Spadek poziomu baterii o 30% w laptopie po ponownym uruchomieniu (kupiony, uzywany laptop) + test Basemark Web

0

Hej, dzisiaj dotarl do mnie uzywany laptop ThinkPad L15 G2, na zwrot mam tylko 24godziny. Laptop zostal kupiony przez allegro z lombardu (600 ocen, 99% poz)

Zaczalem testowac laptop, nie chcialem nic pobierac wiec uzylem Basemark Web 3.0 i laptop wyrzucil blue-screena przy tescie 5/20, gdy ponownie uruchomilem laptop test przeprowadzil sie do konca i sie zakonczyl. .
Ponowilem test i tym razem odbylo sie bez blue-screena. Wyniki to 296punktow, Css Capabilites - 59.87%, HTML5 Capabilites 90.09%, Page load and responsivness capabilites 93.37%, Resize Capabilites 76.12%. W zasadzie nic mi to nie mowi i pierwszy raz z tego korzystam, pisze o tym ze wzgledu na tego blue screena oraz moze mi cos powiecie co tu wyskoczylo :)

Przed kupnem poprosilem o raport dot. baterii. screenshot-20230809140757.png

Kolejny problem napotkalem z bateria, wylaczylem laptop i po dwoch minutach ponownie go uruchomilem, a poziom baterii spadl o 27%.
W raporcie wyglada to tak:
1344 - Suspended | (pusto) | 32% | 12.550 mWh
13;59;46 - Connected standby | Battery | 5% | 2.080 mWh

Jesli mialbym zwracac laptop to musze zdecydowac sie na to dzisiaj. Cena laptopa wynosila 1800zl, gdzie nowy kosztuje okolo 3000.
Nie zalezy mi na nowce, ale ten blue-screen i sytuacja z bateria jest niepokojaca. Co o tym myslicie? Zwrot?

4

Bateria ma 183 cykle naładowania. Obecnie 500 jest osiągalną wartością. Znaczy przy 500 cyklach trzeba liczyć się z dużym spadkiem pojemności nawet do 15-30%.
W tej chwili masz zmierzoną pojemność 39790 a fabrycznie bateria miała 45000 masz więc gdzieś 86%. Zachowanie wskazuje na nierówne naładowanie ogniw i problem z balalncerem. To może ustąpić po kilku naładowaniach i rozładowaniach jak elektronika baterii zrobi swoje. Niesety jedno z ogniw może być już zużyte.
Twoja decyzja czy w razie co cena sprzętu rekompensuje zakup nowej baterii.
Co do innych danych. Nic mi nie mówią te procenty ani test na którym się ten program wyłożył. Raczej użyj standardowych niskopoziomowych testów typu memtest86 dla pamięci czy programu diagnostycznego dla HDD od producenta tegoż dysku.
Lenovo ma też wbudowany w BIOS program testujący. Jak uruchamiasz to naciskaj ESC
i będziesz miał w opcjach diagnostic

3

na zwrot mam tylko 24godziny

Nie, na kupione rzeczy przez net masz 2 tygodnie - https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zwrot-zakupow-przez-internet. Nie kojarzę (oczywiście - jeśli jestem w błędzie to bardzo proszę o wyprowadzenie z niego), żeby lombardy, albo ogólnie - rzeczy używane, były traktowane inaczej/obowiązywał inny termin.

Poza tym - masz rękojmię sprzedawcy, więc nawet jak się pojawią później problemy, to i tak możesz reklamować (zapisy o braku gwarancji to jedno, ale rękojmi nie da się wyłączyć przy sprzedaży konsumenckiej, a rozumiem, że kupiłeś go prywatnie) - https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/reklamacja-a-towar-sprzedawany-na-zasadzie-lombardu/td-p/367382?profile.language=pl

A niezależnie od kwestii prawnych - ja bym go odesłał i na przyszłość nie kupował w jakichś lombardach, ale poszukał firm, które zajmują się typowo handlem uzywanymi/poleasingowymi komputerami - typu CEBIT, AMSO, Comtrade. Jest tego dużo, z tymi 3 miałem wiele razy do czynienia i mogę polecić, w razie problemów nie wypinają się na klienta.

Co do samej baterii - ja bym z 2-3 razy wydoił ją do zera, potem naładował na maksa (przy wyłączonym kompie) i zobaczył, czy ten efekt nadal występuje. Zresztą - bateria do tego kompa to wydatek rzędu 200zł, wiec tragedii nie ma. Bardziej mnie ten blue screen martwi - może to być jakiś problem ze sprzętem: CPU, płyta czy RAM. Także - lepiej odesłać.

0

Dziekuje za rady.

Lenovo ma też wbudowany w BIOS program testujący. Jak uruchamiasz to naciskaj ESC
i będziesz miał w opcjach diagnostic

Przeprowadzilem testy i wszystkie zakonczyly sie pomyslnie, oprocz baterii. Wyskoczyl jeden blad a mianowicie:
Battery - LifeSpan Mode Test : Warning // Code result -UBA0000000P00000000-UJ9CCL
Current lifespan mode; LS1_4. Expected lifespan mode: LS1_5
Przeprowadzac kolejne testy o ktorych wspomniales czy taka diagnostyka w biosie wystarczy?

