Wątek przeniesiony 2023-05-08 11:35 z Mobilne przez cerrato.

Nie rozpoznano urządzenia USB - problem przy debugowaniu USB przez telefon

0

Witam,

Ostatnimi czasy tworzę pewną aplikację w flutterze i chciałem ją odpalić na moim telefonie. Po podłączeniu telefonu przez port USB wyskakuje komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB. Ostatnie urządzenie USB podłączone do tego komputera nie działa właściwie i sytem Windows go nie rozpoznaje".

Próbowałem szukać rozwiązania w internecie - update'owałem, odinstalowałem i instalowałem ponownie sterowniki, zmieniałem kabel i porty, w ustawieniach zasilania zmieniałem "ustawienia wstrzymania selektywnego usb", zmieniałem opcję konfiguracji USB na MIDI itp., jednak bezskutecznie.

Próbowałem wykonać tą samą czynność z innymi urządzeniami i tu działa bez problemu, więc możliwe, że może to mieć związek z stricte moim telefonem.

Jakiś czas temu zmieniałem gniazdo do ładowania na nowe, jednak nie wiem czy przed zmianą występował taki sam problem, ponieważ tego nie testowałem w tamtym czasie.

Mój telefon to Xiaomi Mi 5s

Czy jest jakiś sposób by uporać się z tym problemem, czy jednak po prostu chodzi o zmianę gniazda do ładowania?

screen1.PNGobraz_2023-05-08_005034361.pngobraz_2023-05-08_005104538.pngobraz_2023-05-08_005502409.png

0

Dobrze że zrobiłeś screenshoty bo z nich da się coś niecoś dowiedzieć jaka jest pośrednia przyczyna problemu. Pośrednia bo dostałeś komunikat "żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się" a to tylko rezultat innego problemu a nie tzw. "root cause" problemu. Mówiąc inaczej sytuacja jest taka:
"root cause" => komunikat "żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się" => nie potrafisz uruchomić aplikacji. I teraz trzeba znaleźć ten "root cause". Może to być np. nieodpowiedni kabel - np. zbyt długi, nieodpowiednia kategoria np. kabel dedykowany dla USB 2.0 zamiast dla 3.0, niewłaściwy przeplot - kiedyś były z tym przeplotem jakieś problemy bo różni producenci stosowali różne niekompatybilne kable.
Możesz też spróbować odpalić jakiś program do przechwytywania komunikacji USB pod windows i zobaczyć jakie tam komunikaty są przesyłane i spróbować dowiedzieć się co dokładnie windowsowi nie podoba się w transmisji z tym telefonem.

Możesz też spróbować podłączyć ten telefon pod innym OS-em np. pod Linuxem i sprawdzić czy tam też tak to działa. Wbrew pozorom implementacje stosów USB w różnych OS-ach nie są kompatybilne i np. taki windows miał swoje dziwactwa kiedyś nie do końca zgodne ze specyfikacją USB. No ale producenci urządzeń USB woleli dostosować swoje urządzenia USB do dzwiactw windowsa aniżeli stosować reguły bardziej logiczne i zgodne ze spec USB jakie były w Linuxie. Przez to ludzie od Linuxa musieli w driverach USB u siebie dostosować się również do tych urządzeń USB przystosowanych do windowsa bo inaczej Linux nie mógłby ich obsługiwać.

1

Coś namieszane na poziomie elektrycznego połączenia podczas zmiany złącza, bez lutownicy tego nie naprawisz.

Rozwiązanie https://www.geeksforgeeks.org/how-to-connect-to-android-with-adb-over-tcp/

0
vtx napisał(a):

"root cause" => komunikat "żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się" => nie potrafisz uruchomić aplikacji. I teraz trzeba znaleźć ten "root cause". Może to być np. nieodpowiedni kabel - np. zbyt długi, nieodpowiednia kategoria np. kabel dedykowany dla USB 2.0 zamiast dla 3.0, niewłaściwy przeplot - kiedyś były z tym przeplotem jakieś problemy bo różni producenci stosowali różne niekompatybilne kable.

Próbowałem używać różnych kabli, różnych portów i różnych telefonów. Zmiana kabli i portów do niczego nie doprowadziła, na innym telefonie wszystko działa bez problemu.

Możesz też spróbować odpalić jakiś program do przechwytywania komunikacji USB pod windows i zobaczyć jakie tam komunikaty są przesyłane i spróbować dowiedzieć się co dokładnie windowsowi nie podoba się w transmisji z tym telefonem.

