Wybór karty graficznej [+procek i płyta]

0

Witam! :)

Jak widać po mojej stopce pół mego kompa poszło z dymem (dosłownie i w przenośni). Tak to bywa czasem.

No i między innymi do postawienia na półkę jako pamiątka nadaje się mój GeForce2 MX 400, która całkiem pozytywnie się sprawowała do samego końca. Tak więc czas na kupno nowej...

Ponieważ nie jestem jakimś zapalonym graczem śpiącym na forsie więc nie potrzebuję kombajnu jak na przykład ten.

Chciałbym zmieścić się do 400pln - w takim przedziale 2 pozycje zdają się wyglądać sensownie. Radeon 9200 lub GeForceFX 5200. Nie jestem jakimś wielkim znawcą sprzętu więc może ktoś mi spróbuje podpowiedzieć - nie muszą być te wymienione powyżej, ale te są przedstawione jako najciekawsze w tej klasie cenowej (źródło).

Tutaj jest przykładowy spis takich kart do 400pln.

Tutaj także jakieś dość pomocne podsumowanie, na którym póki co się opieram.

0

Aaaaaa najgorsze jest to, że wszystkie ciekawe karty z tego zakresu cenowego wycowali ze sprzedaży, ale ja bym poszukał sobie GF3Ti200, dasz koło 300zł za nią, a będzie lepsziejsza od tych dwóch co wymieniłeś bo one to tak jakby ich nie było :P

Btw. Teraz to i nawet GFTi500 z 128MB za 400zł nówkę to bez problemu kupisz.

Chociaż jak dla Ciebie to każda dobra bo nie grasz i nie odczujesz różnic :P
//Czasem zapodam Q]|[ czy Thiefa ;p - m.M

0

Ja doradzam kupic Radoeona (Sapphire) 9200 Atlantis z 128 mb. Niestety musze odradzic ci kupienie FX 5200 gdyz jak czytalem jego specyfikacje dowiedzialem sie wiele ciekawych rzeczy... Co prawda obsluguje wszystkie funkjce dostepne w kartach graficznych(prawie) to obsluguje je z bardzo mala predkoscia.

0

A to ciekawe, bo wczoraj 3 znajomych doradzało mi wręcz odwrotnie - że Radeon ma czasem jakieś problemy a GF nigdy i że ogólnie lepszy itp.

Ech... znów ile ludzi tyle opinii...

0

A to ciekawe, bo wczoraj 3 znajomych doradzało mi wręcz odwrotnie - że Radeon ma czasem jakieś problemy a GF nigdy i że ogólnie lepszy itp.

Fakt, z Radeonami bywaja problemy, na jednych sterownikach nie działają, na innych działają, ale jak już się trafi w odpowiednie to możena nieźle taką grafikę wyżyłować. Natomiast GFy działają zawsze. Dlatego też polecam te GF3, które napisałem wyżej. Są świetne jeśli chodzi o wydajność w swojej kategorii, i mieszczą się w owej klasie cenowej (GF3Ti200 z pół roku temu kosztowała 360zł). No i nie ma z nimi problemów tak jak z Radkami.

0

Kwestia nastawienia ... tak samo jak Intel i AMD .. ci co zaznali jednego nie przejda już na stronę wroga ;-) tak samo jest z Radeon i GF...

pozdro..

ps; GF.. jestem z wami :p

//Miałem 2 AMD i 2 Intele więc Twoja teza jest błędna :) - m.M

0

Tez stawiam na GF. Moja 3 Ti 500 jeszcze mnie nigdy nie zawiodla.

0

ja używam owego "beznadziejnego" FX 5200 i mówię, że nie jest tak źle (mało gram, to prawda). Dla Quake 3 wystarczy (170 fps), dla Jedi Academy wystarczy (przy najwyższej rozdziałce ma niewielkie kłopoty co prawda). I ma wyjście TV.

