Rasberry pii jako tv box?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-12-08 19:59

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 34 sekundy temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

3

Przegrałem walkę z ogarnięciem czteroletniego tv boxa by współpracował z obecnymi serwisami. Siedzi na andku 4.4.2 i nic już tam nie idzie zainstalować nowszego. Niby jest to układ amlogic s805 ale żaden linux dla arm który miał to wspierać nie chciał bootować i tak 10h poszło "tam gdzie nie dochodzi światło".

Szukam więc czegoś co mnie znowu nie zaskoczy za 3-4 lata że nie mogę odpalić hbo czy netflixa bo masz za stary system, więc chce by był to sprzed który ma bezproblemowe wsparcie normalnych systemów, a nie androida, który po raz kolejny przypomniał czemu go nienawidzę. Po przejrzeniu rożnych opcji wychodzi, że najtańszym i najmniejszym (ma być to niewielki sprzęt) było by właśnie rasberry pii 4b. Kwestia czy tak jest rzeczywiście? Ma ktoś jakieś doświadczenia z robieniem czegoś takiego na tym układzie? Na necie sa rożne opinie. chciał bym by nie było problemów z obrazem (w tym w 4k) i dźwiękiem. Ewentualnie czy macie jakieś inne propozycje?

A gdzie te komentarze co tu były? - kzkzg 2019-12-08 22:48
@kzkzg: a gość się popłakał i poprosił o usunięcie posta no i Shalom mu usunął - mr_jaro 2019-12-08 22:49
Wyjątkowo uczuciowy fanatyk. Zazwyczaj są twardzi i wulgarni, a nie delikatni i płochliwi. - somekind 2019-12-09 00:39

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 00:36

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

2

A stary laptop nie wystarczy ;) ?
Przez lata trochę sprzętów zostaje. Np. jeden lapek mam na stałe podłączony do TV...

Na Raspberry Pi 3 (pewnie i 4) można łatwo postawić retro-konsolę do gier.
Co do filmów, to nie próbowałem. Ale wiedz, że nawet jaki Ci coś się nie spodoba, to są takie alternatywne zastosowania dla Raspberry Pi, więc ze sprzętu będzie i tak pożytek :)

"Normalny" system do Raspberry Pi to by był Raspbian:


A czy uciągnie 4k... Pewnie zależy od kodowania ;)

Mi wystarczy 720p do znośnego oglądania, a 1080p to aż za dużo :D

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 00:44

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 34 sekundy temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

0

@Spine: Właśnie jedyny stary lapek którego mam to jest w użyciu na co dzień jako wsparcie, więc tak czy tak bym musiał kupić. Tani używany lapek to był w sumie pierwszy pomysł, ale potem zacząłem drążyć temat kompów htpc/mini itx a na koniec doszedłem do rasberry. Niżej już nic ciekawego nie było :D Poza tym jest trochę problem z 4k netflixowym na starym sprzęcie. Z tego co wyczytałem są dość spore wymogi spowodowane zabezpieczeniami przed kopiowaniem, także by musiał być chociażby jeden z najnowszych procków w nim.

Edit. co do rasbiana to wiem, ale widzę, że typowo pod rasberry jest też libreelec, system typowo pod tv boxy https://libreelec.tv/raspberry-pi-4/ natomiast pewnie na początek został by rasbian bo nie wiem czy czasem nie strzeli mi do głowy robić na tym więcej niż tylko oglądanie filmów.

edytowany 1x, ostatnio: mr_jaro, 2019-12-09 00:47

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 05:49

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 13 minut temu

1

Jedyne sensowne rozwiązanie to mały Intel NUC. Mam od 3 lat z i5 ssd i 4gb ram. Wszystko chodzi. Zauważ, że tv boxy to głównie shit na androidzie tabletowym a na to np nc plus go nie ma bo dają na telefony i PC - na TV masz mieć satelitę. Po prostu zapobiegają tak wewnętrznemu kanibalizmowi, Rpi to płytka developerska i musiałbyś wszystko dorobić plus konfig a kostki intela maja to wszystko ootb a i retro konsole na tym dobrze chodzą, jakieś gierki na PC etc.

