Wybór laptopa z procesorem Intel

0

Cześć,
wiem, że podobne wątki były, ale nie znalazłam odpowiedzi.
Czy możecie mi powiedzieć czym się różni procesor intel z literką u oraz h w kontekście wyboru laptopa do programowania?

Mój ostatni laptop padł i szukam czegoś nowego. Budżet plus minus 7 tys. zł. Czy możecie mi pomóc coś wybrać?

0
kixe52 napisał(a):

https://www.intel.com/content/www/us/en/processors/processor-numbers.html

to widziałam, lecz nie jestem jeszcze na etapie, gdzie wiedziałabym czy niskonapięciowy będzie równie wydajny (lub będzie mała różnica) co ten z h

1

W tej cenie praktycznie cokolwiek będzie ok.
Po drugie - co masz na myśli, kiedy piszesz o programowaniu - JavaScript, co da się robić praktycznie w czymkolwiek, czy Java albo inne języki/technologie wymagające ogromnego kombajnu i wirtualizacji?

Co do samego kompa - że masz 7k nie znaczy, że musisz wszystko wywalić na maszynę. Ja bym polecał jakiegoś poleasingowego ThinkPad'a, najlepiej z jakiejś wyższej linii. Są to urządzenia biznesowe, znacznie lepiej wykonane niż typowe marketowe.

0
cerrato napisał(a):

W tej cenie praktycznie cokolwiek będzie ok.
Po drugie - co masz na myśli, kiedy piszesz o programowaniu - JavaScript, co da się robić praktycznie w czymkolwiek, czy Java albo inne języki/technologie wymagające ogromnego kombajnu i wirtualizacji?

Co do samego kompa - że masz 7k nie znaczy, że musisz wszystko wywalić na maszynę. Ja bym polecał jakiegoś poleasingowego ThinkPad'a, najlepiej z jakiejś wyższej linii. Są to urządzenia biznesowe, znacznie lepiej wykonane niż typowe marketowe.

jeżeli chodzi o język to póki co jest to python, ale rozważam naukę javy także wolałabym coś mocniejszego, żeby nie zmieniać co chwilę. Myślałam ewentualnie o jakimś gamingowym, bo chyba są jednak trochę wydajniejsze, ale popatrzę na poleasingowe, to dobry pomysł, dzięki.

0

H jest ogólnie wydajniejszy. To znaczy w obrębie tej samej generacji, bo np. teraz możesz kupić lapka z nowym prockiem klasy U, który będzie śmigał równie szybko, co klikuletni H. Tyle że lapki z H są zwykle większe, co dla mnie na przykład jest minusem.

A jeśli chodzi o programowanie to nie ma większego powodu, żeby sobie prockiem głowę zawracać, byle nie brać jakiejś padaki. Chyba że masz coś, co konkretnie potrzebuje mocnego procka, ale wtedy byś o tym wiedziała.

2

Mozna isc np w cos takiego https://www.cebit.pl/pl/p/Laptop-Dell-5530-i7-8850H32512FHDP1000Win-10-pro/89358 tylko trzeba założyć ze bateria do wymiany. Poszukaj tez w Lenovo jak szczurek radził. Za 4 k kupisz już wypasiony laptop. Sam mam takiego pressisona i naprawdę daje rade.

0
szatkus1 napisał(a):

H jest ogólnie wydajniejszy. To znaczy w obrębie tej samej generacji, bo np. teraz możesz kupić lapka z nowym prockiem klasy U, który będzie śmigał równie szybko, co klikuletni H. Tyle że lapki z H są zwykle większe, co dla mnie na przykład jest minusem.

A jeśli chodzi o programowanie to nie ma większego powodu, żeby sobie prockiem głowę zawracać, byle nie brać jakiejś padaki. Chyba że masz coś, co konkretnie potrzebuje mocnego procka, ale wtedy byś o tym wiedziała.

a jak z ramem? 16 gb wystarczy czy jednak warto mieć ten zapas i szukać z 32?

0

RAM właśnie jest najważniejszy. Brałbym 32GB, tylko dlatego, że lapków z większą ilością jest mało.

0

Jak potrzebujesz wydajnego laptopa to przede wszystkim musisz kupić taki z dobrym układem chłodzenia (czyli stacja robocza, ewentualnie gamingowy). Trzeba się liczyć z tym, że będzie spory i ciężki. Jak kupisz cienką biznesówkę to w sumie nie ma znaczenia czy to będzie U czy H bo procesor i tak będzie zrzucał taktowanie przez temperaturę.

0

Komputery to nasze narzędzia pracy i w znacznym stopniu wpływają na jej ogólny komfort. W łóżku i w pracy spędzamy mniej więcej po 8h dziennie. Skoro nie oszczędzamy na materacu to i na kompie nie oszczędzajmy :)
Pamiętaj, że między generacjami jest wzrost wydajności. Dla przykładu 8850H (8 generacja), o którym napisał @S4t w porównaniu do 11 generacji wypada znacznie słabiej mimo tego samego TDP i taktowania. Wiem, że ma 8 zamiast 6 rdzeni, ale to się zyskuje w nowszysch sprzętach. Poza tym mamy już 13 generację (nawet 4x szybciej niż 8850H), a 11 brałem jako reprezentanta "używek".

https://www.cpubenchmark.net/compare/3247vs4355/Intel-i7-8850H-vs-Intel-i9-11980HK

0
Anna Stolarska napisał(a):

Cześć,
wiem, że podobne wątki były, ale nie znalazłam odpowiedzi.
Czy możecie mi powiedzieć czym się różni procesor intel z literką u oraz h w kontekście wyboru laptopa do programowania?

Mój ostatni laptop padł i szukam czegoś nowego. Budżet plus minus 7 tys. zł. Czy możecie mi pomóc coś wybrać?

Ja bym polecał kupić używanego laptopa w granicach 1,5 tysiąca.
Spokojnie 8 giga ram to i można przeglądać neta.

Za 7 tysiaka to można mieć moim zdaniem wypasionego desktopa. Ostatnio sobie składałem i się zamknąłem poniżej 8k.

0

HP Elitebook 840 G8
polecam z ekranem dotykowym i modemem

lub nowszy

0

Tak zapytam czemu musi być z intelem? Używanego Macbooka z M1 można dostać w tej cenie. Te procesory po prostu są kosmiczne!

2
Destructor napisał(a):

Komputery to nasze narzędzia pracy

Kupiłem elegancki , super wypasiony laptop 17" ,
ale codziennie irytuje mnie klawiatura z niestandardowymi klawiszami,
wiec ja bym zwrócił uwagę na ten drobny szczegół
Klawiatura to nasze narzędzie pracy ;)

0

@Anna Stolarska: U to procesor niskonapięciowy mniej wydajny lecz bardziej energooszczędny
H pełny wydajniejszy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1