0

Ja mam Radeona 9200 SE i miałem na początku spore problemy: w WinXP ciągle mi wisiał, na ME Pixel i Vertex Shader i mi się wieszały, ale jak ściągnąłem najnowsze stery to wszystko gładko chodzi i ogółem jestem zadowolny :-)

0

Kwestia nastawienia ... tak samo jak Intel i AMD .. ci co zaznali jednego nie przejda już na stronę wroga ;-) tak samo jest z Radeon i GF...

Miałem oba i powiem, że z GF mniej problemów. Swego czasu miałem Radka Herculesa jakiegoś, i tak hmm po zainstalowaniu sterowników system wytrzymywał góra 5s bez zwieszenia się. Trzy dni walczyłem, zmiania BIOSu w grafice, na płycie głównej, czy kilkadziesiąt wersji sterowników - nic nie pomogło. Okazało się, że to jest jakiś ogólnie znany bład, który występuje już od ponad roku (jest to jakieś tam zapętlenie się informacji między CPU a GPU) i co ciekawsze nie ma na nie rozwiązania bo - nie można ściągnąć żadnych informacji z komputera opdczas tego błędy, gdyż cały system tkwi w pętli.
Aj napisałem, że nie ma rozwiązania... otóż jest - kupić sobie nowszą płytę główną taką za 500zł minimum :] (w serwisie wciskali za 800zł płytę Intela bo im działało hehehe, a grafa ta testowana była na nie tak starej płycie Asusa).

Btw. Ja zaznałem Intela i mam go do dziś, ale i tak wolę AMD :P

0

ja ze swojej strony polecam GF FX 5600
cena gdzies tak 800 zl w grudniu 2003 przed swietami, teraz na pewno mniej ;-)
skoro na takiej karcie MaxPayne 2 w rozdzialce 1024x768x32bit chodzi wspaniale, to powinna wystarczyc do innych zastosowan...

0

ja ze swojej strony polecam GF FX 5600
cena gdzies tak 800 zl

Tylko że cena dwukrotnie przewyższa moje założenia - a jeszcze teraz wyszło, że płyta też do wymiany - a co za tym idzie procek i ram ;-(

Niemniej jednak dzięki Wam za wszelkie opinie [soczek].

0

Marooned : to coś ty robił z tym komputerem?

0

Marooned : to coś ty robił z tym komputerem?

Po prostu włączyłem UPSa po tygodniu nie używania kompa. Najprawdopodobniej kurz zgromadzony w zasilaczu nabrał w tym czasie wilgoci i po włączeniu zasilania zrobiło się spięcie. Zasilacz podał bardzo dziwne napięcie na płytę (zamigotały wszystkie diody na obudowie przed włączeniem komputera) i po chwili sypnęło iskrami z zasilacza.

Poszedł zasilacz, płyta i grafika - co jeszcze... nie wiem - mam nadzieję, że nic. Oby tylko dyski przetrwały... :|

Tak więc teraz dylemat czy kupić GeForce czy Radeona zszedł na dalszy plan. Teraz dylemat: Intel (tak bym wolał, ale 3x droższy :|) czy AMD... ech - szkoda słów...

0

Ja bym ci proponował Athlona, ale w wersji mobilnej - są droższe, ale mają odblokowany mnożnik, więc podkręcić możesz nie tylko szyną, ale też iXami.

//DOPISANE
I zapewnie mniej się grzeją, więc do pokręcania nie będziesz musiał montować od razu WC.

0

a propoS Radeonow. Ludzie maja omylne zdania co do tych kart. Jesli kupia tansza wersje SE (ktora przyznam jest do d**y) to niech sie nie dziwi ze wolno dziala, ale zakup wersji Pro jest naprawde wart zastanowienia. Ja mam 9200 Pro i jestem zadowolony(nawet bardzo). Przy Ath Xp 2500 +, 1 gb ramu, Radek 9200 Pro- Q3A przy 1280x1024 przy 32 b k, i max detalach->>> przy wyl. ograniczniku klatek - 270 fps.

