Jakie dane trzymać na HDD, a jakie na SSD?

Odpowiedz Nowy wątek
2017-12-30 00:33

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

System stoi na SSD (250GB). Obecnie zawiera wszystkie dane (Pulpit, foldery typu Dokumenty, Pobrane, Muzyka itd). Co polecacie poprzepisywać na HDD (500GB), a czego nie?
Programy użytkowe typu VS mam oczywiście na SSD, a pliki projektów najlepiej trzymać gdzie?
Z góry dzięki za porady.

Pozostało 580 znaków

Wielki Kottt
2017-12-30 07:08
Wielki Kottt
1

Na HDD zdecydowanie warto trzymać wszelakie projekty i dokumenty. Ponadto, kłania się tutaj również jakaś chmura jako kopia zapasowa. Dodatkowo można przenieść muzykę, filmy, programy drugiego sortu, gry (chyba, że zależy Ci na czasie ładowania np. takiego Wieśmina 3) etc.

Pozostało 580 znaków

2017-12-30 09:55

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

1

Filmy, muzyka, pobierane pliki - to powinno z pewnością być na HDD. Duże pliki, których nigdy nie edytujesz. Szkoda na nie miejsca na SSD, a zysk z tego żaden.

Projekt bieżący trzymałbym na SSD (z kopią na HHD), archiwalne na HDD. Bo raczej nie pracujesz na wszystkich na raz…

Pozostało 580 znaków

2017-12-30 10:41

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 18 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

1

najlepiej wszystko na SSD :) HDD to faktycznie tylko filmy, iso, jakis backup, obecnie SSD są wytrzymalsze od klasyków, jedynie cena hamuje, obecnie to złodziejstwo


Pozostało 580 znaków

2017-12-30 10:58

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

Lokalizacja: Warszawa

1

Ja mam zamiar kiedyś dokupić RAMu i zrobić ramdisk na którym będę trzymał aktualne projekty. To powinno nieźle przyśpieszyć rebuild i ładowanie solucji.

Pozostało 580 znaków

2018-01-01 03:54

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

A jeszcze jedno pytanie.
Mam 3 partycje po 250 GB (1 x SSD, 2 x HDD).
Jeśli główny dysk z systemem padnie to chciałbym, aby HDD mógł go zastąpić w każdej chwili - w tym celu została mi jedna wolna partycja 250GB na HDD.
Czy da się zrobić tak, aby np. co tydzień automatycznie robiła się kopia zapasowa systemu na wolnej partycji HDD - abym ja nie musiał co tydzień robić tego ręcznie ? (Nie chodzi mi o obraz tylko klon. Czyli powiedzmy, że SSD pada i mogę w jego miejsce włożyć HDD i nie tracę żadnych danych, jestem na etapie ostatniej kopii z SSD). Orientuje się ktoś?
Jak się nie da to doradźcie mi co zrobić z tą wolną partycją. :)

Pozostało 580 znaków

2018-01-01 10:03

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Masz, baw się: https://www.partition-tool.co[...]on-manager/partition-copy.htm :D

Pozostało 580 znaków

2018-01-01 11:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

0
Greg1 napisał(a):

Jeśli główny dysk z systemem padnie to chciałbym, aby HDD mógł go zastąpić w każdej chwili - w tym celu została mi jedna wolna partycja 250GB na HDD.
Czy da się zrobić tak, aby np. co tydzień automatycznie robiła się kopia zapasowa systemu na wolnej partycji HDD - abym ja nie musiał co tydzień robić tego ręcznie ? (Nie chodzi mi o obraz tylko klon. Czyli powiedzmy, że SSD pada i mogę w jego miejsce włożyć HDD i nie tracę żadnych danych, jestem na etapie ostatniej kopii z SSD). Orientuje się ktoś?
Jak się nie da to doradźcie mi co zrobić z tą wolną partycją. :)

Doh, od tego jest RAID1.


Pozostało 580 znaków

2018-02-11 23:17

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Ja trzymam wszystkie projekty na SSDku

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0