Wątek przeniesiony 2023-06-08 12:16 z Nietuzinkowe tematy przez Riddle.

Cykliczny spadek prędkości w routerze

0

Dostawca internetu: Multimedia.
Wykupione łącze: 300Mb
Układ podstawowy:
Asus RT-AC59U V2 (Główny), RT-AC58U V3 - technicznie są to takie same urządzenia.
Dodatkowo (Testy):
TpLink Archer C6.

We wszystkich urządzeniach najnowszy dostępny FV.

Wszystkie routery niezależnie od konfiguracji sieci zawsze były resetowane do ustawień fabrycznych a sieć zawsze była stawiana od nowa.

Opisane sytuacje można zobaczyć, film może dosyć długi ale dokładnie widać problemy z wydajnością. Ładnie widać jak włożenie kabla WAN przywraca prędkość około 2:40 minuta.

Układ sieci i urządzeń pierwotny:
Modem ISP LAN => WAN Asus RT-AC59U V2 (Główny) LAN => WAN RT-AC58U V3 - układ AIMESH.
Sieć AIMESH działa prawidłowo, wszystkie urządzenia działają poprawnie nie wypadają z sieci.
Problem:
Co mniej więcej 72godz. wydajność sieci WiFi i LAN spada z 300Mb do 100-130Mb.
Aby prędkość powróciła do 300Mb wystarczy:

  • Wyjąć i włożyć kabel WAN od routera głównego.
  • Zrestartować router.

Układ testowy 1 (Testowane były 2 routery po kolei):
Pomiędzy Modem IPS a Router Asus jest wstawiony TpLink.
Modem ISP LAN => WAN TpLink Archer C6 (Router) LAN => WAN Asus RT-AC59U V2 (Router) / RT-AC58U V3 (Router).
Ale efekt jest identyczny, WiFi, LAN spada z 300Mb do 100-130Mb co około 72godz.
Prędkość na routerze TpLink jest prawidłowa 300Mb nie ma spadku.
Pomaga to samo co w punkcie 1.

Układ testowy 2:
Postawiony dzisiaj w mocy.
TpLink jako router główny.
Asus RT-AC58U V3 jako Access Point.
Modem ISP LAN => WAN TpLink Archer C6 (Router) LAN => WAN RT-AC58U V3 (Access Point).
Po uruchomieniu szybkości na obu urządzeniach prawidłowe (czas pracy sieci około 3 godz.) więc coś więcej będzie wiadomo w niedzielę.

Opcje dodatkowe tj:

  • QOS
  • kontrola rodzicielska
  • DMZ
  • Przekierowanie portów
  • itd. wszystko WYŁĄCZONE (Nie korzystam).

Jakieś pomysły… gdzie szukać?

IMESH (00:00 – 04:00)
Test szybkości WiFi (Spadek).
Wyjęcie włożenie kabla WAN.
Szybkość prawidłowa.

TEST 1. (04:00 – 10:48)
Test WiFi TpLink – prawidłowa.
Test WiFi Asus – Spadek do 100Mb.
Test LAN Asus – Spadek do 100Mb.
Test LAN TpLink – prawidłowa.

TEST 2. (10:48 – 17:37)
Test WiFi Asus – Spadek do 100Mb.
Test WiFi TpLink – prawidłowa.
Test WiFi Asus – Spadek do 100Mb.
Wyjęcie włożenie kabla WAN.
Test WiFi Asus – prawidłowa.

1

Z góry mówię, że nie za dużo czasu poświęciłem na zapoznanie się ze wszystkimi szczegółami tego problemu, ale sugeruję spróbować w tym kierunku szukać:
https://networklessons.com/cisco/ccie-routing-switching-written/tcp-window-size-scaling
ogólnie TCP window size scaling.

A na czas testów używać połączeń tylko kablowych i ogólnie najkrótszej ścieżki testów z jak najmniejszą ilością pośrednich elementów.

0

Dziękuję,
Ale gdzie to ustawić w routerze...?

Ale temat jest "Ciekawy" od 4 dni testuję układ: ISP => Router TpLink => AP Asus.
I na wszystkich urządzeniach pełna prędkość... nic się nie zmieniło ten sam układ sieci tylko Routerem jest TpLink. I wszystko działa.