Spróbowałem, pobrałem pewien program, jednak nie pokazał on zbyt wiele. Pobrałem także logi zdarzeń związane z tym urządzeniem na windowsie, wygląda to tak:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<Events><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>410</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-05-08T10:25:17.7373959Z'/><EventRecordID>11999</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='4356'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='ServiceName'></Data><Data Name='LowerFilters'></Data><Data Name='UpperFilters'></Data><Data Name='Problem'>0x0</Data><Data Name='Status'>0x0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 was started.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Service: 
Lower Filters: 
Upper Filters: </Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>400</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-05-08T10:25:17.7133527Z'/><EventRecordID>11998</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='4356'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='DriverDate'>06/21/2006</Data><Data Name='DriverVersion'>10.0.19041.2546</Data><Data Name='DriverProvider'>Microsoft</Data><Data Name='DriverInbox'>true</Data><Data Name='DriverSection'>BADDEVICE.Dev.NT</Data><Data Name='DriverRank'>0xff0000</Data><Data Name='MatchingDeviceId'>USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE</Data><Data Name='OutrankedDrivers'>usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000</Data><Data Name='DeviceUpdated'>true</Data><Data Name='Status'>0x0</Data><Data Name='ParentDeviceInstanceId'>USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 was configured.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Driver Date: 06/21/2006
Driver Version: 10.0.19041.2546
Driver Provider: Microsoft
Driver Section: BADDEVICE.Dev.NT
Driver Rank: 0xFF0000
Matching Device Id: USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE
Outranked Drivers: usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000
Device Updated: true
Parent Device: USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>411</EventID><Version>0</Version><Level>2</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-05-07T22:27:34.7350169Z'/><EventRecordID>11994</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='12472'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='ServiceName'></Data><Data Name='LowerFilters'></Data><Data Name='UpperFilters'></Data><Data Name='Problem'>0x2b</Data><Data Name='Status'>0x0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 had a problem starting.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Service: 
Lower Filters: 
Upper Filters: 
Problem: 0x2B
Problem Status: 0x0</Message><Level>Błędy</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>400</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-05-07T22:27:34.7303513Z'/><EventRecordID>11993</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='12472'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='DriverDate'>06/21/2006</Data><Data Name='DriverVersion'>10.0.19041.2546</Data><Data Name='DriverProvider'>Microsoft</Data><Data Name='DriverInbox'>true</Data><Data Name='DriverSection'>BADDEVICE.Dev.NT</Data><Data Name='DriverRank'>0xff0000</Data><Data Name='MatchingDeviceId'>USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE</Data><Data Name='OutrankedDrivers'>usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000</Data><Data Name='DeviceUpdated'>false</Data><Data Name='Status'>0x0</Data><Data Name='ParentDeviceInstanceId'>USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 was configured.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Driver Date: 06/21/2006
Driver Version: 10.0.19041.2546
Driver Provider: Microsoft
Driver Section: BADDEVICE.Dev.NT
Driver Rank: 0xFF0000
Matching Device Id: USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE
Outranked Drivers: usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000
Device Updated: false
Parent Device: USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>420</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-05-07T22:27:24.8229714Z'/><EventRecordID>11992</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='13576' ThreadID='11172'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-21-4294939300-980033993-1263971983-1001'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38D632AA&amp;0&amp;1</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='Problem'>0x15</Data><Data Name='Status'>0x0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38D632AA&amp;0&amp;1 was deleted.

Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>411</EventID><Version>0</Version><Level>2</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-04-28T21:29:27.6549244Z'/><EventRecordID>11968</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='12072'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='ServiceName'></Data><Data Name='LowerFilters'></Data><Data Name='UpperFilters'></Data><Data Name='Problem'>0x2b</Data><Data Name='Status'>0x0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 had a problem starting.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Service: 
Lower Filters: 
Upper Filters: 
Problem: 0x2B
Problem Status: 0x0</Message><Level>Błędy</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>400</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-04-28T21:29:27.6499690Z'/><EventRecordID>11967</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='12072'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='DriverDate'>06/21/2006</Data><Data Name='DriverVersion'>10.0.19041.2546</Data><Data Name='DriverProvider'>Microsoft</Data><Data Name='DriverInbox'>true</Data><Data Name='DriverSection'>BADDEVICE.Dev.NT</Data><Data Name='DriverRank'>0xff0000</Data><Data Name='MatchingDeviceId'>USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE</Data><Data Name='OutrankedDrivers'>usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000</Data><Data Name='DeviceUpdated'>false</Data><Data Name='Status'>0x0</Data><Data Name='ParentDeviceInstanceId'>USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 was configured.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Driver Date: 06/21/2006
Driver Version: 10.0.19041.2546
Driver Provider: Microsoft
Driver Section: BADDEVICE.Dev.NT
Driver Rank: 0xFF0000
Matching Device Id: USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE
Outranked Drivers: usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000
Device Updated: false
Parent Device: USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>420</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-04-28T21:29:21.5873610Z'/><EventRecordID>11966</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='3248' ThreadID='14640'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-21-4294939300-980033993-1263971983-1001'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38D632AA&amp;0&amp;1</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='Problem'>0x15</Data><Data Name='Status'>0x0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38D632AA&amp;0&amp;1 was deleted.

Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>411</EventID><Version>0</Version><Level>2</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-04-28T21:28:15.0623096Z'/><EventRecordID>11965</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='3828'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='ServiceName'></Data><Data Name='LowerFilters'></Data><Data Name='UpperFilters'></Data><Data Name='Problem'>0x2b</Data><Data Name='Status'>0x0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 had a problem starting.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Service: 
Lower Filters: 
Upper Filters: 
Problem: 0x2B
Problem Status: 0x0</Message><Level>Błędy</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event><Event xmlns='http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event'><System><Provider Name='Microsoft-Windows-Kernel-PnP' Guid='{9c205a39-1250-487d-abd7-e831c6290539}'/><EventID>400</EventID><Version>0</Version><Level>4</Level><Task>0</Task><Opcode>0</Opcode><Keywords>0x4000000000000000</Keywords><TimeCreated SystemTime='2023-04-28T21:28:15.0548091Z'/><EventRecordID>11964</EventRecordID><Correlation/><Execution ProcessID='4' ThreadID='3828'/><Channel>Microsoft-Windows-Kernel-PnP/Configuration</Channel><Computer>DESKTOP-0J0N9SK</Computer><Security UserID='S-1-5-18'/></System><EventData><Data Name='DeviceInstanceId'>USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1</Data><Data Name='DriverName'>usb.inf</Data><Data Name='ClassGuid'>{36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}</Data><Data Name='DriverDate'>06/21/2006</Data><Data Name='DriverVersion'>10.0.19041.2546</Data><Data Name='DriverProvider'>Microsoft</Data><Data Name='DriverInbox'>true</Data><Data Name='DriverSection'>BADDEVICE.Dev.NT</Data><Data Name='DriverRank'>0xff0000</Data><Data Name='MatchingDeviceId'>USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE</Data><Data Name='OutrankedDrivers'>usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000</Data><Data Name='DeviceUpdated'>false</Data><Data Name='Status'>0x0</Data><Data Name='ParentDeviceInstanceId'>USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Data></EventData><RenderingInfo Culture='pl-PL'><Message>Device USB\VID_0000&amp;PID_0002\5&amp;38d632aa&amp;0&amp;1 was configured.

Driver Name: usb.inf
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Driver Date: 06/21/2006
Driver Version: 10.0.19041.2546
Driver Provider: Microsoft
Driver Section: BADDEVICE.Dev.NT
Driver Rank: 0xFF0000
Matching Device Id: USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE
Outranked Drivers: usb.inf:USB\DEVICE_DESCRIPTOR_FAILURE:00FF2000
Device Updated: false
Parent Device: USB\ROOT_HUB30\4&amp;2f7befee&amp;3&amp;0</Message><Level>Informacje</Level><Task></Task><Opcode>Informacje</Opcode><Channel>Device Configuration</Channel><Provider>Microsoft-Windows-Kernel-PnP</Provider><Keywords></Keywords></RenderingInfo></Event></Events>

Możesz też spróbować podłączyć ten telefon pod innym OS-em np. pod Linuxem i sprawdzić czy tam też tak to działa. Wbrew pozorom implementacje stosów USB w różnych OS-ach nie są kompatybilne i np. taki windows miał swoje dziwactwa kiedyś nie do końca zgodne ze specyfikacją USB. No ale producenci urządzeń USB woleli dostosować swoje urządzenia USB do dzwiactw windowsa aniżeli stosować reguły bardziej logiczne i zgodne ze spec USB jakie były w Linuxie. Przez to ludzie od Linuxa musieli w driverach USB u siebie dostosować się również do tych urządzeń USB przystosowanych do windowsa bo inaczej Linux nie mógłby ich obsługiwać.

Na razie tego nie spróbowałem, zrobię to później.

Marius.Maximus napisał(a):

Coś namieszane na poziomie elektrycznego połączenia podczas zmiany złącza, bez lutownicy tego nie naprawisz.

