Z jakiego headless CMS skorzystać do prostej wizytówki?

0

Witam.
Potrzebuje nakierowania, czy jestem w stanie zrobić sobię stronę na zasadzie "mikro wordpressa" używając chmurowych baz typu NoSQL, albo headless CMS?

Potrzebuje napisać stronkę wizytówkową, ale nie chce całego kombajnu jaki daje wordpress, ponieważ ostylowanie tego to zgroza, zwłaszcza jak się dawno tego nie robiło. Nie ma żadnego logowania, żadnego komentowania. Strona główna, kontakt (bez formularza) i strona z realizacjami/galerią jako al'a "posty".

Hosting mam na OVH i wiem, że NodeJS tam działa, ale niestety backendu w .NET Core tam nie wstawię, a tylko w tym mam doświedczenie, więc potrzebuje czegoś innego.

5

Brzmi jak potencjał na statyczną stronę.

0

I tak, i nie. Chce mieć możliwość "dodawania postów", ale nie musieć zaglądać do kodu. Dodaje to po stronie CMSa/NoSQLa i pojawia się automatycznie na stronie.

2
AdamWox napisał(a):

I tak, i nie. Chce mieć możliwość "dodawania postów", ale nie musieć zaglądać do kodu. Dodaje to po stronie CMSa/NoSQLa i pojawia się automatycznie na stronie.

W takim razie może coś jak https://www.storyblok.com/ - to jest headless CMS, dobry pod pisanie kontentu.

2

Pod node.js istnieje jeszcze https://strapi.io/, ale jeśli masz doświadczenie z Wordpressem to jego też możesz wykorzystać bez problemu jako headless CMS

2
Xarviel napisał(a):

Pod node.js istnieje jeszcze https://strapi.io/, ale jeśli masz doświadczenie z Wordpressem to jego też możesz wykorzystać bez problemu jako headless CMS

Strapi bardzo fajne! Może być troche overkill w tej sytuacji + żeby było tanio to musisz self-host. storyblok ma darmowy plan dla jednego uzytkownika.

0

@Xarviel Jak wykorzystać wordpressa jako headless CMS? Wordpress ma już swój front, to trzeba jakoś przekierować?

0
AdamWox napisał(a):

I tak, i nie. Chce mieć możliwość "dodawania postów", ale nie musieć zaglądać do kodu. Dodaje to po stronie CMSa/NoSQLa i pojawia się automatycznie na stronie.

https://tina.io/docs/ (kiedyś forestry.io) może być połączeniem między statyczną stroną i CMSs (brak konieczności tykania kodu przy dodawaniu postów)

tina CMS bezpośrednio modyfikuje kod źródłowy (w githubie) i reszta to CI/CD (np. netlify żeby było prościej)

0
AdamWox napisał(a):

I tak, i nie. Chce mieć możliwość "dodawania postów", ale nie musieć zaglądać do kodu. Dodaje to po stronie CMSa/NoSQLa i pojawia się automatycznie na stronie.

Ja zrobiłem statyczną stronę z możliwością dodawania postów bez zaglądania do kodu 😏

Po prostu na stronie głównej osadziłem Page Plugin z facebooka: https://developers.facebook.com/docs/plugins/page-plugin/

Osoba, której to robiłem ogarnia facebooka i to było najtańsze akceptowalne rozwiązanie ;)

1
AdamWox napisał(a):

@Xarviel Jak wykorzystać wordpressa jako headless CMS? Wordpress ma już swój front, to trzeba jakoś przekierować?

@AdamWox Ja korzystałem z takiej opcji, że wordpress działał na osobnej subdomenie np example.pl jako podstawowa aplikacja i cms.example.pl jako panel administracyjny. Były to po prostu dwa niezależne projekty złączone przez rest api.

Przy jednej domenie wydaje mi się, że będzie dość podobnie tylko musiałbyś zbudować cały projekt Angulara i osadzić go w głównym szablonie index.php.

<?php get_header(); ?>

<angular-app></angular-app>
<script src="..."></script>

<?php get_footer(); ?>
0

To z tą subdomeną byłoby najlepsze rozwiązanie. Pytanie tylko, czy mój najtańszy plan na hostingu pozwoli na "dwie" strony 🤔

0

@AdamWox

I tak, i nie. Chce mieć możliwość "dodawania postów", ale nie musieć zaglądać do kodu.

A więc strona ze statycznymi informacjami i najnowszymi postami dodawanymi dynamicznie, jeśli dobrze rozumiem. W takim razie jak dla mnie może wystarczyć skrypt PHP wyświetlający posty z prostej tabeli MySQL zawierającej kolumny dla daty, tytułu i treści postu oraz zaplecze w postaci bardzo prostego skryptu i formularza pozwalającego łatwo dopisać post. To zaplecze byłoby chronione hasłem, które byłoby dodatkowym polem przy wysyłaniu postu, więc nie oznaczałoby wcale konieczności implementacji mechanizmu sesji. Rzadsze operacje, jak edycja czy usunięcie postu, wykonywałbyś bezpośrednio na bazie danych (przez powłokę SQL bądź phpMyAdmin), co byłoby mniej wygodne, ale takie operacje są znacznie rzadsze od dodania postu. Chyba, że pojęcie mechanizmu postów rozumiesz szerzej, tzn. rozumiesz przez to np. złożone formatowanie postów, mechanizm komentarzy, wyszukiwarkę itp, to wtedy CMS będzie dobry.

0
AdamWox napisał(a):

@Xarviel Jak wykorzystać wordpressa jako headless CMS? Wordpress ma już swój front, to trzeba jakoś przekierować?

Można na przykład z Gatsby, ale nie polecam. Słszałem, że Next.js jest dużo lepszy od Gatsby, ale nie używałem go jeszcze. Któregoś razu zrobiłem jakiś update w Gatsby i wszystko się tak posypało, że to było urwanie głowy - faktycznie 'headless'.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1