Działa tylko google i facebook

0

Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z laptopem Dell Inspiron.
Działa w nim tylko google, facebook i youtube mimo że na pasku widnieje normalnie że internet jest dostępny (bez żadnego wykrzyknika).
Próbowałem na zewnętrznej karcie sieciowej (podpiętej pod usb), zmiany DNS na IPv4 na 8.8.8.8 i 8.8.8.4 oraz przeinstalowania sterowników do sieciówki.
Próbowałem też przeskanować antywirusem (kaspersky) oraz naprawić system z płyty windows 7.
Na innych laptopach internet działa bez problemu. Na tym nie ma ani przez wifi ani po kablu.
Internet od UPC.
Może ktoś ma jakieś pomysły?

0

Próbowałeś na innym kompie? Próbowałeś pingować konkretne adresy IP? jeśli to windows to zrób tracert do np onetu. Sprawdź plik hosts (windows\system32\etc\drivers) (mogłem pomylić kolejność folderów)

0

Zainstaluj inną przeglądarkę i sprawdź na niej.
Jak zadziała, to masz np jakiś blocker w przeglądarece.

Jeżeli to nie pomaga, to odpal na tym kompie jakieś livecd i spprawdź tam.
Jak zadział, to znaczy, że masz coś co blokuje na kompie.

poniże mało prawdopodobne:
Jeżeli i to nie pomaga, to sprawdź czy w sieci nie jesteś przypadkiem na vlanie który ma ograniczenia tylko do tych stron(np kolega robi pranka).
Inne kompy mogą działać, bo są np wpięte w inny port switcha, albo pod inne vifi.
Ten konkretny może też być identyfikowany po czymś innym.

BTW: co konkretnie znaczy, że strony nie działają?
Dostajesz jakiś komunikat, timeouta czy coś?

Sprawdź czy możesz się na te strony wbić konsolowo(nawet wget), albo przynajmniej pingnij czy w ogóle je widzisz.

0

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\KASIA>tracert google.pl

Śledzenie trasy do google.pl [2a00401b:2003]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

1 5 ms 4 ms 8 ms 2a02c541ce35fe25:7fcd
2 45 ms 29 ms 58 ms 2a020:1
3 * * 12 ms 2a0248000:1
4 20 ms 59 ms 58 ms 20012c00:8034
5 64 ms * 19 ms 20012c00:8035
6 13 ms 51 ms 50 ms 2001100:29
7 * * 9 ms 20010:1
8 17 ms * 11 ms 20010:c2f
9 11 ms 39 ms 20 ms waw02s13-in-x03.1e100.net [2a00401b:2
003]

Śledzenie zakończone.

C:\Users\KASIA>tracert onet.pl
Nie można rozpoznać nazwy systemu docelowego onet.pl.

C:\Users\KASIA>ipconfig

Konfiguracja IP systemu Windows

Karta Ethernet Połączenie lokalne 3:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej 3:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2a02c541:7
Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2a02c541e9b062c5:6db1
Tymczasowy adres IPv6 . . . . . . : 2a02c541811b51c:cc02
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80:a16b6db1%48
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.109.177
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : fe80:40ff7fcd%48

Karta tunelowa Reusable ISATAP Interface {E4021364-D429-429E-979C-03CB2170294C}:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta tunelowa Połączenie lokalne* 31:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta tunelowa isatap.{7A238693-D64B-484D-98A5-460DAC6A9728}:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta tunelowa isatap.{1544046B-3048-425A-8D56-CCF9709A8199}:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta tunelowa isatap.{CDB6A2AF-BCB9-4CA0-9B41-B5180100951B}:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta tunelowa isatap.{240975E5-598C-44E9-B576-5D5D7D3773F6}:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Sufiks DNS konkretnego połączenia :

C:\Users\KASIA>ping onet.pl -t
Żądane polecenie ping nie może znaleźć hosta onet.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę.

0

Na innych przeglądarkach to samo, wyskakuje nie można wyświetlić strony.
Plik hosts:

Copyright (c) 1993-2009 Microsoft Corp.

