Prośba o opinie na temat i5-5200u

0

Pytanie kieruję do posiadaczy procesora i5-5200u - czy wystarcza do zawodowego programowania? Chcę kupić nowego laptopa i zastanawiam się, czy ten procesor będzie ok.

1
Pomidor1 napisał(a):

Pytanie kieruję do posiadaczy procesora i5-5200u - czy wystarcza do zawodowego programowania? Chcę kupić nowego laptopa i zastanawiam się, czy ten procesor będzie ok.

Zależy co będziesz programować.
Najmniejsze wymagania są do HTML/CSS/PHP.
Trochę większe do JavaScript, Python, VBScript, Bash etc.
Największe wymagania są do programowania w C/C++ bo to jest środowisko gdzie się oczekuje wydajności a jednocześnie kompilacja jest jedna z najwolniejszych.

0

Będę programować raczej w tych najbardziej wymagających językach.

0

No to nie kupuj niskonapięciowego procesora (model zakończony literką "U").

0

Ja na pewno nie byłbym zadowolony z dwurdzeniowego procesora ultrabookowego.

0
Pomidor1 napisał(a):

Będę programować raczej w tych najbardziej wymagających językach.

W takim razie się nie oszczędzaj.
Celuj w najmocniejszy CPU i 8 lub najlepiej 16 GB RAM.
Chyba że za rok chcesz zmieniać sprzęt.
SSD też się przyda (ale wg mnie min. 256 GB - o ile chcesz przyspieszyć coś więcej niż start systemu).

0

Całkiem znośny, dobra firma, dobra matryca, parametry w porządku.
Nie jest to mega-wypas, ale sprzęt z górnej półki. Możesz brać.
Ew. zbadaj go jeszcze organoleptycznie (np. z własnym CD Live, bo nie ma OS-a).

0

A czym jest mega wypas?

1
Pomidor1 napisał(a):

A czym jest mega wypas?

Coś w okolicach Mac Book Pro i/lub 10k

Tutaj przypadek ekstremalny: http://www.komputronik.pl/product/256538/Elektronika/Laptopy_Tablety/MSI_GT80_2QE_TITAN_SLI_026PL.html

0

Wy tak na poważnie?! ;-)
Ja mam i5-5200U i piszę w C++ - raczej nie mogę narzeka!

0

EE, za 4k to już jest mega komputer, ludzi którzy chcą wywalać 10k i kupować makbuki, które nieszczególnie lepsze parametry (oprócz matrycy) będą mieć za 2x tyle to nie słuchaj :p

Niemniej - rok temu za 4100 to ja kupiłem MSI 17,3", z lepszym procesorem, 2x tyle RAMu i zdecydowanie lepszą grafiką - także coś nie halo z tym Lenovo, jest prawie 1k za drogi.
Edit: Bodaj ten + 8GB RAM: http://proline.pl/?p=GP702PF-415XPL

0

vpiotr, jesteś trollem? :(

0

@dzek69 Laptopy Thikpad są bardzo dobre i mają możliwość podłączenia stacji dokującej (mega plus). Mam MSI w pracy i wprawdzie środek ma ładny i cenowo nie wyszedł źle, ale np. gniazdo jack mi już szwankuje i hdmi musi być na styk dociśnięte bo jak lekko się poluzuje to już ekran miga.

Wracając do tematu. Laptop wybrałeś bardzo dobry, ale ja bym jeszcze dołożył 8 gb ram.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1