-restarting-whea-logger-id/m-p/423321#M34115

Zrobiłem to i nic. Robię format.

benoni12 napisał(a):

Mi się resetował kilka razy dziennie, ale tak miesiąc wcześniej padł touchpad, połączyłem fakty i po odłączeniu touchpada od płyty głównej przestał się resetować xD

Nie mam touchpada.

obscurity napisał(a):
Meefju napisał(a):

MSI suggested to try increasing the DRAM Voltage by 0.05 V (...). - To również w biosie?

Raczej takie rzeczy się teraz robi przez dołączone oprogramowanie, ale w biosie też powinieneś to znaleźć

Zrobiłem to w Biosie. Ale nie pomogło.

1

Źródła z internetowych szukajek w przypadku Machine Check Exception prowadzą do windows startup repair. Ja bym zrobił "format C" dla pewności.

Jeśli chcesz spróbować zdiagnozować to możesz spróbować wygenerować dumpa po crashu i sprawdzić czy coś w nim znajdziesz https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-capture-windows-11-bsod-dump-file/45f6b0f1-afae-428b-bbbc-50bc58d86ab6

Też kiedyś miałem trochę crashy, choć nigdy przez Machine Check Exception i było to spowodowane crapwarem od vendora sprzętu, w moim przypadku Asus Armoury Crate. Zweryfikuj może, który software faktycznie potrzebujesz i wywal resztę. Profile temperaturowe powinienieś mieć sterowane przez BIOS także wycinanie crapwaru od vendora w windowsie nie powinno nic popsuć w tym kontekście. Jest taki program, Autoruns który pokaże Ci wszystko co chodzi na maszynie bez ściemniania i dosyć dobrze posegregowane.

Meefju napisał(a):
tomixtomi0001 napisał(a):

A może jest za słaby zasilacz.

Zasilacz raczej nie jest słaby. 750W To raczej wystarczająco. Bardziej prawdopodobną opcją jest to, że coś się w nim popsuło.

Jeśli "format C" nie pomoże to również patrzyłbym podejrzanie na zasilacz jeśli faktycznie temperatury wyglądają ok. Wg kalkulatorów 750W powinno być ok (choć ja bym pewnie wsadził 850W), tym bardziej, że kalkulatory zwyczajowo również podają wartości "z górką". Tym nie mniej wymiana zasilacza jest dość prosta i tania.

screenshot-20240124211636.png

0
several napisał(a):

Źródła z internetowych szukajek w przypadku Machine Check Exception prowadzą do windows startup repair. Ja bym zrobił "format C" dla pewności.

Jeśli chcesz spróbować zdiagnozować to możesz spróbować wygenerować dumpa po crashu i sprawdzić czy coś w nim znajdziesz https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-capture-windows-11-bsod-dump-file/45f6b0f1-afae-428b-bbbc-50bc58d86ab6

Też kiedyś miałem trochę crashy, choć nigdy przez Machine Check Exception i było to spowodowane crapwarem od vendora sprzętu, w moim przypadku Asus Armoury Crate. Zweryfikuj może, który software faktycznie potrzebujesz i wywal resztę. Profile temperaturowe powinienieś mieć sterowane przez BIOS także wycinanie crapwaru od vendora w windowsie nie powinno nic popsuć w tym kontekście. Jest taki program, Autoruns który pokaże Ci wszystko co chodzi na maszynie bez ściemniania i dosyć dobrze posegregowane.

Meefju napisał(a):
tomixtomi0001 napisał(a):

A może jest za słaby zasilacz.

Zasilacz raczej nie jest słaby. 750W To raczej wystarczająco. Bardziej prawdopodobną opcją jest to, że coś się w nim popsuło.

Jeśli "format C" nie pomoże to również patrzyłbym podejrzanie na zasilacz jeśli faktycznie temperatury wyglądają ok. Wg kalkulatorów 750W powinno być ok (choć ja bym pewnie wsadził 850W), tym bardziej, że kalkulatory zwyczajowo również podają wartości "z górką". Tym nie mniej wymiana zasilacza jest dość prosta i tania.

screenshot-20240124211636.png

Czy format C to zwykly format? Zrobiłem format komputera, na nowo wgrałem windowsa i nic nie pomogło. Ciągle to samo..

Mało rozumiem z tego informatycznego języka jaki może być problem i co mam zrobić. Mógłbyś po kolei wyjaśnić krokami co byś zrobić w moim wypadku? Pozdrawiam.

2

to jeszcze ściągnij jakieś distro linuxa, które można odpalić z pendriva bez instalowania i poużywaj (choćby odpalić na nim jakiś test cpu/grafiki)

1

Mozna jeszcze zajrzeć do Minidump
najlepiej programem https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

Polecam choc nigdy informacje z tego programu mi nie pomogły 😄

Jakby pod ręka był podobny komputer to krzyżowo wymieniać podzespoły,
w skrajnym przypadku i to moze nie pomóc , bo to ten konkretny zestaw ma problem

0

Miałem tak na moim ŚP. Optymusie a potem albo wcześniej stacjonarnym. Przyczyny:

  • Przegrzanie podzespołu (procesor, karta graficzna)

  • Uszkodzenie kości pamięci Ram

  • Uszkodzenie karty graficznej

  • Przebicie napięcia na płycie głównej

    Oraz rzadziej złe sterowniki lub niewspółgrające części ze sobą komputera. Czasami dwa osobne podzespoły nijak nie mogą ze sobą działać dobrze - tak miałem z moim laptopem Dell gdzie było hardware nijak pracujące na systemie Windows 10 - urządzenie nie było do niego przystosowane i stale wwalało błędy przez sam system - skrojony nie na ten typ urządzeń.

0

Problem chyba rozwiązany ;) Jeszcze nie chcę chwalić dnia przed zachodem, ale 3 dni już chodzi bez restartu. Update BIOSA pomógł.

0

To dość nietypowe zatem, tego jego wyłączania losowe na bazie czegoś z Bios. Czyli jednak płyta główna ale od strony zarządzania energią i kolejkowania zadań.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1