0

I zapewnie mniej się grzeją, więc do pokręcania nie będziesz musiał montować od razu WC.

Chodzi ci o Boxy? Jesli tak to sie bardziej grzeja.

Rus3k: niezly wynik! Komputerek mojej siostry (Bartek 2600+, Radeon 9600, 512 RAM, na plycie z nForce 400 dualem) wycisnal 300-350 a sprzet troche lepszy.

0

Rus3k: niezly wynik! Komputerek mojej siostry (Bartek 2600+, Radeon 9600, 512 RAM, na plycie z nForce 400 dualem) wycisnal 300-350 a sprzet troche lepszy.
Bo tu siedzi radek 9600, a ja tyle wyciskam bo mam zajebista plyte glowna MSI-6590 ver.2

0

Tak sobie rzucam okiem na cennik i wygląda na to, że godzien uwagi za rozsądną cenę będzie <font color="darkblue">AMD Athlon XP 2500+ (1833 MHz)/333 Barton</span>. Tak mi się przynajmniej wydaje...

Teraz trza by do tego dobrać jakąś dobrą płytę główną - to zawsze najtrudniejszy wybór bo tutaj trudno jest je porównać. Ziomal w sklepie proponował mi tanią Gigabite (<300).

Jeszcze pomyślę...

0

Polecam plytki MSI

0

Ja polecam wlasnie gigabytea na nForce2. Moze byc Dual DRR ale to marginalna roznica i trzeba dwie kosci ramu kupowac.

0

Co do płyt to hmm AsRock, tanie, dobre i na "icencji" Asusa. Mój brat na takiej śmiga [dał za nią może ze 160zł? i ma tam Athlona 1700 @ 2400 (wcześniej to na drut modzie, ale z tą płytą to już chyba z BIOSu przestawiał), 512DDR, a można o wiele więcej wcisnąć] i wszystko hula aż miło poptrzeć :). Ja tylko zacieram ręce bo za niecałe 3 miesiące ta maszynka będzie moja [diabel]

0

ja mam AsRock K7S8X i bardzo mi się podoba, że mam 6 złącz USB :). Bardzo dobre płytki.

0

No dobra - sprzęcik już mam więc wypada się pochwalić [green].

Asus A7N8X-E Deluxe
AMD Athlon XP 2500+ (1833)/333 Barton
ATi Radeon 9600 Pro

A jak się okazało - spaleniu uległy wszystkie urządzenia prócz jednego dysku (IBM 42GB). Spis rzeczy, które poszły z dymem (dosłownie...)

płyta: Abit BX-133 RAID
procek: PIII 500E Coppermine
RAM: 256MB (nie testowałem jeszcze 128MB Kingstona)
nagrywara: Asus CD-RW 16/10/40
dysk: Fuitsu 6.4GB
dysk: Maxtor 120GB (oddany do wskrzeszenia - oby tylko elektronika poszła - był wypchany danymi :()
grafika: GeForce2 MX400
muzyka: SB Live! 5.1
TV: PixelView TV bt878
sieć: sieciówka bezprzewodowa D-Link
sieć: zwykła sieciówka 10MBit
zasilacz 250W

No po prostu rzeźnia :|
Najbardziej żal mi nowiuśkiego Maxtorka (o danych nie wspomnę, bo tylko się chlastać...) oraz nagrywary.

Układ scalony na Maxtorze był tak spalony, że części nóżek nie było - stopiły się i wyparowały 8-0.

Podejrzewam, że zamiast 5V/12V poszlo 230V...

No ale jak rzekł Pedros - nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Jest tego maluśki plus :> Wywaliłem WinMe i od teraz siedzę na Win2k :) Póki co wszystko śmiga na maxa - a net działa jak z prosto z dysku [green].

Dzięki wszystkim za udział w wątku [soczek].

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1