//Testy przeprowadzalem pojedynczo i dopiero potem zauwazylem, ze moge sprawdzic wszystko za jednym razem. Uruchomilem testy ponownie, tym razem wszystkie jednoczesnie i szacowany czas zakonczenia testow w pewnym momencie zwiekszyl sie do 7godzin (chyba podczas testow pamieci). Jest to cos niepokojacego biorac pod uwage, ze testy uruchamiane osobno zajely lacznie okolo 20minut?

cerrato napisał(a):

na zwrot mam tylko 24godziny

Nie, na kupione rzeczy przez net masz 2 tygodnie - https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zwrot-zakupow-przez-internet. Nie kojarzę (oczywiście - jeśli jestem w błędzie to bardzo proszę o wyprowadzenie z niego), żeby lombardy, albo ogólnie - rzeczy używane, były traktowane inaczej/obowiązywał inny termin.

Rzeczywiscie moj blad, 24godziny dotycza kupna bezposrednio na miejscu, a nie online.

Uspokoiliscie mnie co do baterii, a powyzszy blad zakladam ze jest spowodowany zmniejszona pojemnoscia baterii czyli cos o czym juz wiedzialem.
Martwi mnie ten bluescreen podczas testu, cos jeszcze moglbym zrobic w tym kierunku?

2

Tak czy siak - nic nie szkodzi odezwać się do sprzedawcy i spróbować urwać jakieś 2 stówki z powodu baterii. Że jest zajechana i trzeba będzie wymienić.
Sprzedawca pewnie będzie wolał zjechać z ceny, niż dostać zwrot, oddać całą kasę i dalej się bujać ze sprzedażą (zwłaszcza, że kolejny nabywca też może mieć zastrzeżenia do stanu baterii i sytuacja się powtórzy).

1

Nie wypowiem się co do kodu błędu baterii. Natomiast to LS 1_4 sugeruje, ilość ogniw w baterii i bardziej bym się nastawiał na błąd pod od strony samej diagnostyki.
Diagnostyka wbudowana ma tryb pełny oraz szybkie. Wybierając pojedyncze najpewniej wybierałeś szybkie. Sam dysk będzie się w zależności pojemności testował > 30 minut.

3
Matram napisał(a):

Nie zalezy mi na nowce, ale ten blue-screen i sytuacja z bateria jest niepokojaca. Co o tym myslicie? Zwrot?

Myślę, że kupując używanego laptopa zakładałbym, że od razu będę musiał kupić nową baterię.
A przyczynę blue screena sprawdziłbym w logach systemowych.

0

Bluescreen to ja dostałem w nowym dellu jak rozłączyłem słuchawki po bt xD

0

Pelna diagnostyka wykryla dodatkowo problemy z pamiecia:
Moving Inversions-8bit Test: Failed
Moving Inversions-32bit Test: Failed
Random Patern Test: Failed

Pobralem program BlueScreenView i powodem blue screena byl:
bug check code - 0x00000116
caused by driver - dxgkrnl.sys
caused by address - dxgkrnl.sys+2fdfee
crash adress - ntoskrnl.exe+428f20
https://learn.microsoft.com/pl-pl/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x16--cid-handle-creation - to chyba ten blad tylko, ze nic tutaj nie pisze.

Jak powazny jest problem z pamiecia?
Nic z tego nie rozumiem, pomocy :D

3

Koleś, zwracaj go jak najszybciej - bo jest duża szansa, że będzie to dość konkretna wtopa. I potem kup w jakiejś sensownej firmie (3 przykładowe, które kojarzę i które są OK podałem parę postów wyżej) - która się zajmuje takimi sprzętami, daje gwarancje, ma jakieś wsparcie i do tego siedzi w tym, a nie jakiś lombard, do którego ktoś przyniósł laptopa niewiadomego pochodzenia, a sam komis średnio się zna na takich sprzętach.

Na razie masz bardzo prawdopodobną w niedługim czasie baterię do wymiany, do tego jakieś bluescreeny i błędy pamięci, co oznacza że masz coś hardwareowo uszkodzone - może RAM, może płytę albo CPU. Nawet jeśli to tylko kości pamięci - znowu parę stówek to będzie kosztować.

A o ile dobrze kojarzę, to ten BS jest powiązany z kartą graficzną: może być to kwestia sterowników, ale równie dobrze karta może mieć jakieś problemy ze sobą. Takżę - ponownie: odesłać, kupić w sprawdzonym miejscu, które się zajmuje typowo handlem używkami i ma kompów setki czy tysiące, a nie 3 przyniesione do lombardu przez osiedlowego sebusia, który zaje... znaczy znalazł go gdzieś na parkingu przed blokiem... w samochodzie... w torbie... na siedzeniu :D

2

Masz ewidentnie błędy odczytu/zapisu pamięci RAM. Opcja optymistyczna - jest dołożona kość i po wyjęciu i zastąpieniu jej przez sprawną jest po problemie. Opcja pesymistyczna, problem dotyczy RAM wlutowanego w płytę lub procesora - czyli do naprawy płyta główna. Naprawa co najmniej kilkaset złotych. Jeśli masz grafikę w procesorze to błąd dxgkrnl może być powiązany. Grafika korzysta z RAM i może powodować problemy z DirectX.
Myślę, że cena zakupu tego urządzenia nie rekompensuje problemów, ale decyzja należy do Ciebie.
Zaproponowałbym rozebranie sprzętu i sprawdzenie czy fizycznie jest tam kość RAM w slocie, ale jak coś przy tym uszkodzisz to może być problem ze zwrotem.

1

Dzieki wszystkim za pomoc, laptop zwracam a nowy wezme ze stron podanych wyzej przez kolege cerrato.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1