Wątek przeniesiony 2023-06-15 12:47 z Java przez Riddle.

Otworzenie istniejącego projektu w IntelliJ

0

Dzień dobry,
Piszę tu po raz pierwszy. Zainstalowałem rzeczone środowisko. Tworzę nowy projekt i jest ok. Ale chciałbym uruchomić juz istniejący projekt. Czyli mam pliki java. Otwieram plik z klasą main. Otwiera się wszystko ładnie. Wtedy ustawiam w parametrach projektu, że to ma być aplikacja java, wybieram jdk. Przy uruchomieniu wywala

Process finished with exit code 1

bo nie może znaleźć lub otworzyć klasy, w której jest main. Oczywiście jest. Wchodzę do "Edit Configuraton" i faktycznnie w sekcji "Build and Run" widnieje pole edycyjne na czerwono i nie mogę z podpowiedzi wybrać klasy z tym main, bo on jej tam nie wyszukuje.

Co mam zrobić? Z góry dziękuję.

1

W intellij, w klasie gdzie jest metoda main będziesz miał po lewej stronie zieloną strzałeczkę aby uruchomić aplikację.

https://intellij-support.jetbrains.com/hc/en-us/community/posts/115000156824-How-to-choose-main-class

0

Nie ma zielonej strzałeczki :(

0

Jak utworzyłeś projekt? to jest projekt intellijejowy czy mavenowy? Pokarz strukturę projektu. Masz jakiś plik konfiguracyjny?

0

Jeśli masz takie problemy, to nie twórz konfiguracji uruchomieniowej sam i nie próbuj odpalać aplikacji.

Zamiast tego, zobacz czy masz zieloną strzałeczkę przy main(), tak jak mówi @RequiredNickname . Jeśli nie masz tej strzałeczki, to i tak żadną konfiguracją tej klasy nie odpalisz.

Upewnij się że:

  • Masz dodane SDK do projektu
  • Folder z klasami jest oznaczony jako Sources root
0

Przede wszystkim dzięki za odzew.
Zrobiłem inaczej. Utworzyłem nowy pusty projekt po bożemu. Następnie przeniosłem klasy do folderu projektu i jest ok. Jest zielona strzałeczka :) i próbuje kompilować. No ale teraz errory wyskakują bo nie widzi niektórych typów klas, które są w jarach, jak np. commons-net-3.5,jar. Przeniosłem cały folder lib do projektu, ale to nic nie daje.

1

Ty nie przenoś bibliotek tylko utwórz jak człowiek projekt mavenowy, dodaj zależności do pom.xml a skopiuj co najwyżej swój własny kod.

0
RequiredNickname napisał(a):

Ty nie przenoś bibliotek tylko utwórz jak człowiek projekt mavenowy, dodaj zależności do pom.xml a skopiuj co najwyżej swój własny kod.

Zaraz w ramach nauki tak zrobię. Tymczasem w Files - Project structure jest to czego mi brakowało, dodałem te jary i wszystko gra. Odpalę zaraz apkę, która zgasi światła w całej Polsce :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1