MBPr 13.3 dla Programowania

0

Witam. Postanowiłem podjąć się nauki programowania, na chwilę obecną korzystam z książek i poradników (you tube, fora, itd). Staram się poznać podstawy różnych język ów, ale domyślnie chce programować na IOS i OS X. Dlatego planuje zakupić nowego Laptopa, jako że mój stary acer już dogorywa dodatkowo ma uszkodzony ekran.

Planuję zakupić Macbooka Pro 13.3 cala wersja z 2015 roku. Chciałem się zapytać jaka konfiguracja będzie odpowednia dla totalnego noobka w pisaniu kodu.
Specyfikacja jaka biorę pod uwagę wygląda następująco:

Procesor Intel Core i5-5257U (2 rdzenie, od 2.7 GHz do 3.1 GHz, 3 MB cache)
Chipset Intel Broadwell
Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1866 MHz)
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 8 GB
Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 0/0 (pamięć wlutowana)
Dysk twardy 128 GB SSD PCIe
Wbudowane napędy optyczne Brak
Typ ekranu Błyszczący, LED, IPS
Przekątna ekranu 13,3"
Nominalna rozdzielczość 2560 x 1600 (WQXGA)
Karta graficzna Intel Iris Graphics 6100

Z tego co czytałem powinno to wystarczyć ale w związku z brakiem możliwość późniejszej rozbudowy zastanawiam się jeszcze nad dwoma opcjami:
Wyboru modelu z lepszym procesorem (reszta identyczna) tj.: 2.9GHz Dual-core Intel Core i5, Turbo Boost up to 3.3GHz. lub 16 GB pamięci ram.

Dysk 128 GB powinien mi wystarczyć, jako że mam przenośny dysk 1 TB i w razie w. zawszę mogę dokupić kartę SDXC.
Dodam że posiadam również monitor 24' cale więc praca na dodatkowym/większym ekranie też wchodzi w grę.

Czy musi to być laptop? Tak. Obecnie dużo podróżuję, średnie 2 razy w tygodniu, rozdarty między dwoma miastami. Więc ta kwestia nie podlega dyskusji.

Więc czy jako początkujący programista wykorzystam 16GB ramu / czy może lepszy procesor? A może podstawowa konfiguracja wystarczy w zupełności.

Pozdrawiam

0

Komputer dobry, pod warunkiem podłączenia do zewnętrznego monitora. Programowanie na 13 calach to katorga.
Minus taki że brak możliwości rozbudowy, jak masz kasę to weź z 16GB RAM, na dłużej wystarczy. Dysk można rozszerzyć kartą SD lub dyskiem zewnętrznym.

0

ASUS UX303UA-R4049T-8 i7-6500U/8GB/240SSD/Win10 [CIACH!]
Nie przepłacaj za mac-a

0

Mam takiego w robocie, 16GB ramu i 512GB SSD.

Nie nadaje sie do programowania "na powaznie".

Otoz, jako programista przedewszystskim uzywasz klawiatury. Klawideska w makach to jest smiech na sali, atrapa klawiatury, porownywanie jej do np: ThinkPada czy nawet Della to obelga. Dodatkowo brak klawiszy funkcyjnych, lub sa one dostepne poprzez kombinacje bo niemilosiernie denerwuje.

Wydajnosc MBP to porazka, mimo 16GB ramu i sporego dysku ssd, ledwo radzi sobie z wirtualizacja, a o budowaniu bardziej skomplikowanych przypadkow z duza iloscia middleware zapomnij.

Dlatego jak chcesz robic hipsterskie projekciki w javascripcie lub klepac inne stronki, spoko moze wystarczy. Natomiast do programowania duzych systemow, to bardzo slaby sprzet.

Jedyna zaleta tego laptopa to dluga praca na baterii.

0

Postanowiłem podjąć się nauki programowania

Wydajnosc MBP to porazka, mimo 16GB ramu i sporego dysku ssd, ledwo radzi sobie z wirtualizacja, a o budowaniu bardziej skomplikowanych przypadkow z duza iloscia middleware zapomnij.

Mowa o początkującym który „postanowił podjąć się nauki” a ty o skomplikowanych przypadkach z wirtualizacją i „duza iloscia middleware”?

2

No to jak poczatkujacy, to niech sobie kupi dobry biznesowy laptop, poleasingowe sa tanie i mocne, a reszte kasy z budzetu na MBP przeznaczy na koks i kobiety.

0

Podstawowa zaleta MacBooka to system. Sprzętowo Maki nie są jakieś tam zarąbiste, ale nie są też do niczego. A bajki o braku klawiszy funkcyjnych nawet nie skomentuję.

