Dla czego mój komputer jest cały udostępniony?

0

Cześć.
Tytuł brzmi jakbym się komputerami bawił od wczoraj - wiem.

Wczoraj dzięki pomocy @youmound i @Mr.YaHooo poznałem ścieżki UNC.
Wpisałem, w windowsowym menadżerze plików, taką ścieżkę prowadzącą do mojego drugiego komputera podpiętego do sieci lokalnej.
Mogłem swobodnie przeglądać zawartość wszystkich partycji.
Myślałem że mam dostęp, ponieważ mam na drugim włączony remoting (Enable-PSRemoting) a na głównym dodałem ten drugi do 'Trusted Hosts'.

Myliłem się.

Gdy wyłączyłem remoting, usunąłem komputer z 'Trusted Hosts' a nawet ustawiłem profil sieciowy na publiczny - zauważyłem że cały czas mam dostęp!
Już nie przez konsolę ale dalej przez menadżer plików.
Oba komputery mają taki sam login i hasło.
Gdy próbowałem się połączyć w taki sam sposób z czyjegoś komputera w tej samej sieci lokalnej - zostałem poproszony o dane do logowania

Czy wiecie jak to jest możliwe?

3

Oba komputery mają taki sam login i hasło.

Ja myślę że to jest przynajmniej część powodu.

0

Komputery w tej samej sieci. Więc się widzą nawzajem .

A dane logowania bo windows zresztą linux też będzie wymagał autoryzacji.
Zresztą nie tylko do systemu (rdp), do plików też (ftp, utp, itd, itp.)

0

To przed czym mnie ten profil publiczny chroni? Miałem być niewidoczny ale jednak jestem.

0

Jak coś jest publiczne to nie jest niewidoczne...

I dalej mówimy o sieci wewnętrznej.

ustaw sobie sieć prywatną wobec tego

0
adams0 napisał(a):

To przed czym mnie ten profil publiczny chroni? Miałem być niewidoczny ale jednak jestem.

Profil publiczny to po prostu inne ustawienia firewalla - ale można sobie to pozmieniać (jest takie kliknięcie w Windows, które to powoduje m.in.), że SMB jest dostępne również na profilu publicznym. Ale ogólnie to uruchom sobie "Windows Firewall with Advanced Security" i tam możesz skonfigurować, aby nie działało albo działało odpowiednio.

Natomiast komenda (albo ustawienie tego ręcznie w Rejestrze): reg add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\system /v LocalAccountTokenFilterPolicy /t REG_DWORD /d 0 /f wyłączy ci ten dostęp po c$ (wymaga restartu) - nowsze Windows instalowane na czysto mają tak domyślnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1