Formatowanie kodu HTML w edytorze Visual Studio Code

0

Hej, mam pytanie do użytkowników edytora Visual Studio Code

Chcę żeby Visual Studio Code formatował mi kod w trakcie pisania kodu jak pokazano na rysunku poniżej

image

Tymczasem kiedy wpisuję kod na bieżąco Visual Studio Code zamiast w trakcie wpisywania kodu nie wcinać treści tagu <html> wcina elementy tego tagu

image

VSCode stosuje formatowanie jakie chcę w trakcie zapisywania pliku, natomiast w trakcie pisania kodu nie. Opcja editor.formatOnType nie bierze pod uwagę kontekstu linijki z kodem. Ma ktoś pomysł jak to ogarnąć? Będę wdzięczny za odpowiedź i pozdrawiam :-)

Plik settings.json:

{
    "workbench.colorTheme": "Tokyo Night",
    "editor.fontSize": 19,
    "terminal.integrated.fontSize": 19,
    "dotnetAcquisitionExtension.enableTelemetry": false,
    "gitlens.telemetry.enabled": false,
    "telemetry.telemetryLevel": "off",
    "workbench.iconTheme": "vscode-icons",
    "editor.formatOnSave": true,
    "html.format.extraLiners": "",
}
1

A masz jakieś html extension?

3

Ja osobiście uważam, że to drugie formatowanie jest poprawne. W końcu element head znajduje się wewnątrz html. Head jaki i body to dzieci html, także struktura drzewa jest zachowana.

3

https://code.visualstudio.com/docs/languages/html#_formatting

html.format.indentInnerHtml: Indent <head> and <body> sections.

Nie ma za co!

0

Uważacie że takie formatowanie jest lepsze od tego na pierwszym rysunku? Prettier tak mi formatuje kod.

<html>
  <head>
    <title>test</title>
  </head>
  <body>
    <header>
      <h1>Strona www</h1>
    </header>
  </body>
</html>

1

Tak - takie formatowanie jest czystsze, szybciej można znaleźć gdzie się kończy head a zaczyna body.
Co za różnica, i tak minifier usunie białe znaki, czy mam kod centymetr bardziej w prawo nie robi różnicy, zwłaszcza że pliku który zawiera tagi "html" i "body" się niemal nigdy nie tyka.

0

W kodzie PHP osadzonym w plikach .php razem z kodem HTML też używalibyście dwóch spacji jeśli zdecydowalibyście się na dwie spacje w kodzie HTML?

0
lester29 napisał(a):

W kodzie PHP osadzonym w plikach .php razem z kodem HTML też używalibyście dwóch spacji jeśli zdecydowalibyście się na dwie spacje w kodzie HTML?

To jeszcze się tak robi? W php z pomieszanym html bardzo ciężko utrzymać poprawne wcięcia na wyjściu a fragmenty kodu php w ogóle pomijają wcięcia więc w ogóle bym się tym nie przejmował

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1