2

To zapewne nie to ale miałem podobne problemy z prędkościami i zrywaniem połączeń w tplinku, problemem okazało się przegrzewanie routera. Przyklejenie wentylatorka rozwiązało u mnie problem do czasu zakupu lepszego sprzętu. Czy prędkość na pewno przywraca się po wyjęciu i włożeniu kabla czy może po prostu od tego że dajesz mu na chwilę przerwę? Prędkość spada tylko po wi-fi czy po kablu też?

Ciapek napisał(a):

Ale temat jest "Ciekawy" od 4 dni testuję układ: ISP => Router TpLink => AP Asus.
I na wszystkich urządzeniach pełna prędkość... nic się nie zmieniło ten sam układ sieci tylko Routerem jest TpLink. I wszystko działa.

No ciekawe, to by wskazywało że nie działa dobrze negocjacja prędkości połączenia między asusem a modemem. Próbowałeś innego kabla? Czy to na pewno CAT6?

Ja proponuję nie męczyć się tylko po prostu wymienić felerny sprzęt, a jak znajdziesz router z którym nie ma problemu to się go trzymać bo to w moim doświadczeniu rzadkość.

1

Nie masz nic w logach?
Jak jest tylko jeden router bez MESH jest ok?
Dodatkowo zbierz logi i infroacje i skontaktuj się ze wsparciem Asus, tam też są ludzie którzy pomagają z ich sprzętem.

0

Od marca "walczę" z tymi dwoma routerami.
Asus ma wszystkie logi, opisy, zrzuty ekranu. Wg. nich wszystko powinno działać a nie działa.
I każe oddać go do sklepu...

Na Filmach widać i jest dokładnie opisane :-).
Spada na WiFi i LAN.
Wyjęcie WAN pomaga, wraca do normy. Niezależnie od układu
Układ ASUS - ASUS AiMesh kicha.
Układ TpLink ROUTER - ASUS ROUTER - kicha na ASUS, TP trzyma.
Układ TpLink ROUTER - ASUS AP - działa.

Co najbardziej irytujące: mam dwa routery Asus RT-AC59U V2, RT-AC58U V3 i na obu to samo. Uruchomione w tym samym okresie, technicznie to ten sam model.
Sprawdziłem kolejny dzień układ ostatni działa bez problemów.
Jedne już pojechał do sklepu na drugi mam problem dowodem zakupu, dostałem w prezencie i...

0

A nam te logi możesz pokazać. Bo filmy to wiesz.
Pytanie:
1 router i jeden WAN, bez MESH działa?
2 routery z MESH ale połączone po LAN.
3 oba routery w MESH ale połączone przez MESH po WLAN z przedstawieniem podsieci na obu. Tak, żeby główny miał np. 192.168.50.1 a drugi 192.168.51.1

0
jurek1980 napisał(a):

A nam te logi możesz pokazać. Bo filmy to wiesz.
Pytanie:
1 router i jeden WAN, bez MESH działa?
2 routery z MESH ale połączone po LAN.
3 oba routery w MESH ale połączone przez MESH po WLAN z przedstawieniem podsieci na obu. Tak, żeby główny miał np. 192.168.50.1 a drugi 192.168.51.1

Ad 1.
Nie, tzn: Asus Nie, TpLink Tak.
Ad 2.
Tak, Lan only
Ad 3.
Jeden już pojechał na reklamację, wiec nie zrobię.

Kilka logów tak na szybko.
Asus ma do tego Swoje logi techniczne, ale je wysyła router na ich serwer więc nie załączę.

Jak Ktoś z Was ma jakiś pomysł to z góry dziękuję.

Logi.zip

0

Aby wykluczyć ISP pomiędzy problematyczne routery Asus wstawiłem TpLinka.
Na TP full prędkość bez spadków na ASUS - d...a.

Nie można zastosować "switcha" ponieważ tylko 1 urządzenie dostaje IP na ISP.
Teraz też TP pierwszy w trybie Router Asus jako AP. I działa.
Asus za ISP zawsze się wywalał.
Asus za TP się wywala w trybie Router działa w trybie AP.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1