Niepotrzebnie instaluje się menedżer pakietów chocolatey

0

Generalnie chcialem skorzystać z narzędzia, w sposób przedstawiony na filmie: .

Lecz gdy to uruchomie to następuje dziwna sytuacja. Instaluje mi się ten menedżer pakietów chocolatey. Tym poleceniem, którym uruchamiam ten program co na tym filmie jednocześnie instaluje mi się ten menedżer pakietów chocolatey. Usunąłem wcześniej ten menedżer, a nawet zmienne środowiskowe, ale dalej nic. W razie pytań proszę pytać

1
piotrek1998 napisał(a):

Tym poleceniem, którym uruchamiam ten program co na tym filmie jednocześnie instaluje mi się ten menedżer pakietów chocolatey.

"Tym poleceniem" czyli jakim konkretnie?

0

@piotrek1998 tak opisałeś problem że nie wiadomo o co CI chodzi !

  • uruchomiłeś zgodnie z instrukcją ?
  • chocolatey jest wymagane do działania wpisz w przeglądarkę http://christitus.com/win i przeanalizuj
0
Adamek Adam napisał(a):

@piotrek1998 tak opisałeś problem że nie wiadomo o co CI chodzi !

No widzę właśnie. Nagrałem film na ten temat chciałem to wrzucić ale tu jest ograniczenie do 20MB. Inaczej postaram się to przekazać np. W screenach

1
piotrek1998 napisał(a):
Adamek Adam napisał(a):

@piotrek1998 tak opisałeś problem że nie wiadomo o co CI chodzi !

No widzę właśnie. Nagrałem film na ten temat chciałem to wrzucić ale tu jest ograniczenie do 20MB. Inaczej postaram się to przekazać np. W screenach

Wklej po prostu tą komendę którą uruchomiłeś.

0

Zanim zainstalowałem rzeczony menedżer pakietów użyłem narzędzia tego chrisa titusa na przedstawionym wyżej filmie następującą komendą

iwr -useb https://www.christitus.com/win

on używa tej samej komendy na powyższym filmie(można sprawdzić przewijając film do 1:25) i w sumie po wpisaniu tej komendy w powershellu przy użyciu admina działało mi to tak jak na powyższym filmie. Potem zainstalowałem ten menedżer chocolatey z tej strony https://chocolatey.org/install#individual tym poleceniem:

Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol = [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol -bor 3072; iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://community.chocolatey.org/install.ps1'))

i po pewnym czasie go odinstalowałem bo dowiedziałem się że w windowsie można zarządzać oprogramowaniem z poziomu wiersza poleceń za pomocą pakietu winget więc chocolatey było zbędne. Usunąłem folder tego chocolatey(na dowód w tym miejscu powinien być folder tego menedżera):
choco.png
teraz nic nie ma bo usunąłem. Usunałem też zmienne środowiskowe tego
variable.png
Natomiast teraz kiedy wpisze to polecenie

iwr -useb https://www.christitus.com/win

z powrotem mam ten menedżer pakietów chocolatey:
titus.png
choclatey.png
cmd.png
chc.png
var.png
dopiero na końcu efekt finalny czyli program tego chrisa titusa
chr.png
cmdd.png
spytałem też na innym forum czy ktoś nie miał podobnego problemu to jedyne co uzyskałem to to https://github.com/ChrisTitusTech/winutil/blob/5c8c2f34425eef95c6474ec391e9c9cd6cd52304/winutil.ps1#L20. I teraz chce się dowiedzieć co zrobić kiedy uruchomie to polecenie

iwr -useb https://www.christitus.com/win

żeby się nie instalowało to chocolatey, tylko po prostu żeby działało tak jak na tym filmie wyżej(wpisuje to polecenie:

iwr -useb https://www.christitus.com/win

i mam tylko to narzędzie tego chrisa titsua bez instalowania tego chcolatey). Opis może być zagmatwany ale inaczej nie umiem tego opisać, a już mnie to denerwuje. W razie wątpliwości proszę pytać.

1

Nie rozumiem cię, ewidentnie to polecenie potrzebuje chocolatey do działania i instaluje go jeśli go nie ma o czym nawet informuje w konsoli.

piotrek1998 napisał(a):

żeby się nie instalowało to chocolatey, tylko po prostu żeby działało tak jak na tym filmie wyżej(wpisuje to polecenie:

iwr -useb https://www.christitus.com/win

i mam tylko to narzędzie tego chrisa titsua bez instalowania tego chcolatey)

nie instaluje mu się bo już ma zainstalowane, nie usuwaj go za każdym razem to się nie będzie instalowało.

0
obscurity napisał(a):

Nie rozumiem cię, ewidentnie to polecenie potrzebuje chocolatey do działania i instaluje go jeśli go nie ma o czym nawet informuje w konsoli.

piotrek1998 napisał(a):

żeby się nie instalowało to chocolatey, tylko po prostu żeby działało tak jak na tym filmie wyżej(wpisuje to polecenie:

iwr -useb https://www.christitus.com/win

i mam tylko to narzędzie tego chrisa titsua bez instalowania tego chcolatey)

nie instaluje mu się bo już ma zainstalowane, nie usuwaj go za każdym razem to się nie będzie instalowało.

Wybacz ale teraz to ja ciebie nie rozumiem. Po co ten menedżer pakietów chocolatey do tego żeby uruchomić narzędzie, które on tam uruchamia? Przecież mówie że zanim zainstalowałem chocolatey i uruchamiałem to jego narzędzie tym poleceniem:

iwr -useb https://www.christitus.com/win

to wszystko było normalnie. Nie bardzo rozumiem po co miałby się instalować menedżer pakietów do używaniu tego narzędzia, o którym opowiada.

2

Spytaj się autora. Skrypt explicite instaluje w pierwszych liniach kodu chocolatey, po co - nie wiem, ale pewne jest że jak uruchomisz ten skypt to się zainstaluje i nie ma powodu do zdziwienia. Z tego co widzę dalej używa winget do instalacji, więc nie wiem po co mu ten menedżer. Pobierz ten skrypt, wywal linie służące do instalacji i sprawdź czy wszystko dalej działa normalnie, jak tak to zgłoś issue.
Ale też nie widzę problemu z tym żeby mieć po prostu chocolatey zainstalowane

2

Chocolatey zostało dodane jako backup dla winget w skutek piętrzących się z nim problemów https://github.com/ChrisTitusTech/winutil/issues/319#issuecomment-1332675829
Istnieje możliwość, że narzędzie przerzuci się na na chocolatey jako pierwszy wybór.

0

Ok dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1