Wątek przeniesiony 2015-10-07 10:27 z Edukacja przez aurel.

Linux zaamiast Windows, ? zamiast .NET

0

Witam, od zawsze korzystam z Windowsa a od dwóch lat programuje w .NET.
Kolokwialnie mówiąc boli mnie używania Windowsa i chciałbym spróbować "czarów" Linuxa, którymi tak wszyscy się zachwycają i chwalą wyższość dla ludzi obezannych z informatyką.

Tak więc mówiąc, programuje w .NET. Po pracy i uczelni mam nie duże chęci kształcenia się z .NET, c# i ASP.NET MVC. I po prostu gram albo poznaje coś innego. Tak więc pomyślałem, że w pracy Windows + .NET a w domu mogę zapoznać się z czymś innym. No właśnie z czym.

Chciałbym uniezależnić się od Windowsa od Offica od Visual Studio.
Na Windowsa jest wspaniała platforma .NET i cudowny ASP.NET MVC.

A co na Linuxa? Czym się zainteresować by się nie nudzić i mieć perspektywy na przyszłość?

0

Zainteresuj się Javą i JVM.
To taka bliższa linuksiażom wersja .NET.

.NET na Linux? Większość ludzi zapyta: a po co? Po co podrabiać coś co jest dobre? (.NET na Windows)

Office: Libre Office, Apache Open Office

0

Może spróbujesz czegoś mniej kobylastego? Python, Ruby, Groovy, nawet Scala?

0

Może zamiast zarządzanej javy coś innego? Właśnie myślałem o czymś lekkim i "innym". Temat jest na poważnie.

Co myślicie o językach funkcyjnych?

0

no to nie wiem albo zgrywasz hipstera albo normalnie bierzesz jave i idziesz zarabiać kasę. java jest lekka, inna i potrafi być funkcyjna ;]

0

Na Linuksie jedyny porównywalnie duży do .Net'a framework posiada chyba tylko Java.

0
Krostekek napisał(a):

Może zamiast zarządzanej javy coś innego? Właśnie myślałem o czymś lekkim i "innym". Temat jest na poważnie.

Co myślicie o językach funkcyjnych?

Jak chcesz popracować w czymś "innym" to wybierz Haskell, Clojure, Erlang, Rust, Go, Dart. Za 5-10 lat to mogą być języki na topie.

0

Tylko, że nie interesuje mnie coś "tak zbliżonego" do c# jak java. Pracuje w .NET i C# i nie mam potrzeby zacząć zarabiać w javie ;)

Chcę się zapoznać z czymś innym w ogóle nie związanym z java/c# a mogącym być potrzebnym np. jak HTML, CSS, JS, jQuery itd...

0
karolinaa napisał(a):

Wybierz Jave i Linuxa. Linux dla IT jest znacznei lepszy. Java od C# też.

Nikogo nie obchodzi, co jest "lepsze dla IT". Ważne jest to, co jest lepsze dla klienta. A ci mają różne wymagania.

Krostekek napisał(a):

Chcę się zapoznać z czymś innym w ogóle nie związanym z java/c# a mogącym być potrzebnym np. jak HTML, CSS, JS, jQuery itd...

Chcesz powiedzieć, że piszesz aplikacje webowe, a nie znasz podstawowych języków i bibliotek webowych?

0

Źle się wyraziłem. Zawodowo programuje w ASP.NET MVC, znam C#, html, css, js, jquery, ajax. Temu szukam czegoś innego.

0

@Krostekek, a nie myslałeś o mobile? Ew. python lub ruby.

0

Jeśli szukasz czegoś dodatkowego do C#, to jakiś język skryptowy, np. Python jest bardzo popularny w środowisku linuxowym jako język skryptowy + możesz w tym pisać mnóstwo rzeczy: web/desktop czy nawet na mikrokontrolery jeśli będziesz miał taki kaprys.

Jeśli chcesz nauczyć się jakiegoś funkcyjnego, to IMO zacznij od Haskella, bo tak. Potem możesz sobie pisać np. w F#, który jest na .NET, w Scali, albo jakimś Erlangu/Elixirze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1