Wybór laptopa biurowego

0

Witam,

Czy polecacie jakiś fajny laptop biurowy? budżet który mam na wydanie to okolo 10k, mam na oku LENOVO THINKPAD X1 NANO ale może ktoś z was ma jakieś zastrzeżenia do tego modelu. Ostatnio użytkowałem dell inspiron g3 3590 i5 9th gtx 105, pękły zawiasy, skończyła się gwarancja, skończyła się dalsza chęć użytkowania Dell :)

Z góry dzięki za opinie

4

Zależy do czego ten laptop. Jak rzeczywiście "biurowy" to polecam macbooka air na M1 konstrukcja z 2020 roku.

0
Korges napisał(a):

Zależy do czego ten laptop. Jak rzeczywiście "biurowy" to polecam macbooka air na M1 konstrukcja z 2020 roku.

Programowanie, przede wszystkim laptop ma służyć do programowania, działa często kilka serwerów jednocześnie. Musi być wydajny, dobry procek, sporo RAM-u dysk 256/512GB a i nie ukrywam że Windows mile widziany :)

1
Cisi204 napisał(a):

mam na oku LENOVO THINKPAD X1 NANO ale może ktoś z was ma jakieś zastrzeżenia do tego modelu.

13 cali to fest biurowy...
Ja wiem, że do laptopa można podpiąć normalny monitor, ale jeśli sprzęt ma być samowystarczalny, to tylko 17-stka.

0

Ja ostatnio używam lenovo think pad T15 i nie polecam :)

1
ralf napisał(a):

Ja ostatnio używam lenovo think pad T15 i nie polecam :)

dlaczego ?

0
Spine napisał(a):
Cisi204 napisał(a):

mam na oku LENOVO THINKPAD X1 NANO ale może ktoś z was ma jakieś zastrzeżenia do tego modelu.

13 cali to fest biurowy...
Ja wiem, że do laptopa można podpiąć normalny monitor, ale jeśli sprzęt ma być samowystarczalny, to tylko 17-stka.

jaki byś polecał ?

0

@Cisi204: Nic aktualnego Ci nie polecę, bo nie kupowałem laptopa od lat.
Mój ostatni laptop: https://www.morele.net/laptop-toshiba-satellite-p770-120-psby3e-0cs06rpl-542524/
Bardzo dobrze wspominam. Na studia z nim jeździłem codziennie.
Teraz pracuję na stacjonarce z 2017 roku.

Według moich opcji filtrowania na ceneo i Twoich preferencji cenowych, wybór teraz padłby na:
https://www.ceneo.pl/98143711
Ale skoro Ty nie chcesz Della, to szukaj czegoś podobnego od innego producenta....

0
kost napisał(a):

W tym budżecie masz LG GRAM 2022 16Z90Q i7 12gen/16GB/1TB/Win11 szary na najnowszym procesorze i7 za 8 999 zł. Ma mocny 12 rdzeniowy procesor, 16 GB szybkiej pamięci RAM (LPDDR5, 5200MHz) z możliwością rozbudowy do 32 GB, matowy ekran IPS 16" o wysokiej rozdzielczości 2560 x 1600 (WQXGA) z pokryciem barw 99% DCI-P3, solidną obudowę - standard militarny MIL-STD-810G i Windows 11.

Z mocnych ale cichych modeli gamingowych (jeśli takie Ci odpowiadają) jest Lenovo Legion 5-15 R7/32GB/1TB/Win10 RTX3070 165Hz za 7 899 zł. Mocny procesor, wygodna klawiatura, dobry ekran, 32 GB RAM i Windows 10.

W modelach, które podałem jest dobra rozmieszczenie klawiszy strzałek góra\dół bo w większości są one "zlepione" w jeden przycisk przecięty na pół. Jak podasz więcej szczegółów to można dobrać coś bardziej idealnego. Podane modele możesz zamówić i przetestować bo masz 14 dni na oddanie laptopa do sklepu i zwrot pieniędzy.

