Jaki serwer NAS i dysk sieciowy

Odpowiedz Nowy wątek
2017-02-08 13:44

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Witam

Proszę o pomoc w wyborze serwera NAS i dysków sieciowych do niego. Obecnie w firmie mamy jeden dysk sieciowy który strasznie zwolnił, a folder w którym mamy ponad 30 tyś zdjęć produktów wczytuje się bardzo długo a praktycznie cały czas i nie potrafi do końca się załadować. Każdy kto w firmie korzysta z folderu ze zdjęciami ma włączone miniatury bo w sumie jest to potrzebne do pracy.

I tu pytanie czy do serwera NAS możemy zainstalować SSD czy raczej nie praktykuje się takich rzeczy?

Dobrze by było żeby była możliwość jakiś backup'ów np. co tygodniowych żeby dbać o bezpieczeństwo danych.

Co do budżetu to jeszcze się nie zastanawialiśmy ale chodzi żeby sprzęt był jak najbardziej niezawodny bo wiadomo że nawet najdroższy sprzęt nie gwarantuje tego.

Ogólnie na dysk zapisujemy zdjęcia produktów, bazę danych z Subiekta i pliki biurowe.

Czy możecie coś zaproponować?

Pozostało 580 znaków

2017-02-08 14:19
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 57 sekund temu

Lokalizacja: Wrocław

0

NAS = dysk sieciowy + dodatki.

  1. Jaki budżet?
  2. Chodzi o backupy danych z NASa, czy backupy z komputerów pracowników na NASie?

"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2017-02-08 14:38

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Warszawa

0

SSD w NAS'ach z tego co wiem da się używać - ale z racji ograniczonej ilości zapisów uderzyłbym lepiej w zwykłe HDD przystosowanie do ciągłej pracy w nasach. Napisz ile osób korzysta jednocześnie z tych fotek i ile te fotki zajmują łącznie miejsca?.

Btw macie na serio 30k fotek w jednym folderze? Mam nadzieję, że nie, bo przecież proste katalogi powinny wam załatwić temat miniaturek.

Temat backupów jest jak najbardziej możliwy - można nawet wypróbować takie rozwiązanie - 2xSSD w RAID0 stosowane do odczytu fotek i 2 HDD w RAID1 stosowane jako backup wszystkiego co można

Myślę, że nawet 2HDD w RAID1 rozwiążą problem wydajności odczytu. - somekind 2017-02-08 15:13

Pozostało 580 znaków

2017-02-08 15:34

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0
  1. Budżet do 3 tyś ze wszystkim
    2 Backup danych z NAS

W sumie zajętego miejsca mamy 800gb
Wszystkich zdjęć to ponad 40k
Teraz w folderze podzieliłem na foldery po 10k

To czyli lepiej HDD? A może SSD jako pierwszy a dysk NAS na backup HDD?

Myślałem o czymś takim http://allegro.pl/dysk-ssd-wd[...]2-5-sata-iii-i6561399025.html

edytowany 3x, ostatnio: LynxBings, 2017-02-08 15:46

Pozostało 580 znaków

2017-02-08 16:26
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 57 sekund temu

Lokalizacja: Wrocław

1

Za 3k możesz mieć Synology DS216 + 2 x WD Red 4TB. Postawić to w RAID1, to będzie i wydajnie, i w miarę bezpiecznie. Pozostaje jedynie kwestia backupu - chcesz go robić na dysk po USB czy do chmury?

Użycie SSD nie ma żadnego sensu, HDD i tak są wielokrotnie szybsze niż LAN.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Przy gigabicie już jest gorzej... tym bardziej jak kilku userów ciągnie coś. A oprócz Ds216 - mogę polecić DS416Play (wincyj ramu, procek lepszy i istnieje mozliwosc rozbudowy). Dyski 2x3tb i w 3k pln się zmieści człowiek. - axelbest 2017-02-08 16:28
Tak, pisałem o gigabicie - dyski szybciej dostarczą dane niż skrętka je prześle. - somekind 2017-02-08 16:33

Pozostało 580 znaków

2017-02-08 19:05

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Masz jeden lub oba z problemow ponizej:

  • duza ilosc plikow w folderze powoduje ze obecny dysk sieciowy musi je indexowac przez co generuje duzy ruch po dysku (io seek) i w efekcie zwalnia
  • duza ilosc plikow powoduje ze w gre wchodzi opoznienie samego protokolu przy wczytywaniu miniaturek, ktorym podejrzewam jest CIFS czy tam Samba

Zanim kupisz nowy NAS zrob test czy jak uzyjesz SSD to wyeliminujesz pierwszy problem. Jezeli tak to masz dwie opcje zalezne od budzetu:

  • kupic nowy NAS i wsadzic same SSD, przy 800GB z jakimkolwiek zapasem i w miare rozsadnym budzecie bedziesz potrzebowal 3x 512GB w RAID5
  • w przypadku jak bedziesz mial sporo wiecej niz 800GB to kupic nowy NAS/Server, postawic cos z ZFS na dyskach hdd z cache na ssd, ewentualnie kontroler raid ktory to wspiera

Jak test nie rozwiaze problemu, to pozostaje zmienic workflow i porozdzielac pliki tak aby nie bylo ich tysiace w jendym folderze.

