konqueror nie obsługuje JavaScriptu

0

Napisałem stronkę, która uzupełnia pole o nazwie podstrona typu hidden, jeżeli user najedzie myszką na dany element. Zajmuje się tym funkcja:

function podstrona(strona)
{
        window.alert("fajds");
        document.forms["dane"].elements["podstrona"].setAttribute(value, strona);
        return true;
}

Najeżdżam na wspomniany element i konqueror (wersja 3.3.2) z przyjemnością informuje mnie, że

(unknow) line 1:
TypeError: Object [object INPUT] (result of expression podtrona) does noe allow calls.

Domyślacie się, że jestem szczęśliwy jak holewa.

Sprawdziłem, czy to ja jestem debil czy z przeglądarką jest coś nie tak. Odpaliłem stronkę w mozilli. Tam stronka hulała aż miło. To znaczy, że z konquerorem jest coś nie tak.

Jak to naprawić? To przecież niemożliwe, aby tak prostą rzecz przeglądarka nie obsługiwała.

Dodaj jeszcze, że mój konqueror nie potrafi wykonać polecenia alert().

0
lord_didger napisał(a)

To przecież niemożliwe, aby tak prostą rzecz przeglądarka nie obsługiwała.

I tu sie mylisz. Co kraj to obyczaj. Niestety wsord przegladarek internetowych nie ma jednolitego standardu. Wystarczy wziac pierwszy leprzy kurs JavaScript albo DHTML zeby zobaczyc roznice. Czesto podawane sa alternatywne rozwiazania dla roznych przegladarek.

Co do Twojego problemu to moze sprobuj dac formularzowi / elementowi id i na bazie niego obslugiwac obiekt.

0

LUDZIE!!! [!!!] [!!!] Radujecie się!!!! Albowiem ODPALIŁEM TEN SKRYPT I ZASUWA JAK FORMUŁA -1!!! [!!!]

Wszystko działa poprawnie. Występował wyłącznie jeden problem:

Wspominana funkcja nazywała się tak samo jak jedno z pól w formularzu, do którego zresztą odpołałem się w kodzie funkcji. TO Z TEGO POWODU KONQUEROR WARIOWAŁ!!! [!!!] [!!!]

ufff... Programowanie w każdej postaci dostarcza ekstremalnych wrażeń :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1