Microsoft Excel - wyszukaj.pionowo/wyszukaj.poziomo/inna.funkcja -> mechanizm do przypisywania autoryzacji

0

Hej. Mam problem i prosiłbym o pomoc w jego rozwiązaniu.

Jest sobie pewien system, który posiada autoryzacje. Wiadomo - jedni użytkownicy mają ich mniej, inni mają ich więcej. Mam zadanie, którego wykonanie ręcznie zajęłoby naprawdę kupę czasu, a i dokładność w takim przypadku mogłaby być niska. Dlatego chciałbym zautomatyzować swoją pracę, jednak spędziłem dzisiaj już nad tym z dwie godziny, a rozwiązania nie widać - utknąłem w martwym punkcie.

Na samym początku sporządziłem listę WSZYSTKICH autoryzacji w systemie (w jednej kolumnie), a kolejne kolumny to były profile. Jest to pierwszy arkusz excela. Powstała tabela taka jak poniżej:

Nazwa_autoryzacji Profil 1 Profil 2 Profil 3
abc
def
123
124
125
126

W innym arkuszu natomiast miałem listę wszystkich profili oraz autoryzację, które dany profil posiada. W pierwszej kolumnie jest kod profilu. Wycinek przykładowych danych poniżej.

kod_profilu nazwa_autoryzacji
Profil 1 123
Profil 1 124
Profil 1 def
Profil 1 abc
Profil 1 126
Profil 1 125
Profil 2 def
Profil 3 124
Profil 3 def
Profil 3 125

Na podstawie powyższego -> autoryzacja 126 występuje tylko raz, natomiast autoryzacja def występuje u 3 użytkowników. Chciałbym stworzyć matrycę, taką jak przedstawiłem jako taki mock-up jak pierwsza tabela, która po mojej operacji w excelu by wyglądała (już z danymi) tak:

Nazwa_autoryzacji Profil 1 Profil 2 Profil 3
abc X
def X X X
123 X
124 X X
125 X X
126 X

Próbowałem robić to ręcznie, czyli odflirtowywałem tabelę numer 2 po profilu i jechałem wyszukaj.pionowo, jednak tych profili jest na tyle dużo i są na tyle podobne, że nie trzeba było dużo, abym popełnił błąd. Czy zrobiłem go na aktualnym profilu czy pięć wcześniej to nie wiem i trzeba ponownie robić to samo. Co mógłbym zrobić, aby takie coś rozwiązać?

1

ERP w Excellu ?

Masz świadomość, że nawet MS nigdy nie przedstawiał jako narzędzie do robienia oprogramowania.
Niech żyje przenajświętsza polska prowizorka.

Na Elektrodzie znajdziesz gorących wyznawców tego kierunku, łącznie z moderatorami.

0

Stivens bardzo chce mi pomóc i radzi nawet na PW, jednak niestety przez pracodawcę, musi to być matryca. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, prosiłbym o wskazówki.

0
Tomasz Papryka napisał(a):

... jednak niestety przez pracodawcę, musi to być matryca ...

Wiesz ... pracodawcy często nie bardzo wiedzą, czego chcą, względnie chcą pokazania własnego wpływu **), ale ze SZKODĄ dla projektu.

Jeśli po Y jest lekarz, to po X jest Jan Kowalaski (chore), ale jeśli po X dasz emeryt / dziecko / itd to też masz macierz, ale o dającej się z góry określić szerokości, podatna na wydrukowanie, widoczna od razu na ekranie *)

Inną metodą prezentacji znacznych zakresów danych może być drill-down, czy na początku jakaś tabelka pokazuje informację zagregowaną, wyobraź sobie po excellowemu że komórka jest podkreslona na niebiesko jako link, po kliknięciu w oknie popup pokazują sie dane szczegółowe (składające sie na w/w komórkę)

Albo prezentował bym w tab-controlu (mówię o normalnych językach programowania o pełnych możliwościach, nie wiem co się da niezawodnie zrobić w excelu, którego serdecznie odradzam)
Jak bym mitycznego pracodawcę "oszukał" dla jego własnego dobra, że chciał "matrycę" jak piszesz, ale inną.
Taką matrycę na miarę naszych możliwości

*) Ile pacjentów dziennie u lekarza / gabinetu ? Matryca o szerokości 30-50 jest bardzo mało użyteczna na ekranie, wymaga nieustannego babrania strzałkami itd...zaprzeczenie szybkiego przedstawienia informacji
**) jak firma gościowi w ostatnich latach mocno urosła, potrafi taki do tej pory rozsądny biznesmen wycinać hocki-klocki szkodliwe dla firmy, przepalając na nic dużą ilość ludzkiej energii, byle pokazać (komu???) , że JESZCZE ma orientację i że JESZCZE rządzi. (z życia)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1