edytowany 1x, ostatnio: somedev, 2019-12-09 05:50
Ale co bym musiał dorobić? Z tego co widzę to intel nuc ma niewspierany procek dla 4k netflixowego i kosztuje 700zł więcej. - mr_jaro 2019-12-09 14:11
Wszystko ;p No obudowa, chłodzenie, jakieś zasilanie, system postawić, może jakieś SSD dokupić i kontroler... Co do kompatybilności - przecież Netflix wymaga procesorów 7 generacji Core, a do NUC takie i nowsze pakują. - somedev 2019-12-09 14:16
@somedev: zestaw pi 4b 2gb, + zasilacz + karta pamięci (z noob) + obudowa z aktywnym chłodzeniem + kabel hdmi + mini klawiatura z touchpadem na stronie botlanda kosztuje łacznie ~400zł - mr_jaro 2019-12-09 14:20
Napisałem, sensowne rozwiązanie a nie tanie ;p Fakt, ja mojego NUC'a kupiłem za 2200zł ale nie żałuje. Odtworzy wszystko, w zasadzie wszystko na nim zrobię. Od 3 lat bezobsługowy. Podłączyłem i działa. - somedev 2019-12-09 14:25
@somedev: no jasne, jeśli bym potrzebował czegoś więcej to pewnie bym o tym pomyślał, a tak to już lepiej jakiegoś chromebooka kupić pewnie :p to ma służyć tylko do filmów. Przez 90% czasu to nawet nie ja bede tego używał. - mr_jaro 2019-12-09 14:27

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 10:04

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

1

JA ostatnio odkrylem ze xbox sie wysmienicie sprawdza :P

dobry pomysł, ale chyba kupowanie konsoli tylko po to by oglądać filmy mija się z celem, a używka 360 raczej nie pociągnie 4k :p - mr_jaro 2019-12-09 14:21

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 11:34
Administrator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 16 minut temu

Lokalizacja: Poznań

1

Nie wiem jak nowe, ale testowałem kiedyś XBMC na swojej malinie 2.0 B (więc obecnie już wiekowe) i o ile film nawet FullHD chodził płynnie, o tyle można było osiwieć by do niego dotrzeć. Sam interfejs zajmował ~90% CPU (strach pomyśleć co w nim tak niewydajnego), responsywność i przechodzenie przez kolejne ekrany by w końcu wybrać film to jakby odpalić Quake na 386, dramat w 3 aktach.

Dlatego szukając odpowiedzi na swoje pytanie nie ograniczaj się tylko do pytania czy to odpali film, bo to jest wspomagane sprzętowo i może nie być z tym problemu. Spojrzałbym szerzej, czy używalność tego będzie przyjemna. Dla mnie nie była i dlatego pod rzutnik nadal mam podpiętego 12 letniego Della na WinXP - poza silnie spakowanymi .mkv radzi sobie ze wszystkim ;)


