Problem z instalacją sterowników do hybrydowej karty graficznej na Debianie

0

Chcę zainstalować system Debian GNU/Linux 8 Jessie na nowym laptopie MSI GL62 lecz niestety napotkałem problemy ze sterownikami do karty NVIDIA GeForce GTX950M i Intel HD Graphics 530. Mam dwie karty graficzne w laptopie, właściwie to układ typu hybrid card. Oto wynik wykonania komendy lspci:

hubot@debian:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 1910 (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 1901 (rev 07)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 191b (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Device a12f (rev 31)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Device a131 (rev 31)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Device a13a (rev 31)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Device a103 (rev 31)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Device a110 (rev f1)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Device a113 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Device a14e (rev 31)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Device a121 (rev 31)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Device a170 (rev 31)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Device a123 (rev 31)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation Device 139a (rev a2)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Device 3165 (rev 81)
03:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet (rev 10)

Próbowałem instalować bumblebee ale skutkowało to tym, że Debian przestał się uruchamiać i nie działa ctrl+alt+f1-f7. Nie wiem czy ma znaczenie robienie sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade przed instalacją sterowników. Próbowałem również instalować pakiet nvidia-driver ale to się kończyło wywaleniem menedżera X i pokazywało mi gnome jak już się udało menedżera X doprowadzić do porządku "oh no something has gone wrong". Korzystam z repozytoriów jessie/stable. Mam również dodane repozytoria jessie-backports.
Oto mój plik /etc/apt/sources.list:

## podstawowe repozytorium
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main contrib non-free

## uaktualnienia bezpieczeństwa
deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free

## często uaktualniane pakiety, np. dotyczące
## filtrowania spamu czy skanowania antywirusowego
deb http://ftp.pl.debian.org/debian stable-updates main contrib non-free

## backporty - programy przepakietowane dla stable z testinga
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free

## deb-multimedia - dodatkowe kodeki, odtwarzacze, etc.
deb http://www.deb-multimedia.org/ stable main non-free

## VirtualBox - oprogramowanie do wirtualizacji
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian jessie contrib

Czy upgrade debiana do testinga pomógłby w zainstalowaniu sterowników do karty NVIDIA GeForce GTX 950M i Intel HD Graphics 530? Próbowałem kombinować w /etc/X11/xorg.conf ale to nic nie dawało. Ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły jak zainstalować te sterowniki?

0

Jak chcesz zainstalować 2 sterowniki na raz? Jak będzie to działać?

0

To jest układ typu hybrid card.

0

Na otwartych/Nouveau nie działa?

0

Ja bym tego nie próbował nawet robić na Debianie, szkoda czasu. Jesli z google nie byłeś w stanie tego naprawić to tu nikt magicznych sposobów Ci nie poda.

0

Po pierwsze, używaj Sida z najnowszym kernelem Aptosid. Grzebiesz teraz w starociach. Po drugie, użyj Bumblebee z otwartymi sterownikami najpierw, czytałeś to? https://wiki.debian.org/Bumblebee

W ostateczności możesz wyłączyć w Biosie Nvidie i jechać normalnie na Intelu, sterowniki wbudowane więc nic nie musisz robić

0

Zaaktualizowałem Debiana do testinga, zainstalowałem bumblebee z otwarto-źródłowymi sterownikami i mam teraz taki problem z gnome że po zalogowaniu się widnieje czarny kursor na szarym tle i nic nie idzie ruszyć myszką ani wejść na tty. Sposoby z google nie pomagają a polecenie startx wiesza system. Chcę używać nvidii i nie zamierzam w biosie wyłączać jej.

0

Zreinstalowałem całkowicie Debiana. Najpierw zaaktualizowałem go do testinga, potem zainstalowałem sterowniki do nvidii komendą apt-get install nvidia-driver nvidia-kernel-dkms bumblebee-nvidia primus a następnie zalogowałem się z display managera Gnome on Wayland. Inne menedżery niestety nie chciały mi działać. Menedżer X11 wyświetlał czarny ekran po zalogowaniu a Gnome i Gnome Classic wyświetlały czarny kursor na szarym tle i nie dało nic się z tym zrobić. Dopiero menedżer Gnome on Wayland pozwolił normalnie korzystać z Debiana.

Oto wyniki poszczególnych komend:

root@debian:# dmesg

https://paste.debian.net/928270/

root@debian:</del># dpkg -l | grep linux-headers-$(uname -r)

https://paste.debian.net/928273/

root@debian:# dpkg -l | grep nvidia

https://paste.debian.net/928274/

root@debian:</del># modinfo nvidia

https://paste.debian.net/928275/

root@debian:# glxinfo | grep OpenGL

https://paste.debian.net/928276/

root@debian:</del># cat /var/log/Xorg.0.log

https://paste.debian.net/928277/

root@debian:# cat /var/log/Xorg.0.log.old

https://paste.debian.net/928280/

root@debian:</del># cat /var/log/Xorg.8.log

https://paste.debian.net/928279/

root@debian:~# cat /etc/apt/sources.list

https://paste.debian.net/928281/

Wydaje się że polecenie optirun działa jak np. wpiszę optirun firefox. Co sądzicie o mojej konfiguracji? Czy udało mi się skonfigurować system tak aby współpracował z kartą Intela i NVIDIA? Aha, i jak ustawić Gnome on Wayland domyślnym display managerem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1