Windows 7 - nieudane zamknięcie systemu

0

Witam,

Ostatnio zrobiłem format dysku
+instalacja win7
+instalacja wszystkich sterowników
+skanowanie nodem, ad-aware,mse
+backup
+aktualizacje wszystkich dostępnych, sensownych paczek windy (bez języków :)).

I jest problem. W momencie, gdy kończę pracę na komputerze, wchodzę w pasek Start, klikam w przycisk zamknij. I system wylogowuje się, ale nie zamyka się do końca. Zatrzymuje się na napisie Trwa zamykanie... z niebieskim tłem. Czekałem nawet 10-20 minut, różnie i nic. Czasem jest tak, że się zamknie od razu, czasem jest tak, że system w ogóle nie chce się zamknąć. Co zrobić?

Ostatnio zastanawiałem się nad Harmonogramem zadań. Tworzyłem nowe zadanie. Dodawałem akcję shutdown.exe /s/f i też nic. Wywołuje się czarne okno DOS, ale nic się nie dzieje. Możliwe, że źle ustawiam funkcje zadania w harmonogramie więc może nie jest to wiarygodne, dlatego piszę to jako dodatek. Więcej pomysłów na razie nie mam. Może Wy coś mi podpowiecie. Możliwe, że ktoś miał podobny problem, znalazł jego powód i go rozwiązał?

0

Restartowanie komputera działa? Pojawia się coś w dzienniku zdarzeń?

0

Przy uruchamianiu komputera ponownie jest tak samo. Nie zamyka się system. Guzik restartu w obudowie działa należycie. Czego dokładnie mam szukać w dzienniku zdarzeń i gdzie ?

Znalazłem taki błąd: httpd.exe: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 192.168.0.15 for ServerName .
Właśnie, wcześniej instalowałem Apache. I zainstalowałem najpierw 2_4 i musiałem odinstalować i zainstalowałem 2_2. I te wersja apache 2_4 zostawiła jakieś śmieci w sytemie. A przede wszystkich ApacheMonitor.exe! Mam dwa apache monitory :/ możliwe, ze to jeden z nich zatrzymuje poprawne działanie(wyłączenie) systemu. Ale najgorsze, ze nie wiem jak go usunąć z kompa :/

0
poniatowski napisał(a):

Czego dokładnie mam szukać w dzienniku zdarzeń i gdzie ?

Otwórz Podgląd Zdarzeń, i rozwiń Widoki niestandardowe -> Zdarzenia administracyjne. I tam szukaj czegoś dziwnego, jakichś ostrzeżeń czy błędów, które następują po tym, jak zamykasz system.

Znalazłem taki błąd: httpd.exe: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 192.168.0.15 for ServerName .
Właśnie, wcześniej instalowałem Apache. I zainstalowałem najpierw 2_4 i musiałem odinstalować i zainstalowałem 2_2. I te wersja apache 2_4 zostawiła jakieś śmieci w sytemie. A przede wszystkich ApacheMonitor.exe! Mam dwa apache monitory :/ możliwe, ze to jeden z nich zatrzymuje poprawne działanie(wyłączenie) systemu. Ale najgorsze, ze nie wiem jak go usunąć z kompa :/

Raczej wątpliwe. Ale usunąć go możesz chyba zgodnie z tą instrukcją: http://www.herongyang.com/Windows/Startup-Program-Removal-ApacheMonitor.html

0

Znalazłem jeszcze coś takiego: Serwer {1EF75F33-893B-4E8F-9655-C3D602BA4897} nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.

Reszta niegodna uwagi. Chcę zlokalizować i usunąć Apache 2_4, a Apache 2_2 zostawić. Jak zrobie jak w instrukcji usunie oba. Nie mogę odnaleźć lokalizacji Apache 2_4 na dysku, ani w regedit.