Laptopy do gier mnie nie interesują, ale ten LG ciekawa sprawa muszę to jeszcze sobie przeanalizować.

LG GRAM 2022 16Z90Q i7 12gen/16GB/1TB/Win11 szary vs laptop lenovo thinkpad x1 nano gen 1 vs lenovo ThinkPad X1 Carbon

0

a co sądzicie o modelach

ASUS ZenBook 14 UM5401QA R7-5800H/16GB/512/Win11
Laptop ASUS ZenBook Pro 15 UM535QE-KJ180X 15,6" AMD Ryzen 7 5800H - 16GB RAM - 1TB Dysk - RTX3050Ti Grafika - Win11 Pro
Lenovo Legion 5-15 R7/32GB/1TB/Win10 RTX3070 165Hz

0

Za małe.

0

Laptop ASUS ZenBook Duo UX482EGR-HY356W 14" Intel® Core™ i7-1195G7 - 32GB RAM - 1TB Dysk - MX450 Grafika - Win11

ktoś coś ?

0

Za mały.

0

A może ktoś coś więcej ma do napisania odnośnie asus zenbook duo 14 czekam na opinię :)

0
Cisi204 napisał(a):

Laptop ASUS ZenBook Duo UX482EGR-HY356W 14" Intel® Core™ i7-1195G7 - 32GB RAM - 1TB Dysk - MX450 Grafika - Win11

ktoś coś ?

Jak na taki budżet i przeznaczenie to ten procek będzie taki sobie - popatrz na oznaczenia. Z opisu wynika, że Tobie bardziej chodzi o laptop biznesowy, czyli wydajną stację roboczą, a w nich specjalizują się Lenovo, Dell i Apple. Może też u HP coś się znajdzie, ale ich nie śledzę za bardzo. Dlatego żeby sobie ułatwić szukanie, to skupiłbym się na tych markach.

0

polecam ideapad 5 pro - ma całkiem fajny ekran 16 cali, konfiguracje jak na zastosowania biurowe całkiem ok (no chyba że potrzebujesz >16gb ramu) - no i cena jest konkurencyjna.

0

Jak na taki budżet i przeznaczenie to ten procek będzie taki sobie - popatrz na oznaczenia. Z opisu wynika, że Tobie bardziej chodzi o laptop biznesowy, czyli wydajną stację roboczą, a w nich specjalizują się Lenovo, Dell i Apple. Może też u HP coś się znajdzie, ale ich nie śledzę za bardzo. Dlatego żeby sobie ułatwić szukanie, to skupiłbym się na tych markach.

Dzięki za odpowiedź kupno jednak nie będzie takie proste :)

Myślałem jeszcze o lenovo x1 carbon 8 ale ten asus mi się spodobał bo 32 gb ram oraz 1 Tb piechotą nie chodzi.

Myślałem też o lenovo x1 nano ale to ponad mój budżet

Dell odpada po swoim ostatnim używaniu Dela pozostał uraz :)

Apple też out, tylko na Windows śmigam

0

W tym asusie podoba mi się jeszcze dodatkowy ekran na rozmieszczenie dodatkowych okien, okien z kodem itp

A procek w nim jest bardziej pod grafikę ok wiem

0

Sprawa nie jest prosta, bo cenowo wygląda to źle. Z Lenovo seria X1 Extreme wypadała zawsze dość korzystnie cenowo (w przeciwieństwie do T i P), ale w tym momencie nawet te 10k (i to za starsze generacje) nie wystarcza. Najlepsza oferta jaką znalazłem to egzemplarz z outletu: https://allegro.pl/oferta/lenovo-x1-extreme-3-i9-10885h-32gb-1tb-fhd-1650ti-11445472335?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=ZjkxZThmYjMtZDg0Yi00Yzk3LTk4OTktZWQzZGZhMmNmZTJjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d60387b3-24a5-4837-ad2c-7b125cc97ffd

Jeśli chodzi o nówki z Lenovo z normalnym prockiem, to chyba tylko te Legiony zostają. Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że taki Mac Air M1 za 5k i tak przebija je wszystkie :D

Nie wiem też do końca jak wypadają w codziennej pracy AMD i nowe Alder Lake-P od Intela.

