Pliki Ubuntu - zapychają HDD

0

Witam mam pytanie,
mam w kompie HDD 500GB, zauważyłem, że zostało mi wolnego miejsca ok 3GB. Zacząłem się przyglądać i wyszło, że moich plików itp jest 50GB, Reszta Ubuntu "ukradło", jak pracowałem na wer 22 tak nie miałem teraz na 23 coś się dzieje czego nie rozumiem. Zauważyłem że kat "proc" ma ok 160GB, kat "var" ma 288GB. Co się stało, czemu tak jak, jak to mam oczyścić aby zwolnić miejsce - czy tylko reinstal mi pomoże? Ew jaki inny linux jest lepszy do Pythona? Z Ubuntu ciągle są problemy jak nie błędy to mi zegar przestawia co jakiś czas na 2345 rok.

Dziękuję za pomoc.
C.

4
sudo ncdu -x /

proc zawiera informacje o procesach, nie powinien zajmować miejsca

0
A. S. napisał(a):

Witam mam pytanie,
mam w kompie HDD 500GB, zauważyłem, że zostało mi wolnego miejsca ok 3GB. Zacząłem się przyglądać i wyszło, że moich plików itp jest 50GB, Reszta Ubuntu "ukradło", jak pracowałem na wer 22 tak nie miałem teraz na 23 coś się dzieje czego nie rozumiem. Zauważyłem że kat "proc" ma ok 160GB, kat "var" ma 288GB. Co się stało, czemu tak jak, jak to mam oczyścić aby zwolnić miejsce - czy tylko reinstal mi pomoże? Ew jaki inny linux jest lepszy do Pythona? Z Ubuntu ciągle są problemy jak nie błędy to mi zegar przestawia co jakiś czas na 2345 rok.

Dziękuję za pomoc.
C.

Ile powinien system zajmować, jak uważasz? Bo ja w 2017 chyba już oglądałem Ubuntu więc tak pytam.

0

Poszukaj dokładniej, co w /var/ zajmuje tak dużo miejsca:

sudo du -h --max-depth=1 /var/ 2>/dev/null | sort -h

Może stare pliki docker-a? Miałem cos takiego. Jeżeli tak, to mam na to sztuczkę:

0 5 * * * /usr/bin/docker system prune -a --filter "until=48h" --force
0
frz napisał(a):

Poszukaj dokładniej, co w /var/ zajmuje tak dużo miejsca:

sudo du -h --max-depth=1 /var/ 2>/dev/null | sort -h

Może stare pliki docker-a? Miałem cos takiego. Jeżeli tak, to mam na to sztuczkę:

0 5 * * * /usr/bin/docker system prune -a --filter "until=48h" --force

Nie mam na tym kompie Docera, ver 23 zainstalowałem ok 5mc-y temu. Teraz poczyściłem kompza. 24.04 ma wejść nowe ubuntu. Najwyżej sformztuję i postawię nowy system..

1

zainstaluj apkę do analizy zajętości miejsca na dysku https://help.ubuntu.com/community/Baobab https://wiki.gnome.org/Apps/DiskUsageAnalyzer i wtedy łatwiej zauważysz co zjada miejsce na dysku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1