tekst pionowo

0

Jak wypisać tekst pionowo na formularzu.Najlepiej jak by to bła jakaś funkcja api bez konieczności instalowania nowych komponentów. {browar} -- Waldi Koronowo
[email protected]

0

Ja mogę Ci tylko radzić wystukiwać tekst normalnie np na Canvas w pamięci, a potem rysować przekręcony. Inna metoda to komponenty.
(Możesz ewentualnie ściągnąć jakiś komponent, który ma źródło i obejrzeć jakich funkcji używa)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

gdzieś widziałem procedurę obrotu komponentów ale nie pamiętam gdzie. Nie m jej w liście rozwijania. po (.)--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Ja mam coś do rysowania po canvasie:

for i:=1 to length(tekst_do_wyswietlenia) do
canvas.textout(10, i*15, tekst_do_wyswietlenia[i]);


Delphi 6

Pozdrówka

0

Trzeba użyć czcionki logicznej - można pisać pod dowolnym kątem . A jak się puści w pętli to można i kręcić :D

procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);
var
logFont:TlogFont;
a: integer;
begin
a:=2700;// W DÓŁ

  • a:=900 * W GÓRE
    GetObject(Canvas.Font.Handle, SizeOf(logFont), @logFont);
    logFont.lfEscapement := a;
    logFont.lfOrientation := a;
    DeleteObject(Canvas.Font.Handle);
    Canvas.Font.Handle:= CreateFontIndirect(logFont);
    SetBkMode(Canvas.Handle, TRANSPARENT);
    Canvas.TextOut(100, 30, 'TO JA PIONOWY NAPIS !!!');
    end;

Powodzenia!

0

_HRMAREK napisał:
Trzeba użyć czcionki logicznej - można pisać pod dowolnym kątem . A jak się puści w pętli to można i kręcić :D

Świetnie, tylko że nie działa :(
Jakby co mam WinXP--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Działa tylko czcionka musi być TrueType np. Arial lub Tahoma - moja wina - nie dopisałem!

0

A tak w szczególe to Form1.Font.Name - ustawić na TrueType. Ładniejsze od tahomy jest Times New Roman - ale to sprawa gustu.

0

_HRMAREK napisał:
A tak w szczególe to Form1.Font.Name - ustawić na TrueType. Ładniejsze od tahomy jest Times New Roman - ale to sprawa gustu.

Dobra, dzięki. Wszystko gra. Całe szczęście, że czcionki TrueType są popularniejsze od Fixed. Mam nadzieję, że z OpenFont to też zadziała.

Dla mnie też podoba się Times New Roman bardziej niż Tahoma :) Ale i tak wszelkiego rodzaju ręczne są najfajniejsze. (Robił ktoś z was już własne czcionki TT?)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Pewnie Przy pomocy

Pisaka

Skanera

Ręki

Głowy

po prostu rysowałem na papierze milimetrowym znaki o rozmiarze 1 cm skanowałem w LineArt i wycinałem paintem wklejałem do programu. I mnastę pna I następna.

Nie próbójcie robić Corelem Wychodzą straszne, a Robota Strasznie żmudna.

ALe ja żadnej z moich czcionek nie skończyłem. Za dużo znaków--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0