0
raxigan napisał(a):

Sprawa nie jest prosta, bo cenowo wygląda to źle. Z Lenovo seria X1 Extreme wypadała zawsze dość korzystnie cenowo (w przeciwieństwie do T i P), ale w tym momencie nawet te 10k (i to za starsze generacje) nie wystarcza. Najlepsza oferta jaką znalazłem to egzemplarz z outletu: https://allegro.pl/oferta/lenovo-x1-extreme-3-i9-10885h-32gb-1tb-fhd-1650ti-11445472335?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=ZjkxZThmYjMtZDg0Yi00Yzk3LTk4OTktZWQzZGZhMmNmZTJjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d60387b3-24a5-4837-ad2c-7b125cc97ffd

Jeśli chodzi o nówki z Lenovo z normalnym prockiem, to chyba tylko te Legiony zostają. Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że taki Mac Air M1 za 5k i tak przebija je wszystkie :D

Nie wiem też do końca jak wypadają w codziennej pracy AMD i nowe Alder Lake-P od Intela.

Oglądam tego Mac Air M1, nigdy nie używałem MacOS i szczerze mówiąc nie przepadam za nim. Lenovo serio X1 Extreme zdecydowania poza moim budżetem.
No główkuję pomiędzy Lenovo X1 carbon 8 lub ten Asus powyżej.

@raxigan: a w sumie jakie masz zastrzeżenia co do tego Asusa, bo rozumiem że cena to pierwszy argument żeby nie brać, Procesor piszesz że wypada średnio to drugi argument coś jeszcze ?

Co do Legionów to patrze ale większość pod gry ale nie ukrywam że też mam na oku Lenovo Legion 5 15ACH6H ale to już bardzo pod gaming xD

https://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1=100638196473&p2=99438184449

2
Cisi204 napisał(a):

nigdy nie używałem MacOS i szczerze mówiąc nie przepadam za nim.

Nie żebym bronił Maca, ale jak można za czymś nie przepadać, kiedy się tego nigdy nie używało?

0
Spine napisał(a):
Cisi204 napisał(a):

nigdy nie używałem MacOS i szczerze mówiąc nie przepadam za nim.

Nie żebym bronił Maca, ale jak można za czymś nie przepadać, kiedy się tego nigdy nie używało?

Fakt złapałeś mnie za słówko w sumie słusznie. Używałem przez około rok IPAD'a - bez fajerwerek, uzywałem też około pół roku iphona. Zawsze była przesiadka na windows no w przypadku iphona na Androida. Tak AirPod's też nie używałem :)

0

@Cisi204: mobilne rzeczy Appla są trochę gorsze niż ich PCty.

Unity 3D może zrobić builda dla Mac OS pod Windowsem.
Ale dla iOS może co najwyżej wygenerować projekt Xcode, który już sobie musisz skompilować z poziomu Mac OS

0

@Spine: @raxigan
ten też wydaje się być ok, wiem że pisałem wcześniej że nie interesują mnie dell ciężko coś wybrać :)

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-laptop-9310-13-4-i5-8gb-256ssd-w10.bhtml

ten jest ok, tylko co do parametrów to lepiej i7-11 gen 16 GB Ram i z 512 GB dysku

0

A co sądzicie na temat tego ?

Dell Vostro 7510 i7-11800H/32GB/512/Win11P RTX3050

0

A może ktoś, coś powiedzieć na temat zawiasów w Dell Vostro 7510, w poprzednim laptopie też dell g3 3590 zawiasy pękły :( i taki uraz delikatny pozostał :)

0
Cisi204 napisał(a):

A może ktoś, coś powiedzieć na temat zawiasów w Dell Vostro 7510, w poprzednim laptopie też dell g3 3590 zawiasy pękły :( i taki uraz delikatny pozostał :)

Masz 3 lata gwarancji producenta, więc luz. Próbowałeś w ogóle naprawiać gdzieś te zawiasy w startym Dellu?

