konwerter serii JPG do PDF

0

Jakiego programu pod Windows 11 (najlepiej darmowego, piratów instalowac nie zamierzam) użyć do automatycznej konwersji serii plikow JPG (zeskanowana gazeta) do PDF? Te online albo maja jakies ograniczenia (np. 20 plikow / 100 MB) albo wywalaja jakies bledy (smallpdf.com). Co polecacie?

0

Dlaczego nie skanować w PDF ?

0
ZrobieDobrze napisał(a):

Dlaczego nie skanować w PDF ?

a to nie bedzie wtedy każda strona osobnym PDF? A nie o to mi chodzi.

4

Wszystkich do jednego pdf? convert *.jpg out.pdf. Zainstaluj WSL i masz dostęp do całego linuxowego bogactwa

2

to nie bedzie wtedy każda strona osobnym PDF?

To zależy już tylko i wyłącznie od skanera i/lub programu, jakiego używasz do skanowania/jaki dostarczył producent

0
cerrato napisał(a):

to nie bedzie wtedy każda strona osobnym PDF?

To zależy już tylko i wyłącznie od skanera i/lub programu, jakiego używasz do skanowania/jaki dostarczył producent

używam najprostszego, darmowego programu z Microsoft Store. Stara drukarka Canona (seria MG7100), sterowników pod Windows 11 już nie ma, ale skanowanie działa poprawnie.

slsy napisał(a):

Wszystkich do jednego pdf? convert *.jpg out.pdf. Zainstaluj WSL i masz dostęp do całego linuxowego bogactwa

wszystkich do jednego. dzięki, zobacze co da sie z tym WSL zrobic, ale czy nie jest to czasem cała dystrybucja linuksa? trochę sporo instalowania jak na jedno narzędzie, które potrzebuję.

0
lenny666 napisał(a):
slsy napisał(a):

Wszystkich do jednego pdf? convert *.jpg out.pdf. Zainstaluj WSL i masz dostęp do całego linuxowego bogactwa

wszystkich do jednego. dzięki, zobacze co da sie z tym WSL zrobic, ale czy nie jest to czasem cała dystrybucja linuksa? trochę sporo instalowania jak na jedno narzędzie, które potrzebuję.

Tak ale instalacja jest łatwa. Tak czy owak polecam zainstalować, bo może się przydać w przyszłości https://pureinfotech.com/install-wsl-windows-11/

0
slsy napisał(a):

Wszystkich do jednego pdf? convert *.jpg out.pdf. Zainstaluj WSL i masz dostęp do całego linuxowego bogactwa

Skoro OP potrzebuje samego Image Magicka, to czemu wyjeżdżasz z WSL?

@lenny666: pobierz Image Magick dla Windowsa: https://www.imagemagick.org/script/download.php (na dole strony).

Tutaj masz wątek z komendami: https://askubuntu.com/questions/493584/convert-images-to-pdf
Wątek jest trochę stary. W nowszych wersjach IM komendy powinny być takie same, tylko zamiast samego convert piszesz magick convert.

0
Spine napisał(a):
slsy napisał(a):

Wszystkich do jednego pdf? convert *.jpg out.pdf. Zainstaluj WSL i masz dostęp do całego linuxowego bogactwa

Skoro OP potrzebuje samego Image Magicka, to czemu wyjeżdżasz z WSL?

@lenny666: pobierz Image Magick dla Windowsa: https://www.imagemagick.org/script/download.php (na dole strony).

Tutaj masz wątek z komendami: https://askubuntu.com/questions/493584/convert-images-to-pdf
Wątek jest trochę stary. W nowszych wersjach IM komendy powinny być takie same, tylko zamiast samego convert piszesz magick convert.

ImageMagick działa poprawnie, z tym że wyrzuca duzo (dokładnie 64) bladow typu:
convert: Corrupt JPEG data: 87 extraneous bytes before marker 0xd9 `Skan_20230323 (64).jpg' @ warning/jpeg.c/JPEGWarningHandler/403.
a na koncu jeden:
convert: TooManyExceptions (exception processing is suspended) @ warning/exception.c/ThrowException/1049.

chociaz plik PDF powstaje, jest on mniejszy niż wszystkie JPG (155MB JPG vs 148MB PDF). Plikow JPG jest 84. Jak dodam "-quallity 100" to PDF ma 296MB, wiec chyba to nie to. Co robię nie tak? Ignorowac te blady? Pliki JPG są ze skanera, watpie zeby byly uszkodzone, IrfanView otwiera je poprawnie, wszystko dziala.

