Wątek przeniesiony 2022-10-19 09:28 z Python przez Ktos.

Zdalny pulpit dla Raspberry Pi

0

Witam,
mam problem z połączeniem, w zeszłym tygodniu uruchomiłem Remmina i działało dziś odpalam i nie wiem co się dzieje ponieważ dostaję następujące informacje:

[11:49:52:598] [13132:13145] [ERROR][com.freerdp.common.settings] - [freerdp_settings_get_bool] Invalid key index 131
[11:49:52:598] [13132:13145] [ERROR][com.freerdp.common.settings] - [freerdp_settings_get_bool] Invalid key index 0
[11:50:07:933] [13132:13145] [ERROR][com.freerdp.core] - freerdp_tcp_connect:freerdp_set_last_error_ex ERRCONNECT_CONNECT_FAILED [0x00020006]
[11:50:07:933] [13132:13145] [ERROR][com.freerdp.core] - failed to connect to .... (moje IP)

dalej
utracono połączenie z serwerem RDP
proszę o pomoc, (nie jestem specjalistą z Linux - raczej jego użytkownikiem)

Dziękuję bardzo,
Pozdrawiam.

0

Wygląda na problemy z połączeniem.
Możesz podłączyć się do malinki przez SSH?
Jeśli tak to sprawdziłbym jeszcze czy RDP jest odpalony (systemctl) oraz czy wisi na porcie (netstat -tulpn).

1

A te RPI masz headless, odłączone, bo czasem nie idzie się zalogować na te same konto przez RDP jeśli jesteś już na nim zalogowany.

A tak to po kolej możesz debugować,
podłącz monitor do tego rpi,
zaloguj się,
sprawdź połączenie z internetem,
sprawdź ip,
Sprawdź ping pomiędzy komputerami rpi - pc,
zobacz sobie firewalla czy otwiera port do RDP lub otwórz sobie tylko do ssh i zrób tunnel, ja akurat tak preferuje.
Zaloguj się przez ssh, bo dostęp do terminala najważniejszy.
Jak masz zainstalowany xrdp do remote desktopu server to sudo systemctl status xrdp żeby sprawdzić czy chodzi, domyślnie port 3389, chodź można zmienić.

0
Wypierdzistyy napisał(a):

A te RPI masz headless, odłączone, bo czasem nie idzie się zalogować na te same konto przez RDP jeśli jesteś już na nim zalogowany.

A tak to po kolej możesz debugować,
podłącz monitor do tego rpi,
zaloguj się,
sprawdź połączenie z internetem,
sprawdź ip,
Sprawdź ping pomiędzy komputerami rpi - pc,
zobacz sobie firewalla czy otwiera port do RDP lub otwórz sobie tylko do ssh i zrób tunnel, ja akurat tak preferuje.
Zaloguj się przez ssh, bo dostęp do terminala najważniejszy.
Jak masz zainstalowany xrdp do remote desktopu server to sudo systemctl status xrdp żeby sprawdzić czy chodzi, domyślnie port 3389, chodź mo

Witam, dziękuję za wskazówki. Zapiszę sobie te kroki na przyszły raz. Teraz jednak problem mam nie rozwiązany ponieważ jestem poza domem i nie mam 2 monitora obecnie, Układ R-PI jest podpięty pod GPS/IMU stąd połączenie mam przez USB. W domu udało mi się wszytko uruchomić ale fakt miałem dostęp do 2go monitora i wszytko hulało, teraz mam problem, bo nie mam połączenia i nie mogę pracować.. :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1