0
raxigan napisał(a):
Cisi204 napisał(a):

A może ktoś, coś powiedzieć na temat zawiasów w Dell Vostro 7510, w poprzednim laptopie też dell g3 3590 zawiasy pękły :( i taki uraz delikatny pozostał :)

Masz 3 lata gwarancji producenta, więc luz. Próbowałeś w ogóle naprawiać gdzieś te zawiasy w startym Dellu?

Powiem tak, przygody z zawiasami w tym poprzednim dell miałem dwukrotnie.

Pierwszy raz problem z zawiasami wystąpił podczas zamykania wtedy była tylko luka w plastikowej obudowie zawiasów, przyjechał pracownik dell do mojego domu wymienił zawiasy.

Po roku od wymiany zawiasów na nowe podczas zamykania laptopa usłyszałem tylko trzask i dźwięk kruszonych srobek, zorientowałem się że matryca jest uszkodzona min ramka od laptopa pękła i jest otwór pomiędzy ramka a ekranem ( można wsadzić w otwór kciuk).

Postanowiłem że już nie będę bawił się w wymianę matrycy i zawiasów z uwagi na fakt iż skończyła mi się gwarancja. W sumie też nie wiem czy warto gdy za rok lub 2 znów przyjdzie mi się użerać z tym modelem.

Oczywiście zawsze zamykałem i otwierałem za środek a nie bo bokach

0

Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 32 GB

Trochę mnie dziwi że laptopy za 8-9 kPLN a nadal tylko 32 GB max...

0
kost napisał(a):
Cisi204 napisał(a):

A co sądzicie na temat tego ? > Dell Vostro 7510 i7-11800H/32GB/512/Win11P RTX3050

Jeśli to jest dokładnie ta SPECYFIKACJA to powiem tak. Procesor niezły, grafika ma trochę małą moc TGP 65 W ale do biurowych zastosowań wystarczy. Obudowa w aluminium, standard militarny i 3 lata gwarancji może świadczyć o tym, że konstrukcja jest solidna i nie będzie problemów z zawiasami. Moim zdaniem powinien się sprawdzić. Zawsze masz 2 tygodnie na przetestowanie i ewentualny zwrot gdy nie przypadnie Ci do gustu. Zaleta zakupów internetowych :-)

Pamiętaj by otwierając laptop zawsza chwytać pokrywę na środku (okolice kamery internetowej). To niby oczywiste ale często widzę jak ludzie otwierają laptop łapiąc za lewy lub prawy róg a obudowa aż trzeszczy i pokrywa matrycy się wygina. To główne powody tego, że zawiasy nie wytrzymują.

Cześć @raxigan, @Spine, @kost

Dokładnie mam na mysli ten model

https://www.x-kom.pl/p/728754-notebook-laptop-156-dell-vostro-7510-i7-11800h-16gb-1tb-win11p-rtx3050ti.html?gclid=CjwKCAjww8mWBhABEiwAl6-2RS_IRWFGBdsedPX3wjtUlaCXMGX9BDmSu57dN53vUvZb8ox9OQgSDxoCY18QAvD_BwE

Długo się zastanawiałem nad wariantem 16GB vs 32GB ale po długich namysłach zdecydowałem się na 16GB z uwagi na fakt że takiego obciążenia pracą aby potrzebować 32GB nie będę miał.
za taki sam model z 32GB musiał bym dopłacić 1400 zl co za sam laptop daje kwotę 8400 do tego jakieś ubezpieczenie i wyszło by ponad 10k

A jeśli w pewnym momencie zdecyduje że potrzeba mi 32GB to się po prostu dołoży.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1