1
lenny666 napisał(a):

ImageMagick działa poprawnie, z tym że wyrzuca duzo (dokładnie 64) bladow typu:
convert: Corrupt JPEG data: 87 extraneous bytes before marker 0xd9 `Skan_20230323 (64).jpg' @ warning/jpeg.c/JPEGWarningHandler/403.
a na koncu jeden:
convert: TooManyExceptions (exception processing is suspended) @ warning/exception.c/ThrowException/1049.

Nie wiem co tam dokładnie może być nie tak.
Możliwe, że Twój program do skanowania zapisuje JPG w jakimś nowszym/zmodyfikowanym formacie z dodatkowymi danymi i ImageMagick nie wie co z tymi danymi zrobić. Dlatego informuje o tym warningiem.

chociaz plik PDF powstaje, jest on mniejszy niż wszystkie JPG (155MB JPG vs 148MB PDF). Plikow JPG jest 84. Jak dodam "-quallity 100" to PDF ma 296MB, wiec chyba to nie to. Co robię nie tak?

Znowu mogę gdybać...
Może PDF wynikowy jest kompresowany przez ImageMagick i te wszystkie JPG po dodatkowej kompresji zajmują troszkę mniej?
Albo ImageMagick przy zapisie do PDF wykonuje kompresję JPG jeszcze raz.

Ignorowac te blady? Pliki JPG są ze skanera, watpie zeby byly uszkodzone, IrfanView otwiera je poprawnie, wszystko dziala.

To że jakiś program nie z GUI nie zawraca Ci głowy warningami, to nie znaczy, że się one nie pojawiają ;)

Rób co uważasz. Możesz szukać innego sposobu konwersji.

0
Spine napisał(a):
lenny666 napisał(a):

ImageMagick działa poprawnie, z tym że wyrzuca duzo (dokładnie 64) bladow typu:
convert: Corrupt JPEG data: 87 extraneous bytes before marker 0xd9 `Skan_20230323 (64).jpg' @ warning/jpeg.c/JPEGWarningHandler/403.
a na koncu jeden:
convert: TooManyExceptions (exception processing is suspended) @ warning/exception.c/ThrowException/1049.

Nie wiem co tam dokładnie może być nie tak.
Możliwe, że Twój program do skanowania zapisuje JPG w jakimś nowszym/zmodyfikowanym formacie z dodatkowymi danymi i ImageMagick nie wie co z tymi danymi zrobić. Dlatego informuje o tym warningiem.

chociaz plik PDF powstaje, jest on mniejszy niż wszystkie JPG (155MB JPG vs 148MB PDF). Plikow JPG jest 84. Jak dodam "-quallity 100" to PDF ma 296MB, wiec chyba to nie to. Co robię nie tak?

Znowu mogę gdybać...
Może PDF wynikowy jest kompresowany przez ImageMagick i te wszystkie JPG po dodatkowej kompresji zajmują troszkę mniej?
Albo ImageMagick przy zapisie do PDF wykonuje kompresję JPG jeszcze raz.

Ignorowac te blady? Pliki JPG są ze skanera, watpie zeby byly uszkodzone, IrfanView otwiera je poprawnie, wszystko dziala.

To że jakiś program nie z GUI nie zawraca Ci głowy warningami, to nie znaczy, że się one nie pojawiają ;)

Rób co uważasz. Możesz szukać innego sposobu konwersji.

no nic, zostane przy ImageMagick. Też mi sie wydaje ze pliki sa rekompresowane przed wrzuceniem do PDF, ale nie wiem jak to wylaczyc, o ile w ogole sie da. Tak czy siak dzieki z pomoc.

0

"convert: TooManyExceptions (exception processing is suspended) @ warning/exception.c/ThrowException/1049."

Moim zdaniem to się posypało zanim skończyło pracę albo dalszych błędów nie wyświetlało.
Drążyłbym temat na Twoim miejscu.

0
ksh napisał(a):

"convert: TooManyExceptions (exception processing is suspended) @ warning/exception.c/ThrowException/1049."

Moim zdaniem to się posypało zanim skończyło pracę albo dalszych błędów nie wyświetlało.
Drążyłbym temat na Twoim miejscu.

Mozliwe ze sie posypalo, chociaz to chyba tylko ostrzezenie. Tak czy siak, plik PDF powstaje i otwiera sie prawidlowo, sprawdzalem tez na tablecie z androidem - zadnych bladow, wszystkie strony sa. Dziwne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1