0
MiL napisał(a):

Podstawowa zaleta MacBooka to system. Sprzętowo Maki nie są jakieś tam zarąbiste, ale nie są też do niczego. A bajki o braku klawiszy funkcyjnych nawet nie skomentuję.

Wybacz ale co w tym systemie jest zaleta? Nawet terminal jest sredni i instalowanie iTerma to norma, a brew to namiastka normalnego systemu pakietow i masa narzedzi nie jest w nim dostepna.
Brak Home/End/PgUp/PgDown/Delete w osobnym klawisz po prostu wk*wia.

Do tego niemal kazde narzedzie trzeba szukac i placic osobno. Nawet takie trywia jak automatyczne dopasowywanie okien do krawedzi ekranu. Praca na kilku terminalach to katorga.

To jest sprzet dla ludzi ktorzy udaja ze pracuja popijajac kawe w starbucksie, a nie dla inzynierow, ktorzy maja konkretne wymagania i soft do zbudowania.

0

A i ta zenujaca mina jak zapytasz fanboya makowego jak zamontowac dysk z NTFS lub otworzyc zasoby sieciowe. Nawet na darmowym ubuntu to lepiej dziala.

Retina troche ratuje, ale nadal to tani trik z wysokim DPI. Mak sie ewentualnie nadaje jak musisz czesto chodzic na spotkania, dlugo trzyma na baterii, skype dziala, office jako tako i touchpad jest ok.

Ale podejrzewam ze autor watki na razie nie bedzie musial sie uzerac z klientami.

0

Autor wątku napisał też że chce programować na iOS, więc pozamiatane.

0
MiL napisał(a):

Autor wątku napisał też że chce programować na iOS, więc pozamiatane.

A no, rozne ludzie maja preferencje seksualne, chociaz jeszcze nie jedna lze uroni jak obj-c czy swiftem wejdzie zbyt gleboko :v

0

jak chce pisac na ios to nie ma wyboru.
128 ssd to trochę mały, najlepiej 512 ale to drogie :/

nie demonizujcie tez mac'ów, ogolnie jest to dobry sprzęt.
np. mac z najwyzej polki kosztuje prawie tyle samo co konkurencyjny dell xps.

poza tym, wierze, ze mac 'po prostu dziala', w koncu OS jest robiony na zaledwie kilka konfiguracji.

0
Wybitny Orzeł napisał(a):

poza tym, wierze, ze mac 'po prostu dziala', w koncu OS jest robiony na zaledwie kilka konfiguracji.

Tym bardziej zadziwiające jest to, że potrafią wprowadzić update do systemu uwalający np. łączność wifi po wybudzeniu albo stery do grafiki. Zamiast wierzyć, poczytaj sobie ichnie forum.

0

No ok, nie uzywalem maka i tu mnie masz. To co nakazuje mi myslec logika to nie znaczy, ze fak jest faktycznie :p

0

Piękny off top się zrobił :) Apple jak zawsze wzbudza emocje. Czy pozytywne czy to negatywne. Zdecydowałem się na zakup wersji z i5 2.9 ghz 8gb pamięci 512 gb ramu, by móc postawić w przyszłości również windows do ew. testów oprogramowania. Jak już pisałem mam dostęp do 24 calowego monitora i moge pożyczyć ipada od dziewczyny to będą 3 ekrany :) Dziękuje za rady i uwagi. Pozdrawiam

0

512 GB RAMu! Dobra konfiguracja :D

0

Czy na mac booku da sie programowac na wszystkie platformy?
Czy da rade zrobic wirtualke windowsa\linuxa bez problemu?
Da sie z tego zrobic uniwersalna maszyne czy raczej nie?

Czy lepiej miec po prostu 2 maszyny. Jedna do iosa a drugi do reszty?

0

Na MacBooku możesz sobie normalnie zainstalować Windowsa obok OSX.

0

Ktoś polecał Lenovo, niestety to straszna lipa, psują się na potęgę (gorsze były chyba tylko Szajsungi). Lenovo mają dobry konfig za $$$ ale często trzeba latać do serwisu.

Z kolei laptop z LCD 13.3 cala nie nadaje się do domu, jeśli nie masz zew. monitora, klawiatury i myszy. Laptopy to komputery mobilne, do pracy w domu czy biurze nadają się średnio, zawsze wygodniejsze jest posiadanie desktopa. Co innego w "terenie" :)

0
MiL napisał(a):

Na MacBooku możesz sobie normalnie zainstalować Windowsa obok OSX.

hmm... czyli wychodzi na to, ze mac book to najbardziej uniwersalna maszyna heh ?
tylko chyba do programowania grafiki pewnie srednio sie nadaje ;]

@krzywy Krawiec - jakos mam od dawna Lenovo i nic z tych rzeczy sie u mnie nie dzieje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1