This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.

This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each

entry should be kept on an individual line. The IP address should

be placed in the first column followed by the corresponding host name.

The IP address and the host name should be separated by at least one

space.

Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual

lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.

For example:

102.54.94.97 rhino.acme.com # source server

38.25.63.10 x.acme.com # x client host

localhost name resolution is handled within DNS itself.

127.0.0.1 localhost

::1 localhost

Na ubuntu normalnie działa

0

@Ideccio69:

  1. Na wszelki wypadek zrestartuj router - mało prawdopodobne, że pomoże, ale nie zaszkodzi
  2. Sprawdź co zwraca polecenie: ping 213.180.141.140

Jak na ubuntu i innych kompach działa, to widać problem jest gdzieś na systemie, czy to w konfiguracji, czy w jakimś dziwnym malware.
Jak ten ping z punktu 2 przejdzie to znaczy, że w jakiś sposób Windows olewa ustawienia DNS, więc będzie wiadomo czego szukać.
To olanie DNS wydaje mi się najbardziej pasować, ale sprawdź jeszcze tym pingiem.

0

Reset routera nic nie dał, pod spodem ping

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\KASIA>ping 213.180.141.140

Badanie 213.180.141.140 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=15ms TTL=58
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=17ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=14ms TTL=58

Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1
(25% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 14 ms, Maksimum = 17 ms, Czas średni = 15 ms

C:\Users\KASIA>

0

Ostatnio UPC przepina bez wiedzy klientów ich routery z ipv4 na ipv6. Mi to wygląda na to ze UPC coś psuje, sprawdz na Windowsie czy masz włączony protokół ipv4 i czy jest dobrze skonfigurowany. Bo adres 169...oznacza problem

0

na ipv4 i na ipv6 uzyskaj adres ip oraz uzyskaj adres serwera dns automatycznie. Próbowałem zmienić dns na 8.8.8.8 i 8.8.8.4 ale nic to nie zmienia działa tylko jak wcześniej. Aktualizacje (windows update) ściąga normalnie

0

@Ideccio69:
Skoro ping po ip przeszedł, a po domenie nie, to na 100% jest coś z DNS.
Gdyby jeszcze na ubuntu nie działało, to mógłbym podejżewać coś na sieci, ale skoro to jest tylko na tym jedny konkretnym windowsie, to zdecudowanie coś Ci te dsny blokuje.

Spróbuj jeszcze zainstalować wiresharka włączyć nagrywanie i wtedy:

  • W przeglądarce wejść na facebooka(nawet bez logowania) i na na googla(bo one działają, więc będą grupą kontrolną)
  • Wejść w przeglądarcę na stronę onet.pl (jak nie wejdzie to też spoko, ale sprawdź)
  • W pasku adresu przeglądarki wpisać 213.180.141.140

Po tym wszystkim przejdź do wiresharka, wyłącz nagrywanie i zapisz to co się nagrało do pliku, a plik załącz w tym temacie.

To pomoże określić na jakim etapie jest to blokowanie.
Czy już po odpowiedzi serwera DNS czy, zapytanie do serwera wcale nie trafia.
Jeżeli nie trafia, to może to być jakaś pozostałość po antywirusie z firewallem, albo jakiś program do "kontroli rodzicielskiej".

Na win 8, pamiętam, że miałem taki problem z windowsowym firewallem, że ustawienie ma managerze, że ma być wyłączony nie wpływało na ustawienie w rejestrze(czy gdziekolwiek win8 to sobie zapisywał) więc musiałem poszukać jak wyłączyć to skutecznie.
To tylko taki przykład, który raczej nic nie wniesie, ale tylko pokazuje jakie duperele mogą na to wpływać.

0

Spakowałem bo nie chciało dołączyć.
Mam nadzieję że o to chodzi.

0

Dzisiaj wieczorem powinienem mieć chwilę, to zobaczę, co to może być.

Tak na szybko, to może faktycznie być coś z tym, że IPv6 jest jakoś źle skonfigurowany, ale to muszę jeszcze się wczytać.

0

Ok

0

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1