Formatowanie, optymalność html i css

0

Tworze sobie taka testowa stronke i mam kilka pytan:

  1. czy optymalnie wykonuje css, czy są tu jakieś rażące błędy ?
  2. jak poprawnie użyc
    (zamiast ciagle

    ) - bo w3c validator ciagle zwraca bledy

  3. czy zastapienie

    , poprawnym

    umozliwi stworzenie czegos takiego:
    normalna czcionka: Gruba czcionka
  4. czy zamiast height, width - niepowinne stosowac margin x y z q ?

zamiast (przy pomocy

)
normalna czcionka:
Gruba czcionka

plik CV.html

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">

<head>
<title>CV</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> </head>



<body>
<p id="tytul">
Curriculum vitae!!
</p>
<p id="menu">
MENU:</p>
<ul>
<li> <a href="index.html">Strona główna</a></li>
<li> <a href="onet.pl">Onet</a></li>
</ul>

<p id="dane">
Dane osobowe

</p>
<p id="imie">
Imie: 
</p>
 <p id="imie_grube">
Mateusz

</p>


</body>
</html> 

plik css (wiecej znacznikow - formatuje jeszcze index.html)

 
html, body
{
	background-color: white;
	width: 800px;
	height: 600px;
	
}

#justowane
{
	
	margin: 200px;
	border: 200px;
	text-align: center;
}

#justowane2
{
	
	margin: 200px;
	border: 200px;
	color: red;
	text-align: center;
	font-size: 30px;
}

#justowane3
{
	
	margin: 200px;
	border: 200px;
	text-align: center;
	font-size: 20px;
	font-style: italic;
}

#menu
{
	width: 150px;
}
#tytul
{
	margin-left: 300px;
	font-size: 40px;
	color: green;
	font-style: italic;
}

#dane
{
margin-left: 300px;
width: 150px;
	background:silver;
	font-size: 20px;
	
}
#imie
{
margin-left: 300px;
}

#imie_grube
{
margin-left: 300px;
font-weight: bold;
}

0

Trochę przegiąłeś z tym znacznikiem

. On służy do otaczania tekstu na stronie (artykuły, newsy, itp.) a

służy do otaczania głównych elementów strony (część nagłówkowa, sidebar, stopka, część główna, itp).
To co napisałeś:</p>
<p id="dane">
Dane osobowe
 
</p>
<p id="imie">
Imie: 
</p>
 <p id="imie_grube">
Mateusz
 
</p>

Zamień na:

<div id="dane">
<span id="imie">Imie: </span><br/>
<span id="imie_grube">Mateusz</span>
</div>

Musisz pamiętać, że id służy do oznaczania niepowtarzalnych elementów na stronie, a class do powtarzalnych elementów.
Zmień nazwy id w pliku CSS na jakieś ludzkie, bo to co widzę, to nijak ma się do justowania.

0

ok, dzieki, udalo mi sie teraz tak zastosowac te divy, aby strona przeszla walidacje i dodatkowe moge powtarzac dane "divy" bez bledow (dzieki class)

ale tylko jak zrobic by cien danego diva "lamal tekst" (bo ustawiam jego szerokosc (w tej szerokosci cien), ale jak napisze wiecej tekstu to tekst wychodzi za cien (a nie pirzechodzi do nowej linii) ?

0
sunpietro napisał(a)

a

służy do otaczania głównych elementów strony (część nagłówkowa, sidebar, stopka, część główna, itp)</p>

Bez przesady span i div to kontenery na zawartość, a jedyna różnica to że span wyświetlany jest inline, a div blokowo. Myślę że nie ma powodu dla którego powinno ograniczać się użycie div do elementów jakie wymieniłeś. Domyślam się o co ci chodziło, ale "młody" może za bardzo wziąć sobie to do serca :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1