Zaraz jest jeszcze jedna opcja z Usługami. Apache 2_2 i 2_4 to dwie różne usługi. Nie wiem jak je usunąć, ale zauważyłem, że obie wychodzą z tej samej lokalizacji. C:\server\Apache\bin\httpd.exe" -k runservice. Może po prostu ta wersja apache instaluje z automatu obie wersje :D Wiec może apache funkcjonuje poprawnie i nie jest to żadna przyczyna niemożliwości zamknięcia systemu??

0
poniatowski napisał(a):

Chcę zlokalizować i usunąć Apache 2_4, a Apache 2_2 zostawić. Jak zrobie jak w instrukcji usunie oba. Nie mogę odnaleźć lokalizacji Apache 2_4 na dysku, ani w regedit.

Bo to usługi, do ich zarządzania służy narzedzie sc, a nie rejestr. Usunięcie usługi to np.: sc delete <nazwa usługi>.

Wiec może apache funkcjonuje poprawnie i nie jest to żadna przyczyna niemożliwości zamknięcia systemu??

Też tak uważam, dlatego napisałem, że to wątpliwe. Może masz jakieś skopane sterowniki do czegoś?

Wklej gdzieś log z podglądu zdarzeń, to może się w nim znajdzie coś ciekawego.

0

Ciekawa uwaga o narzędziu sc. Poczytam więcej.

Fakt, może to być zły sterownik. Zawsze instalowałem originale od producenta. Raz się wyleniłem i zostawiłem windowsowskie.

Udało mi się znaleźć i zapisać coś takiego(nie mam pewności czy o to chodzi?):
http://codetidy.com/7707/
http://codetidy.com/7708/

0

No jak wół widać np. takie coś:
Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\DR1.
To chyba nie jest dobrze, co?

0

Zainstalowałem oryginalne sterowniki do chipsety płyty głównej i do karty graficznej. Już szukam w google co dokładnie nie sie za sobą ten błąd

0

Ponadto interesujący może być też wpis z 30.12.2013 1930:
The computer has rebooted from a bugcheck. The bugcheck was: 0x00000116 (0xfffffa80040644e0, 0xfffff8800474bc48, 0x0000000000000000, 0x0000000000000002). A dump was saved in: C:\Windows\MEMORY.DMP. Report Id: 123013-19702-01.
Wpis pojawia się w otoczeniu innych sugerujących niepoprawne zamknięcie systemu.

0

Miałem podobnie, a właściwie mój brat miał z lenovo Y580... serwis, wymiana płyty głównej, od 3mcy śmiga bez zająknięcia. Wszystko niby wskazywało na awarię softu, a tu jednak hardware nawalił.

0

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Ja nic sensownego nie wyszukałem. Postawie od nowa system i wtedy zobaczę. Nie mam już pomysłów

Zrobi skan dysku chkdisk, scandisk, HDTune. Zobaczymy czy dysk jest ok.

0

Walki cd ...

System dalej nie wyłącza się prawidłowo:

  1. Na forum czytałem, ze warto przekopiować te dwa pliki ze zdrowego systemu. A więc tak zrobiłem.
    dllhost.exe
    dllhst3g.exe
    następnie...

  2. Dodałem poniższe modyfikacje do rejestru:
    Windows Registry Editor Version 5.00
    [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
    "WaitToKillServiceTimeout"="3000"
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control]
    "WaitToKillServiceTimeout"="3000"
    [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
    "AutoEndTasks"=dword:00000001

  3. Prze services.msc w Menedżer kont Zabezpieczeń zmieniłem Tryb uruchamiania na ręczny z auto (niby to miało dać efekt).

  4. Wyczyściłem folder C:/Windows/Temp

i dalej nic :/ powoli kończą się pomysły, a nie godzę się na takie szybkie poddanie się. WALCZĘ DALEJ :)

0

A w trybie awaryjnym wyłącza się poprawnie?

0

mialem ten sam problem po przepieciu myszki i klawiatury do innych portow usb komp zaczol sie normalnie wylaczac pokombinuj z urzedzeniami w usb
pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1