Jak zaprogramować tablet żeby jedynie odtwarzał zapętlony film?

0

Chciałbym kupić tablet, i zaprogramować go tak żeby tylko i wyłącznie odtwarzał zapętlony film. Chciałbym też żeby działał tak, że jak wyłączę ten tablet i potem go podłączę to od razu się włączy ten film, tak żeby nie było widać powłoki systemu operacyjnego, tylko od razu ten zapętlony film.

Macie jakiś pomysł? to nie musi być tablet, mógłby też być jakiś ekran i raspberry pi.

2

No w linuxie można zrobić quiet cały startup systemu wszystkich poleceń boot, w grubie to się ustawia.

Podmienić /sbin/init na własny program, który tylko odpali jeden film.

Z androidem też będzie to działać, bo też jest linuxem.

0
NieZrobieTegoDobrze napisał(a):

No w linuxie można zrobić quiet cały startup systemu wszystkich poleceń boot, w grubie to się ustawia.

Podmienić /sbin/init na własny program, który tylko odpali jeden film.

JAki to mógłby być program?

1

Bash skrypt lub można jakiś skrypt z ffmpeg co odpali video, lub użyć ffplay też jako skrypt lub program python/c++, strona internetowa też by przeszła z odtwarzaczem, jeśli by jakoś potem poblokowało możliwość zamknięcia przeglądarki.

3

Ja tylko kojarzę, że Android ma specjalny tryb do tego (lockowana jedna aplikacja i tylko hasłem admina można z niej wyjść). Chyba quiosque się nazywa czy jakoś tam. W tym kierunku bym szukał.

0

widział to? https://porteus-kiosk.org/

Porteus Kiosk is a free to use, lightweight Linux operating system which has been restricted to allow only use of the web browser. Furthermore, the browser has been locked down to prevent users from tampering with settings or downloading and installing software. When the kiosk boots it automatically opens Firefox or Google Chrome browser to your chosen homepage. The history is not kept, no passwords are saved, and many menu items have been disabled for total security. When the browser is restarted, all caches are cleared and it reopens automatically with a clean session to ensure no trace of history is left.

3

W sumie zrobiłem to tak, że zmieniłem boot z gui na konsole.
Potem zrobiłem autologin, można ustawić na jakiegoś gościa bez uprawnień.
W pliku .bashrc wpisałem: exec /usr/bin/ffplay -i video.mp4 -x 800 -y 600 -loop 0 > /dev/null 2>&1 na filmiku jest bez przekierowania stdout do dev/null przez to się tam wyświetliło tyle śmieci.

Myszka nie działa, klawiatura nie działa, leci sam filmik w pętli.
Testowałem na virtualnej maszynie na ubuntu, ale powinno wszędzie tak samo działać
film.gif

0

Kiosk mode

Albo open source digital signage framework zainstalowac.

0
NieZrobieTegoDobrze napisał(a):

W sumie zrobiłem to tak, że zmieniłem boot z gui na konsole.
Potem zrobiłem autologin, można ustawić na jakiegoś gościa bez uprawnień.

A jak zmieniłeś boot z gui na konsole, i zrobiłeś autologin?

1
Riddle napisał(a):

A jak zmieniłeś boot z gui na konsole, i zrobiłeś autologin?

sudo systemctl set-default multi-user.target # włączenie textowego
sudo systemctl set-default graphical.target # włączenie graficznego

Autologin zrobiłem modyfikując plik: /etc/systemd/system/getty.target.wants/[email protected] zmieniłem tam linijkę ze zmienną ExecStart=... na
ExecStart=/sbin/agetty --autologin <username> --noclear %I $TERM w username swoja nazwa użytkownika.

teraz system powinien bootować bezpośrednio do basha i być od razu zalogowanym.
Potem jest kilka sposobów żeby uruchomić apkę.

Na /sbin/init jednak się nie zdecydowałem, bo system by był goły, bez internetu, praktycznie wszystkiego sam shell i ręcznie by było trzeba konfigurować, lepiej w sumie poczekać i się zalogować na konto, tak będzie prościej inaczej by było trzeba swój X11 pisać jakieś ~100+ linijek kodu.

Jeden można w .bashrc w katalogu domowym ~/.bashrc, można dopisać z exec lub samo ffplay.
Drugi można dodaź ~/.xinitrc i tam trochę sesje pozmieniać lub zakomentować i dodać ffplay.

I teraz po startx powinno odpalić gui z myszką i naszą apką.
Ewentualnie można startx ffplay ...

Jak zrobisz przez startx i np. .xinitrc, to kursor możesz wyłączyć za pomocą xinput disable <id> touch screena powinno pójść wyłączyć, a dostęp do systemu można przez ssha zostawić.
I jeden problem zobaczyłem teraz, że czasem parametr -loop 0 w ffplay nie działa poprawnie, ale nie wiem czy to było maszyną virtualną spowodowane, bo raz działało raz nie.

Można w pythonie na szybko napisać odtwarzacz lub można też zrobić chromium --kiosk adres_strony_local/external i tu w html, użyć <video> napisać w javascript jakąś logikę do niego.
Potem jakiś skrypt xinput disable $(xinput | grep -oP "Mouse[^=]+=\K(\d+)") wyłączenie myszki.
Można też sporóbować usunąć sterowniki od usb, za pomocą rmmod/modprobe, a wcześniej sprawdzić przy pomoc lsmod.

Dalej ktoś może przy telefonach/tabletach wcisnąć power+volume up i dostać się do boot menu i tam system do fabrycznych ustawić itp.
Jak się usunie sterownik to pewnie podłączenie jakiejś myszki/klawiatury przez usb otg powinno nie zadziałać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1