Ile osob korzysta z tego NAS'a na raz?


Pozostało 580 znaków

2017-02-08 19:07

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0
somekind napisał(a):

Użycie SSD nie ma żadnego sensu, HDD i tak są wielokrotnie szybsze niż LAN.

HDD sa tylko delikatnie szybsze niz LAN, zakladam 1gbps wtedy pelna saturacja to ebdzie ok 100MB/s i TYLKO przy transferze blokowym,

Jezeli z dysku korzysta wiele osob naraz, czyli masz randomowy odczyt wtedy wydajnosc HDD zejdzie duzo ponizej przepustowosci sieci i czas skorzystac z albo wiekszej ilosci dyskow albo uzyc SSD, a w pewnym momencie jak rownoleglosc wzrosnie to dojdzie problem samej sieci i jej przepustowosc i opoznien, zwlaszcza przy malych plikach.


Pozostało 580 znaków

2017-02-08 20:04

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Poza tym.... czy próbowałeś może ogarnąć jakieś rozwiązanie programistyczne? Tzn. chodzi mi o to że skoro jest to w jakiejś sieci - można postawić prosty serwer, który zawierałby galerię miniaturek (np 64x64, 128x128, 256x256 oraz 512x512 tyle chyba powinno wystarczyć).

Następnie dorzuciłbyś może jakieś cache'owanie takich widoków?
Zastanawiam się czy to byłoby szybsze - bo z tego co wiem na normalnie w sieci lokalnej windowsy mają tendencję do dziwnego zarządzania miniaturkami - raz się załadują wszystkie, raz częściowo, po przejściu do innego katalogu plik thumbs.db - już nie zapamiętuje tego co było w poprzednim.... medzik :) Już nie mówiąc o wielu użytkownikach naraz.

Pozostało 580 znaków

2017-02-09 08:29

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. A czy można zrobić by było RAID1 i jako pierwszy dysk by był SSD gdzie korzystalibyśmy w sieci a na HDD zapis? Czy to raczej bez sensu i lepiej robić po prostu backup danych na dysk zewnętrzny? Bo chodzi mi o bezpieczeństwo danych. No i kwestia czy rzeczywiście SSD nie będzie szybszy niż sieć w firmie...

A czy na NAS'ie można postawić prosty serwer pod miniaturki?

edytowany 1x, ostatnio: LynxBings, 2017-02-09 09:00
RAID1 wymaga dwóch dysków, zapis danych odbywa się na oba - dzięki temu masz dwie kopie danych, co za tym idzie jest mniejsze prawdopodobieństwo ich utraty. Nie ma sensu przeznaczać w ten sposób dwóch różnych dysków, bo wolniejszy spowolni działanie szybszego, co będzie po prostu stratą. - somekind 2017-02-09 10:13
A czy oprócz tego Synology są jakieś warte uwagi serwery NAS? A co na np. QNAP TS-231P ? - LynxBings 2017-02-09 10:33
Nie mam doświadczeń z QNAP, sam w domu mam właśnie Synology. Ale z tego, co wiem, to QNAP to także renomowany producent. - somekind 2017-02-09 12:09

Pozostało 580 znaków

2017-02-09 11:37

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0
Wojciech87 napisał(a):

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. A czy można zrobić by było RAID1 i jako pierwszy dysk by był SSD gdzie korzystalibyśmy w sieci a na HDD zapis? Czy to raczej bez sensu i lepiej robić po prostu backup danych na dysk zewnętrzny? Bo chodzi mi o bezpieczeństwo danych. No i kwestia czy rzeczywiście SSD nie będzie szybszy niż sieć w firmie...

A czy na NAS'ie można postawić prosty serwer pod miniaturki?

Da sie, ale raczej nie w tanich NAS'ach. SSD jest do cachowania, HDD w RAIDzie na dane. Ewentualnie mozna poszukac kontrolera sprzetowego z cachowaniem na ssd, ok 3000pln.


Pozostało 580 znaków

2017-02-09 11:58

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Czyli generalnie na same dane to HDD a co z serwerem NAS czy oprócz tych dwóch modeli Synology co wcześniej podali jest coś warte uwagi w podobnej cenie? Tak żeby mieć dla porównania.

A czy istnieje coś takiego jak wbudowany antywirus w serwerze NAS dla urządzeń podpiętych do sieci lokalnej?

edytowany 2x, ostatnio: LynxBings, 2017-02-09 13:03

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0