edytowany 2x, ostatnio: Marooned, 2019-12-09 11:35
Pokaż pozostałe 5 komentarzy
aż sprawdziłem czy Quake pójdzie na 386. wychodzi na to że gra odpali, ale z 1 fps i mało kto miał chyba dość RAMu (16 MB?) na 386 - Azarien 2019-12-09 16:44
Ha, ja na początku miałem 4x1MB i dokupiłem potem 16, więc miałem 20MB RAMu na moim 386 DX/40. Co ciekawe, procesor był wlutowany w płytę i bez chłodzenia, a koprocesor 387 był na podstawce :) I miałem na tym Win 3.11 i 3D Studio r4, ale dysk miał 52MB, więc jak byłem pod Win i chciałem 3ds, to musiałem wyjść z Win, spakować katalog Win arj (chyba najlepiej pakował w tamtych czasach), skasować Win(!), rozpakować 3ds, skasować 3ds.arj by było miejsce na swap file i dopiero odpalić 3ds. A potem odkryłem Stackera (pakowanie w locie, Win i 3ds mieściło się rozpakowane). - Marooned 2019-12-10 11:15
oo to ja zaczynałem od 486, 100 Mhz i 500-megowego dysku ;-) takiej kompresji w locie używałem jeszcze w czasach XP jak mi miejsca na dysku zaczynało brakować… a nawet na tym kompie z Win10 i 900 GB wolnego wciąż mam spakowane niektóre katalogi (partycje były kopiowane na kolejny coraz to większy dysk, więc atrybut "skompresuj" zostawał, a nie miałem potrzeby tego czyścić). zastanawia mnie czy na takim 386 kompresja spowalniała (bo CPU) czy przyspieszała (bo mniejsze IO) operacje dyskowe? - Azarien 2019-12-10 22:51
To było w podstawówce, ale nie pamiętam, bym narzekał. Nawet jeśli spowolniło (a nie dzwoni mi), to i tak było to szybsze niż zabawa z arj. - Marooned 2019-12-11 11:30
to mi przypomniało najgorszego kompa którego jako „informatykowi” przyszło mi „naprawiać”. to było jakieś wczesne Pentium z 8 MB RAM, ale na tym Windows 98 z kompresją i jakimś antyvirem w tle. Masakra. (wyłączyłem wtedy av z tego co pamiętam i było lepiej..) PS. drugie miejsce zajmuje XP na 64 MB. - Azarien 2019-12-11 11:48

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 13:39

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

0

ja mam od paru lat na celeronie J1900 (płyta itx z wlutowanym prockiem bez wentylatora) + 4GB Ram + dysk SSD chyba 4GB a na tym KODI i śmiga


Chcesz pomocy - pokaż kod - abrakadabra źle działa z techniką.
a działa 4k netflixowe? bo to raczej stary procek i jakie koszty tak by mieć coś w mikroobudowie? - mr_jaro 2019-12-09 14:24
nie wiem czy 4k działa bo nie mam na czym sprawdzić. Niby działa na nim 4k blu-ray. Z tego co pamiętam to płyta + ram + hdd kosztowało mnie coś koło 400zł. Do tego obudowa + zasilacz ale to już kwestia gustu. Płyta była w kilku wersjach - min. z wbudowaną przetwornicą do zasilania z zasilacza 12V i/lub z kartą wifi. Ja brałem bez wifi i bez zasilacza bo miałem obudowę z zasilaczem. - abrakadaber 2019-12-09 15:57

Pozostało 580 znaków

2019-12-09 16:06

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Przy RPi koniecznie przetestuj docelowe rozdzielczości: https://www.enricozini.org/bl[...]-2560x1440-screen-resolution/

Pozostało 580 znaków

2019-12-11 14:17

Rejestracja: 10 miesięcy temu

Ostatnio: 1 godzina temu

2

Obecnie za 150zł można na GB kupić takie pudełko z 4GB RAM-u i wg komentarzy odpala 4k: https://www.gearbest.com/tv-b[...]ly_1002_191210_1575982565_t19

Sam kupuję raz na dwa lata sobie takiego chinola w okolicach 100zł (2GB RAMu) i wystarcza do FHD - podłączam tylko myszkę bezprzewodową. Kupuję co dwa lata nowy bo szkoda zabawy z próbą updatu Androida - ostatnio straciłem na tym kilka godzin a box i tak wstawał po reboocie w poprzedniej wersji. Czekam właśnie na dostawę tego oto: https://www.gearbest.com/tv-b[...]9_g77&eo=PJAEKYE4TP0LC8BC miałem poprzednią wersję na androidzie 7 i działała elegancko.

p.s. wiadomo że box od Xiaomi będzie lepszy, ale i droższy, przynajmniej 250zł

edytowany 2x, ostatnio: Przem Cio, 2019-12-11 14:20

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0