Rozwiązanie https://www.geeksforgeeks.org/how-to-connect-to-android-with-adb-over-tcp/

To rozwiązanie mi nie pomaga, ponieważ nie wykrywa mi urządzenia

Zdjęcie to screen z programu do przechwytywania komunikacji USB

obraz_2023-05-08_124717289.png

0

Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą.

https://easylinuxji.blogspot.com/2019/05/how-usb-device-is-detected-identified.html
Żeby coś sie w windows pokazało wystarczy zrealizować punkt "Detection of device".

Aby mieć taki objaw jak pokazales wystarczy np. jak masz przerwana linie D-

1
Reiji napisał(a):
vtx napisał(a):

"root cause" => komunikat "żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się" => nie potrafisz uruchomić aplikacji. I teraz trzeba znaleźć ten "root cause". Może to być np. nieodpowiedni kabel - np. zbyt długi, nieodpowiednia kategoria np. kabel dedykowany dla USB 2.0 zamiast dla 3.0, niewłaściwy przeplot - kiedyś były z tym przeplotem jakieś problemy bo różni producenci stosowali różne niekompatybilne kable.

Próbowałem używać różnych kabli, różnych portów i różnych telefonów. Zmiana kabli i portów do niczego nie doprowadziła, na innym telefonie wszystko działa bez problemu.

To, że używałeś różnych kabli nie oznacza, że akurat trafiłeś na ten właściwy, wymagany (zakładając że faktycznie to musi być jakiś specjalny kabel a nie problem np. z źle wlutowanym złączem).
Jeśli masz możliwość sprawdzić ten sam typ telefonu ale inny egzemplarz (taki z niezmodyfikowanym gniazdem USB) to możesz potwierdzić lub zaprzeczyć przypuszczeniu że to faktycznie problem z gniazdem.

Możesz też spróbować odpalić jakiś program do przechwytywania komunikacji USB pod windows i zobaczyć jakie tam komunikaty są przesyłane i spróbować dowiedzieć się co dokładnie windowsowi nie podoba się w transmisji z tym telefonem.

Spróbowałem, pobrałem pewien program, jednak nie pokazał on zbyt wiele. Pobrałem także logi zdarzeń związane z tym urządzeniem na windowsie, wygląda to tak:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
(...)

Niezupełnie mi o to chodziło. Są pod windowsa programy typu sniffer USB, który jest w stanie przechwycić komunikację po protokole USB. Nie wiem czy pod win jest jakiś driver, z którym współpracuje "wireshark". Chodziło mi o to czy w ogóle udaje się hostowi USB czyli PC-towi cokolwiek odczytać z tego telefonu, czy nawet nie da rady przesłać deskryptora urządzenia w całości poprawnie.

Marius.Maximus napisał(a):

Coś namieszane na poziomie elektrycznego połączenia podczas zmiany złącza, bez lutownicy tego nie naprawisz.

Rozwiązanie https://www.geeksforgeeks.org/how-to-connect-to-android-with-adb-over-tcp/

To rozwiązanie mi nie pomaga, ponieważ nie wykrywa mi urządzenia

Zdjęcie to screen z programu do przechwytywania komunikacji USB

obraz_2023-05-08_124717289.png

Dziwnie to wygląda - zbyt krótki czas między "Device Connected" a "Surprise Removal". Po analizie takiego loga wskazałbym na problem sprzętowy.

0

@vtx podsłuchiwanie Wireshark USB działa i na Windows ja bym jednak polecił komercyjne rozwiązanie USBTrace

tylko że jak to jest problem sprzętowy to podsłuchiwanie nic nie da bo nie ma co podsłuchać :D

1
Marius.Maximus napisał(a):

@vtx podsłuchiwanie Wireshark USB działa i na Windows ja bym jednak polecił komercyjne rozwiązanie USBTrace

Jeśli założyć, że to transmisja USB >= 3.0 a nie starsze to o ile mnie pamięć nie zawodzi to USB >= 3.0 było dosyć bogate w komunikację warstwy linku. Ale do tego z tego co pamiętam trzeba było używać sprzętowego sniffera USB >= 3.0.

tylko że jak to jest problem sprzętowy to podsłuchiwanie nic nie da bo nie ma co podsłuchać :D

Brak konkretnej, oczekiwanej informacji czasami też jest jakąś formą informacji, prawda? W tym przypadku brak jakiejkolwiek poprawnej komunikacji oznacza wysokie prawdopodobieństwo problemu sprzętowego.

0

W przypadku debugowania USB i takich problemów najczęstszy problem jaki miałem, to kiepski kabel i połączenie do portu w obudowie, zamiast bezpośrednio na płycie. Czyli przed przeinstalowaniem systemu podłącz kabel bezpośrednio do portu na płycie głównej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1